Coronavirus

Her skal du fremover bære mundbind

Statsministeren varsler krav om mundbind i den offentlige trafik, som træder i kraft 22. august.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at gravide var undtaget kravet om mundbind i den offentlige transport, men det var en fejl, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2.

Alle rejsende over 12 år skal fremover bære visir eller mundbind. Det gælder på alle tider af døgnet i den offentlige trafik. Sådan lyder det lørdag fra regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen på et pressemøde om coronavirus.

Kravet gælder følgende steder:

  • Alle busser
  • Private fjernbussser
  • Alle tog
  • Letbane og metro
  • Al flex trafik
  • Alle færger
  • Alle taxier
  • Alle stationer

Børn under 12 år og personer med vejrtrækningsproblemer eller fysiske/ mentale svækkelser er undtaget fra kravet.

Transportvirksomheder vil afvise passagerer, der ikke lever op til kravet om at bære mundbind, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Såfremt en passager skulle nægte at forlade transportmidlet, vil det blive håndteret af politiet, lyder det.

Desuden vil transportvirksomhederne indføre rejseregler om, at rejsende skal bære mundbind i transportmidler og på stationer medvidere.

Lettere at pendle

Transportminister Benny Engelbrecht, siger, at han er glad for kravet om mundbind, da det vil gøre det lettere at pendle i den offentlige trafik, fordi man ikke skal tage hensyn til myldretid med mere.

Alle skal nu bære mundbind.

- Coronavirus er her stadig, vi skal tage det alvorligt, siger ministeren på lørdagens pressemøde om coronavirus.

Kravet om mundbind i al offentlig trafik træder i kraft 22. august. Det er dog opfordringen, at man allerede nu bruger mundbind eller visir på sin rejse.

Ikke krav i butikker

Efter nyheden om krav om mundbind i al offentlig transport blev statsminister Mette Frederiksen spurgt, hvorfor der ikke kræves mundbind alle steder.

Dertil svarede statsministeren, at der kan komme en situation, hvor mundbind bliver obligatorisk i eksempelvis detailhandlen.

- Vi har behov for, at man ude i detailhandlen genoptager de gode vaner som for eksempel afstand i køen. Vi indfører det, vi mener er nødvendigt i situationen, siger hun.

Det er dog ikke vurderingen for nuværende, understreger Mette Frederiksen.