Coronavirus

Se kortet: Sådan ville Spanien se ud, hvis rejsevejledningen blev inddelt i regioner

Ni spanske regioner ville fortsat være åbne, hvis vejledningen var regional. Herunder De Kanariske Øer, som er danskernes foretrukne.

Torsdag farvede Udenrigsminsteriet hele Spanien orange, og alle danskere frarådes dermed ikke-nødvendige rejser dertil.

Siden er beslutningen blevet kritiseret af rejsebranchen såvel som af Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Venstre, som alle er fortalere for at lave en regional inddeling af landet.

- Spanien er et stort land, og det er særligt oppe i den nordlige del, at der er problemer, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) og fremhæver De Kanariske Øer, som ligger 2000 kilometer fra fastlandet og er det sted i Spanien, flest danskere rejser til.

- Det vil være altødelæggende for rejsebranchen, der allerede er meget tæt på afgrunden, hvis ikke vi laver en regional opdeling, siger han.

På kortet herunder ses det, hvordan Spanien ville se ud, hvis rejsevejledningen var inddelt i regioner.

Inddelingen er lavet efter Udenrigsministeriets model, som lyder, at alle lande med færre end 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge er åbne. På landsplan er tallet for Spanien 39, mens det for eksempel er nede på 4,3 på De Kanariske Øer.

S kalder det et "forsigtighedsprincip"

Den regionale opdeling, som flere partier nu efterlyser, er allerede set i Sverige. Men samme form for opdeling i Spanien vil ifølge Udenrigsministeret være for svær at løse rent administrativt.

Det svarer til at stikke den ene fod i en kamin og den anden i en spand med is for så at sige, at gennemsnitstemperaturen er god nok

Henrik Specht, direktør i brancheorganisationen Rejsearrangører i Danmark

Det har ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag, men den socialdemokratiske udenrigsordfører, Annette Lind, siger til TV 2, at den nye rejsevejledning er lavet ud fra et forsigtighedsprincip, som skal sikre danskernes "sikkerhed, sundhed og tryghed".

- Jeg forstår godt, at det er økonomisk hårdt for branchen og træls for danskerne, der rejser ud. Men vi kan ikke lave regionale beregninger i forhold til de her ting. Vi kender ikke validiteten af beregningerne.

Man gjorde det jo med Sverige?

- Jeg synes, at der er stor forskel på nærmeste naboland og Spanien. Vi kender svenskernes forhold til at lave statistikker - det gør vi ikke i Spanien.

Stoler I ikke på de spanske sundhedsmyndigheder?

- Jo, men vi arbejder meget tæt sammen med nordmændene og briterne, som også har lukket for rejserne til Spanien. Vi kan ikke være sikre på, at spanierne tester på samme måde som i Danmark. Jeg siger ikke, at vi ikke kan gøre det på sigt, men det er et kæmpe stykke arbejde, siger Annette Lind til TV 2.

Flere lande inddeler i regioner

Trods det herhjemme vurderes at være for svært at inddele Spanien i regioner, har både Schweiz, Østrig, Frankrig og Tyskland taget netop den model til sig.

For eksempel skal man i Tyskland isolere sig selv i 14 dage, hvis man kommer hjem fra regionerne Aragon, Navarra og Catalonien, mens franskmændene frarådes alle rejser til Aragon og Catalonien. Sidstnævnte er regionen, hvor det populære turistmål Barcelona ligger.

Da den orange farve på det danske verdenskort er vejledende, er man ikke forpligtet til at følge den. Dog står der på Udenrigsministeriet hjemmeside, at den orange farve betyder, at du som rejsende bør tage turen op til genovervejelse, da "risiciene forbundet med rejser til disse steder er alvorlige".

Derudover opfordres alle, der har rejst i disse områder, til at blive hjemme i 14 dage efter hjemrejse.

4000 danske feriegæster til Mallorca

Selvom der blot er tale om en vejledning, rammer gårsdagens ændring utvivlsomt hårdt hos dem i landet, der lever af de danske turister, og for dem, der lever af at sende dem dertil.

Spanien har i årevis været danskernes foretrukne feriemål, og i 2019 gik 15 procent af alle danskernes udenlandsrejser med mindst fire overnatninger dertil.

Det fortæller Henrik Specht, direktør i brancheorganisationen Rejsearrangører i Danmark.

Han fremhæver ligesom Venstres udenrigsordfører særligt det problematiske i, at De Kanariske Øer nu er farvet orange.

- Det svarer til at stikke den ene fod i en kamin og den anden i en spand med is for så at sige, at gennemsnitstemperaturen er god nok, siger Henrik Specht til TV 2.

De Kanariske Øer er særligt populære i vinterhalvåret, mens det i sommerperioden særligt er Mallorca, der trækker danskerne til.

I august forventede branchen, at op mod 4000 danskere ville rejse til sidstnævnte, hvor tallet for smitte i skrivende stund er 28,1 per 100.000 indbyggere.