Coronavirus

Krav om mundbind og opfordring til hjemmearbejde og udskudt skolestart - smittetal får konsekvenser i Aarhus

Situationen i Aarhus er så alvorlig, at der nu bliver indført en række tiltag, blandt andet mundbind i offentlig transport.

De seneste døgn har Aarhus oplevet en kontinuerlig stigning i antallet af coronasmittede.

Det får nu yderligere konsekvenser for byens indbyggere fra fredag, hvor en række tiltag, som skal dæmme op for smitten, bliver indført.

Det står fast efter et møde fredag mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og de øvrige partier i Folketinget.

- Vi skal ikke ud i en 11. marts igen med en omfattende nedlukning. Vi tror på, at vi med nålestiksoperationer som denne kan stoppe det her med en lokal indsats, siger Magnus Heunicke med henvisning til datoen, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned.

Blandt andet indføres der krav om mundbind i al offentlig transport i Aarhus, og der opfordres desuden til, at offentlig transport undgås, hvis andre transportmidler er mulige.

Det er dog ifølge Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, ikke påkrævet, at små børn og ældre med eksempelvis demens skal have mundbind på.

Derudover opfordres det til, at der "i videst muligt omfang" arbejdes hjemmefra, ligesom der er en anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen.

- Vi har den overbevisning, at aarhusianerne vil være med til det her, siger Magnus Heuncike.

Her er tiltagene, der indføres:

  • Krav om brug af mundbind i forbindelse med al kollektiv transport (tog, bus mv.).
  • Opfordring til at undgå offentlig transport, hvis andre transportmidler er mulige
  • Opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang
  • Anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen og skærpe andre smitteforebyggende tiltag ifbm. indkøb
  • Opfordring til øget opmærksomhed på afstandsanbefalinger i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet
  • Opfordring til at følge Sundhedsstyrelsen gode råd for afholdelse af private fester
  • Anbefaling om fysisk fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage
  • Anbefaling til, at ruskurser og andre arrangementer, som ligger forud for egentlig studiestart på videregående uddannelser, aflyses eller udskydes
  • Opfordring til, at flest mulige aktiviteter foregår udendørs
  • Massiv informationsindsats målrettet borgerne i Aarhus

En alvorlig situation

Tiltagene bliver indført på grund af "den alvorlige situation", som Aarhus, med borgmester Jacob Bundsgaards (S) ord, befinder sig i.

Fra onsdag til torsdag blev 34 personer smittet i kommunen, hvilket svarer til omkring en fjerdedel af alle de smittede i Danmark.

Og ud af de 136 smittede på landsplan det seneste døgn stammer halvdelen, 68, fra Aarhus.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard siger i en pressemeddelelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at situationen er "særdeles alvorlig".

- Enhver har et ansvar i kampen mod coronaepidemien. Kun ved en stærk fælles indsats kan vi begrænse smitten, siger Jacob Bundsgaard.

Allerede torsdag identificerede kommunen og politiet en række hotspots, som kunne lukkes, hvis der forsamles for mange mennesker. Det drejer sig om Den Spanske Trappe i det centrale Aarhus, samt strandene Bellevue Strand og Den Permanente Strand.

Det er endnu uvist, hvordan coronaudbruddet i Aarhus er opstået.

- Smitten finder sted i meget forskellige miljøer og i meget forskellige grupperinger. Vi kan ikke sige, om det er startet det ene eller det andet sted, siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.