Coronavirus

Venstre vil stikprøvekontrollere og tvangsindlægge corona-smittede

Hos Danish Crown har man modtaget henvendelser fra borgere, der ikke mener, at de ansatte overholder krav om isolation.

Når Folketingets partier tirsdag eftermiddag skal forhandle om den videre genåbningen af Danmark, møder Venstre op med et kontroversielt krav.

Foruden hurtigere svartid på test og kompensation til erhvervslivet, vil partiet have myndighederne til at kontrollere, at personer, som er sendt i karantæne på grund af smitte eller frygt for smitte med corona, rent faktisk også efterlever kravet.

Konkret forestiller partiet sig, at politiet tager ud og laver stikprøver på de adresser, folk har oplyst, at de opholder sig på. Er de ikke til stede, skal der være mulighed for at tvangsindlægge.

Men er det overhovedet nødvendigt med så drastiske skridt? Hvad findes der af eksempler på problemet? TV 2 har spurgt Venstres næstformand Inger Støjberg, om man ikke er igang med at skyde gråspurve med kanoner.

Smittekæderne skal brydes

Inger Støjberg, hvor stort er det her problem egentlig?

- Hvis I kontakter Danish Crown i Ringsted, vil I straks høre, at der er netop problemer med, at folk ikke overholder den isolation, som de egentlig er blevet bedt om at overholde. Og jeg ved også, at man får henvendelser fra bekymrede borgere, fordi man kan se, at nogle af de slagteriarbejdere, som skulle være i isolation, ikke er der.

Det lyder som om, det er en meget afgrænset problemstilling så. Er det virkelig nødvendigt at gå ud med en så bombastisk melding, hvis det kun handler om et par eksempler?

- Det her handler om at få smittekæderne brudt, og hvis vi ser på, hvordan smittekæderne i øjeblikket florerer i nogle kredse - for eksempel i det somaliske miljø i Aarhus - så er der altså meget stor sandsynlighed for, at folk ikke overholder de restriktioner, som de skal.

- Vi kan ikke bringe os selv i en situation, hvor hele landet bliver lukket ned igen, bare fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af det eller vil efterleve de krav, vi alle sammen ellers er pålagt.

Klar til at tvangsindlægge

Men ved du, hvor stort problemet er med at folk ikke overholder isolationen?

- Jeg kan da se, at det er problem.

Vi bliver nødt til at bryde smittekæderne, og vi bliver nødt til at tage håndfast fat om det

Inger Støjberg (V)

Men ved du, hvor omfangsrigt der er?

- Jeg kan jo ikke tælle, hvem der er i isolation, og hvem der ikke er, og om de overholder det eller ej, men det er da klart, at når jeg får henvendelser om det her, så tager jeg det alvorligt, og når man kan se, at der er smittekæder, der ikke bliver brudt for eksempel i det somaliske miljø og andre steder, bliver man nødt til at gribe ind.

- Og jeg tror, at hvis man får at vide, at politiet kan komme og banke på din dør og se, om du opholder dig, hvor du skal, så vil det få folk til rent faktisk også at gøre det. Gør de det så ikke, er mulighederne der så for at tvangsindlægge. Og det er fuldstændig lige meget om, man er fra Skive, Silkeborg eller oprindeligt fra Somalia. Det her gælder selvfølgelig alle.

- Det her et problem

Hvor mange henvendelser har du selv fået?

- Prøv at høre: Det her er et problem. Vi bliver nødt til at bryde smittekæderne, og vi bliver nødt til at tage håndfast fat om det.

Men du vil ikke fortælle, hvor mange henvendelser du har fået?

- Jeg har været i kontakt med Danish Crown i Ringsted, og jeg ved i øvrigt, at hvis man kigger lidt igennem på de sociale medier, hvor man sidder og taler om dette i lokalområderne, så er det altså noget, der fylder.

Det lyder som om, det er på baggrund af vonhörensagen og lidt sociale medie-fornemmelser, at du kommer med et meget voldsomt krav ud fra...

- For det første, er det allerede en mulighed i lovgivningen. Den bliver bare ikke brugt. Så det er noget, vi allerede har diskuteret. For det andet vil jeg anbefale TV 2 at tage kontakt til Danish Crown i Ringsted.

Danish Crown bekræfter

Nu er Venstre jo et liberalt parti. Hvor er tilliden til det enkelte individ og friheden i det her?

- Jeg har stor tillid til mennesker, men jeg har det også sådan, at hvis ikke man efterkommer de krav, vi har sat for at undgå, at hele landet skal lukkes ned igen, så bliver man nødt til at tage fat om det, siger Inger Støjberg.

TV 2 har efter interviewet med Inger Støjberg været i kontakt med Danish Crown, og her bekræfter man, at man har fået omkring 20 henvendelser siden sidste uge fra bekymrede borgere, der mener at have set ansatte, som skulle have været i isolation, i Ringsteds bybillede.

Styrelsen for Patientsikkerheden har bemyndigelse

Som reglerne er i dag er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der har bemyndigelsen til at sende personer i isolation. Det kan den, hvis enten en person er diagnosticeret med covid-19 af en sundhedsperson, eller formodes at kunne være smittet, men nægter at følge myndighedernes anbefaling om isolation.

Man kan for eksempel formode, at en person er smittet, hvis vedkommende udviser symptomer på covid-19, har haft ophold i et område i ind- eller udland, hvor sygdommen er udbredt, eller har haft kontakt med en anden person, som har opholdt sig i et sådant område. Det kan også være, hvis en person har haft kontakt med en anden, som er konstateret smittet med covid-19.

Påbuddet om isolation kan opretholdes, så længe der er fare for borgeren selv eller for andre, hvis ikke den opretholdes.

TV 2 arbejder på yderligere kommentarer fra Danish Crown og Styrelsen for Patientsikkerhed.