Politik

I dag bliver én af de vigtigste i Mette Frederiksens politiske liv

ANALYSE: Nu fremlægger S omsider detaljerne i det afgørende valgløfte. Kommer Mette Frederiksen til at skuffe forventningsfulde vælgere?

Så skal vi ikke vente længere.

Mere end halvandet år er gået, siden Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fremlagde dét løfte, der kom til at præge den efterfølgende valgkamp og formentlig er en stor del af årsagen til, at hun i dag sidder på statsministerposten.

Under overskriften "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" slog S-formanden fast, at hun ville sikre, at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, kan gå tidligere på pension.

Men der var mange relevante spørgsmål, som danskerne ikke kunne få svar på.

Hvad skal der egentlig til, før man kan benytte sig af den ret?

Hvordan skal myndighederne kunne opgøre, hvor meget folk arbejdede for godt 40 år siden?

Hvor mange penge vil man egentlig få, hvis man forlader arbejdsmarkedet til fordel for den nye ordning?

I en hel valgkamp undveg S-formanden journalisters og politiske modstanderes forsøg på at få uddybet, hvad hun egentlig havde tænkt sig.

Men tirsdag klokken 13, på et slagteri i Horsens, får vi svarene.

Her fremlægger statsministeren, flankeret af en række af regeringens øvrige topministre, nemlig det konkrete forslag i sin helhed. TV 2 og andre medier har det seneste døgn erfaret dele af indholdet.

Det kan næsten ikke overvurderes, hvor meget, der er på spil for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen selv.

Socialdemokratiet Classic

Forslaget om differentieret pension spiller en afgørende rolle i Mette Frederiksens vision om at bringe Socialdemokratiet tilbage til sine rødder. Et parti, der appellerer mere til faglærte og ufaglærte, end partiet ifølge hende har gjort under hendes forgænger.

Et parti, der ifølge hende er mere optaget af at udbygge velfærdssamfundet, end at skære det til.

Det vil være et enormt tilbageslag for Mette Frederiksens grundfortælling, hvis ikke dette valgløfte bliver til virkelighed.

Høje forventninger

En række udfordringer venter hende i den kommende tid. For det første er der en helt åbenlys risiko for, at mange vælgere bliver skuffede, når først Frederiksen bliver konkret på, hvem der kan – og dermed også hvem der ikke kan – få gavn af den nye ordning.

Dén risiko er overhængende. En måling har tidligere vist, at rundt regnet hver femte dansker forventer, at de vil være omfattet af ordningen.

Men med de tre milliarder kroner, Socialdemokratiet har tænkt sig at bruge på ordningen, bliver det formentlig langt fra så mange, der rent faktisk får muligheden.

Ender mange vælgere med at sidde tilbage med en følelse af, at Frederiksen i valgkampen oversolgte sit løfte?

Hvordan reagerer af de tusindvis af danskere, der eksempelvis forlod Dansk Folkeparti til fordel for Socialdemokratiet ved sidste valg netop på grund af Socialdemokratiets forslag?

Mange emner på forhandlingsbordet

Derudover venter et kompliceret og sprængfarligt forhandlingsforløb, som går i gang umiddelbart efter, at regeringen har fremlagt forslaget.

Her skal Frederiksen naturligvis have skaffet sig minimum 90 mandater bag en aftale. Det bliver svært, men ikke umuligt.

På forhånd har de fleste partier budt sig til med modkrav og forslag.

Enhedslisten vil eksempelvis have sat en stopper for den generelt stigende pensionsalder.

Dansk Folkeparti kræver, at der bliver taget penge fra udlændingeområdet.

Konservative vil have skattelettelser.

Der er altså lagt op til, at mange andre emner end blot den konkrete model for tidlig pension kommer på bordet under forhandlingerne. Udlændinge, skat, velfærd, tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft. Og sikkert også mere end det.

Valgtruslen ulmer

Regeringstoppen er bevidst om, at der skal tænkes kreativt for at få ligningen til at gå op – og er som udgangspunkt klar til at tale om emner, der ellers ikke umiddelbart har noget med tidlig pension at gøre, hvis det er nødvendigt for at skaffe sig et flertal.

Udfordringen her bliver snarere mellem de andre partier. Krav fra nogle er uspiselige for andre. Kompromisset er lige nu svært at få øje på. Men sådan er det ofte forud for store forhandlinger.

Og én latent trussel, som straks vil indfinde sig i forhandlingslokalet, kan vise sig at blive afgørende for, at et flertal ender med at bøje sig mod hinanden og at lave en aftale.

Et enkelt blik på de øjeblikkelige meningsmålinger gør det nemlig klart, at Socialdemokratiet står ufatteligt stærkt lige nu. Og selvom mange partier som udgangspunkt vil have en oplagt interesse i at kaste grus i det socialdemokratiske maskineri og forpurre Mette Frederiksens vigtigste valgløfte, er der ingen blandt oppositionen - og sådan set heller ikke blandt regeringens støttepartier - der ønsker et folketingsvalg dette efterår.

Bryder forhandlingerne sammen, vil Mette Frederiksen i princippet kunne benytte det som anledning til at udskrive et valg i utide.

Det ved alle parter omkring forhandlingsbordet. Det kan meget vel vise sig at være medvirkende til, at et flertal dette efterår gør en form for tidlig pension til virkelighed.