Skipper stiller modkrav til regeringen: Den stigende pensionsalder skal stoppe

√ėkonomiske vism√¶nd forudser, at det vil skabe et hul i statskassen p√• mange milliarder, hvis danskerne ikke arbejder l√¶ngere.

Regeringen kan langt fra vide sig sikker på Enhedslistens 13 mandater forud for de kommende forhandlinger om en ret til tidlig pension.

Det sl√•r Pernille Skipper, politisk ordf√łrer for Enhedslisten, fast i et interview med Jyllands-Posten.

Skipper mener ikke, at retten til tidligere tilbagetrækning for bestemte grupper kan adskilles fra den generelle pensionsalder, der stiger i takt med at danskerne bliver ældre. Derfor stiller hun som krav, at den generelle pensionsalder sænkes til maksimalt 68 år.

Regeringen kan gå to veje nu. Den socialistiske vej, som vil koste mange milliarder, eller den fornuftige vej

Troels Lund Poulsen, finansordf√łrer, Venstre

- Mange mennesker har ikke en chance for at n√• pensionsalderen, mens de stadigv√¶k er raske nok til at l√łfte b√łrneb√łrnene eller ordne haven. For mange grupper i samfundet er pension ikke noget at se frem til. Det er direkte fra arbejdsmarkedet til sygesengen, siger Pernille Skipper til TV 2.

Pensionsalderen stiger 'uendeligt'

Ny ret til tidlig pension er regeringens mærkesag, der skal sikre tidlig tilbagetrækning til nedslidte, der har været på arbejdsmarkedet i mange år. Det forventes, at regeringen fremlægger en plan inden for få uger.

Samtidig har regeringen fremlagt et lovforslag, der hæver pensionsalderen fra de nuværende 66 år til 69 år i 2035. Det sker i henhold til Velfærdsforliget fra 2006, der bygger på, at den generelle pensionsalder skal stige, i takt med at danskerne bliver ældre.

Men at h√¶ve den generelle pensionsalder og samtidig indf√łre ret til tidlig pension giver if√łlge Pernille Skipper ikke mening.

- Vi st√łtter regeringen i, at der skal v√¶re ret til tidlig pension, men det h√¶nger ul√łseligt sammen med den generelle pensionsalder, og den stiger uendeligt, som planen er nu.

Lyn-analyse

Enhedslistens modkrav til regeringen kommer som lidt af en bombe. Regeringen havde formentlig regnet med Enhedslistens st√łtte allerede inden forhandlingerne. Det krav, Enhedslisten stiller, er ikke umiddelbart et, som regeringen vil im√łdekomme. Hvis pensionsalderen maksimalt m√• stige til 68 √•r, betyder det et opg√łr med Velf√¶rdsforliget fra 2006, og dermed piller man ved finansieringsgrundlaget for velf√¶rdssamfundet. Regeringen kan derfor blive n√łdt til at hente st√łtte hos bl√• blok, hvor b√•de DF og de konservative har meldt sig p√• banen.  

Regeringen kan gå to veje

I oppositionens st√łrste parti, Venstre, er finansordf√łrer Troels Lund Poulsen ikke enig i Enhedslistens p√•stand om, at danskerne ikke kan arbejde l√¶ngere, i takt med at de bliver √¶ldre.

- Vi er blevet sundere, og vi lever længere. Folk starter desuden senere på arbejdsmarkedet, fordi de tager en lang uddannelse. Derfor er det helt naturligt, at danskerne arbejder længere, siger han til TV 2.

Troels Lund Poulsen pointerer dog, at der skal være en mulighed for tidlig tilbagetrækning for nedslidte, og han henviser til aftalen om seniorpension, der blev indgået af den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og de radikale.

V-politikeren mener desuden, at Skippers udmelding efterlader regeringen ved en skillevej.

- Regeringen kan g√• to veje nu. Den socialistiske vej, som vil koste mange milliarder, eller den fornuftige vej, hvor vi sikrer, at nedslidte kan g√• p√• pension f√łr tid, samtidig med at vi har en sund √łkonomi.

√ėkonomer frar√•der stop i stigende pensionsalder

If√łlge flere tidligere √łkonomiske vism√¶nd er den stigende pensionsalder grundstenen i finansieringen af velf√¶rdssamfundet. Det udtaler de i et interview med Berlingske.

Vism√¶ndene sl√•r fast, at det vil efterlade et milliardbel√łb, der skal d√¶kkes, hvis politikerne v√¶lger at stoppe den stigende pensionsalder.

Pernille Skipper mener derimod, at Danmark f√łrst for alvor har et √łkonomisk problem, hvis det forventes, at danskerne skal arbejde l√¶ngere.

- Jeg synes, det er uansvarligt, hvis grundstenen i dansk √łkonomi er, at folk skal arbejde, til de er langt oppe i 70‚Äôerne. Det kommer simpelthen ikke til at ske, fordi det kan folk ikke holde til.

Skipper mener i stedet, at pengene skal findes gennem gr√łn omstilling og ved at h√¶ve skatten.

- Det er et sp√łrgsm√•l om at omfordele nogle af de v√¶rdier, vi har i samfundet og v√¶re villig til at rulle nogle af de tiltag tilbage, som har forgyldt toppen.