Coronavirus

Venstre vil have regional opdeling af rejsevejledninger

Politikerne bør lytte til rejsebranchens ønske om at dele rejsevejledningerne op i regioner, mener Venstre.

Det er en forkert beslutning, at man ikke har valgt at lave en regional opdeling i Udenrigsministeriets seneste rejsevejledninger.

Det siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at alle ikke-nødvendige rejser til Spanien bliver frarådet i de nye rejsevejledninger.

Ifølge Udenrigsministeriet er det en politisk beslutning, at man ikke laver en regional opdeling i vejledningerne. Det er ellers et stort ønske i rejsebranchen.

- Vi mener, at vi skal lytte til, hvad rejsebranchen anbefaler - nemlig at lave en regional opdeling, siger Michael Aastrup Jensen.

Har ikke været inddraget i beslutningen

Udenrigsordføreren mener ikke, at det giver mening, at man for eksempel ikke kan rejse til De Kanariske Øer, som ligger langt fra fastlandet i Spanien, og som ifølge ham ikke har smittesager af nævneværdig karakter.

- Men De Kanariske Øer er alligevel omfattet af samme rejsevejledning som resten af Spanien. Det er forkert i min bog, siger Michael Aastrup Jensen.

Også Dansk Folkeparti ønsker en regional opdeling af rejsevejledningen. Det siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Hos De Radikale siger udenrigsordfører Martin Lidegaard, at man er åben for en regional opdeling, hvis det kan gøres forsvarligt baseret på valide data.

Udenrigsministeriet har oplyst, at det er en svær løsning rent administrativt at lave en regional opdeling i rejsevejledningerne. Sverige er det eneste land, hvor der indtil videre har været en regional opdeling.

Hos Venstre er der ikke ønske om at lave en regional opdeling af alle lande.

- Men ligesom man gjorde det for Sverige, som har rigtig stor betydning for os i Danmark, så har Spanien det på samme måde, da det er et af de største rejsemål for danskere.

- Derfor vil det være altødelæggende for en rejsebranche, der allerede er meget tæt på afgrunden, hvis ikke vi går ind og laver en regional opdeling, siger Michael Aastrup Jensen.

Ikke forpligtet

Fra regeringen understreger udenrigsordfører Annette Lind (S), at der er stor forståelse for rejsebranchen og de danskere, som gerne vil rejse ud i verden og især til Spanien.

- Men vi gør det her for danskernes sikkerhed, sundhed og tryghed. Tallene i Spanien er blusset voldsomt op, og derfor har vi et forsigtighedsprincip, som gør, at vi nu har lukket for Spanien, siger Annette Lind.

Det var torsdag, at Udenrigsministeriet udsendte de nye rejsevejledninger. Da det blot er vejledninger, er man ikke forpligtet til at følge dem.