Politik

R følger regeringen: Der skal betales topskat af feriepenge

De radikale bekræfter flertal for topskat af indefrosne feriepenge, som kan udbetales fra oktober.

Vælger du at få udbetalt tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge til oktober, risikerer du samtidig at skulle betale topskat af pengene.

Det står nu klart, fordi Det Radikale Venstre går ind for en progressiv beskatning efter nogen tids tøven. Det skyldes, at regeringen nu kommet med sit forslag.

- Vi har lagt det op til regeringen at finde en afklaring, fordi der har været uenighed i offentligheden. Vi bakker op om det, regeringen lægger frem, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

Lovforslaget er tirsdag blevet fremsat og skal få de mange indefrosne milliarder ud i samfundet, så forbruget og virksomhederne kan holdes i gang trods coronasituationen.

Borgerne skal selv søge om at få udbetalt pengene, der kan udbetales fra starten af oktober og frem til 1. december.

De udbetalte feriepenge bliver ikke modregnet i andre forsørgelsesydelser, og kommer heller ikke til at påvirke muligheden for at blive berettiget til en offentlig ydelse.

- Det bliver frivilligt, om man vil have dem udbetalt nu, men det er min forventning, at de indefrosne feriepenge vil få danskerne til at bruge flere penge til gavn for samfundsøkonomien, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at man kommer til at skulle logge ind på borger.dk for at få udbetalt pengene, og derefter vil der gå omkring to uger, før man har dem på sin konto.

Vil undgå topskat

De radikale har tidligere støttet Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, der mente, at alle skulle betale den samme flade skat på 38 procent.

Fagbevægelsesorganisationen har henvist til ferielovsudvalgets betænkning fra 2017, hvor tallet nævnes. Det er også borgernes gennemsnitlige trækprocent i skat.

Det lød som en løsning for de borgerlige og de radikale, fordi man således kunne undgå at skulle betale topskat af feriepengene.

Vil undgå forsinkelse af udbetaling

Men ministeriets embedsmænd tolker aftalen anderledes, og som Samira Nawa har forstået deres udlægning, vil det forsinke udbetalingen.

- En anden beskatning, end den regeringen har lagt frem, vil forsinke udbetaling af feriepengene, og nogle vil skulle betale mere i skat med en flad skat. Der er nogle ting, der gør, at det ikke er sådan lige at gå til, siger hun.

Samira Nawa afviser at kalde det en kovending. Modargumentet er, at op mod 100.000 borgere risikerer at ryge over topskattegrænsen med rød bloks løsning.

For dem vil udbetalingen være en dårlig forretning, og frygten er, at det vil få nogle til at gemme udbetalingen til pensionsalderen.

Dermed gør de ikke den store gavn i samfundet her og nu, som er baggrunden for at udbetale pengene.

- Jeg tror ikke, det gør den store forskel, siger Samira Nawa.