Politik

SF kræver oprydning af ti jordforureninger på finanslov

På næste års finanslov vil SF afsætte penge til at oprense ti generationsforureninger.

Under sandet på stranden Harboøre Tange ligger et giftdepot.

Og det er ikke tilfældigt, at SF i forbindelse med partiets sommergruppemøde holder pressemøde netop her på den vestjyske strand.

Partiet vil have afsat penge på næste års finanslov, som skal bruges på at oprense generationsforureninger som den ved Harboøre Tange, hvor Cheminova deponerede spildevand og giftigt affald.

- Lige her under os ligger et stort giftdepot, der stammer fra Cheminova. Det har mange gode SF'ere gennem tiden kæmpet for at få fjernet, siger formand Pia Olsen Dyhr på et pressemøde.

- Den kamp er ikke færdig. Forureningen er stadig en tikkende bombe under os og turismen. For hvem vil have lyst til at bade her, hvis inddæmningen brister?

Vil afsætte 750 millioner

Partiet foreslår at afsætte 750 millioner kroner fra 2021 og tre år frem til at begynde oprensningen af ti generationsforureninger.

Danske Regioner har fremlagt en plan for, hvordan det kan ske i årene 2021-2032. Det er første fase af regionernes plan, som SF vil føre ud i livet.

Hos Dansk Industri mener man, at det er tid til at tage fat på opgaven og få ryddet op.

- Det er komplekst at ryddet op efter de store såkaldte generationsforureninger. Men i de seneste år har danske virksomheder udviklet nye teknologier, som gør det overkommeligt at rense jorden, siger Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI.

- På få år er det lykkedes at barbere en tredjedel af prisen, så det er et oplagt tidspunkt at tage fat på opgaven og få ryddet op, siger hun.

SF fremlægger i september sit bud på en finanslov for 2021, men partiet løfter på pressemødet lidt af sløret for nogle af de centrale elementer.

Blandt andet vil partiet indføre minimumsnormeringer på institutionsniveau og sørge for, at der er faste medarbejdere på landets plejehjem, så de ældre ved, hvem der kommer.