Politik

Dansk Folkeparti vil have minimumsnormeringer på ældreområdet

Partiformand Kristian Thulesen Dahl frygter, at ældreområdet vil blive udsultet, hvis ikke man indfører minimumsnormeringer som på børneområdet.

Når der indføres minimumsnormeringer i dagsinstitutionerne, bør man også gøre det i plejesektoren.

Det mener Dansk Folkeparti, der derfor foreslår, at der i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger bliver lavet lovpligtige minimumsstandarder på ældreområdet.

- Vi er dybt bekymrede over, om ressourcerne til de ældre følger med de kommende år, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl, der frygter, at kommunerne vil begynde at spare på ældreområdet, når de skal indføre minimimsnormeringer på børneområdet, hvis ikke man også lovsikrer minimumsstandarder i ældreplejen.

Nye toner

Foreslaget kommer umiddelbart efter, at TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' med skjult kamera har vist kritisable forhold på to jyske plejehjem.

Dansk Folkeparti har ikke lagt sig fast på, hvad minimumsstandarderne skal være. Dem vil de udarbejde blandt andet i samarbejde med Ældresagen, og hvad det skal koste, kan Kristian Thulesen Dahl derfor heller ikke give et svar på. Han fastslår blot, at der skal følge flere penge med:

- Hvis ikke, der er et vist antal ressourcer i hverdagen, begynder man at hoppe over, hvor gærdet er lidt lavt, siger han.

Tonerne fra Dansk Folkeparti er ganske nye. Partiet har således tidligere stemt imod lovforslag om netop minimumsnormeringer på ældreområdet af frygt for, at det ville lukke små plejehjem på blandt andet de mindre øer. Og for bare fem dage siden slog partiets ældreordfører Karina Adsbøl over for Politiken fast, at minimumsnormeringer i hendes optik var et for snævert fokus.

Men ifølge Kristian Thulesen Dahl har diskussioner på partiets sommergruppemøde, der siden mandag har fundet sted på Sandbjerg Gods i Sønderborg, gjort dem klogere.

- Diskussionen om minimumsnormeringer bliver overvundet, når flertallet på Christiansborg laver minimumnormeringer på børneområdet. Det er det, der er det udløsende her. Nu gælder det om at sikre, at der også i fremtiden er tilstrækkeligt med ressourcer på ældreområdet.

Regeringen afviser

At der skal være ressourcer nok i ældreplejen er Socialdemokratiet enig i, og derfor kvitterer ældreordfører Birgitte Vind også for, at DF nu ”tjekker ind på velfærdsdagsorden”. Hun ser dog ikke umiddelbart minimumsnormeringer som løsningen på udfordringerne på ældreområdet.

- Det vi har set i medierne de seneste uger har være gruopvækkende. Derfor skal vi have et grundigt eftersyn af hele ældreområdet. Der er ikke to plejecentre, der er ens, så vi skal have nogle fleksible rammer, og så skal der selvfølgelig være nok personale, men det skal også være det rigtige personale, siger Birgitte Vind.

På kant med det kommunale selvstyre

Minimumsnormeringerne på børneområdet var i særdeleshed en mærkesag for SF, og partiet er positiv for også at overføre ideen til ældreområdet:

- Der er ingen tvivl om, at ældreplejen i forvejen er i knæ, og at der ikke rigtig er fulgt de samme penge med. Derfor giver det god mening at overveje, om der i det mindste skal være et minimum af medarbejdere til at tage sig af de ældre borgere. Lige nu er der for stor forskel på, hvor meget personale, der er per beboer, fra kommune til kommune og endda fra plejehjem til plejehjem, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Derimod ser det ikke ud til, at Dansk Folkeparti skal regne med opbakning fra sine traditionelle allierede i den borgerlige lejr.

Hos Venstre vil man have, hvad ældreordfører Jane Heitmann kalder "et 360 graders eftersyn" af ældreplejen, før man lægger sig fast på, hvilke tiltag der er brug for. Og hos de konservative er sundhedsordfører Per Larsen nervøs for, om DF's forslag kolliderer med kommunernes selvbestemmelse på området.

- Der er ingen tvivl om, at der skal tilføres flere ressourcer til ældreplejen. Men vi skal være forsigtige med at lave for rigide regler i forhold til kommunerne, og hvordan de organiserer deres ældrepleje, for der er heldigvis rigtig mange plejehjem i landet, der fungerer rigtig godt, og på mange måder løser kommunerne det rigtig fint, siger han og tilføjer, at de konservative hellere ser, at man bruger nogle flere ressourcer på at uddanne bedre ledere i ældreplejen.

Regeringen har i det forståelsespapir, den forhandlede på plads med sine støttepartier i forbindelse med sin tiltræden, skrevet, at man vil øge værdigheden i ældreplejen og sikre, at pengene følger med i takt med, at der kommer flere ældre. Men den nævner ikke noget om minimumsstandarder.