Politik

Danmark firedobler antallet af kvoteflygtninge

Men tallet er ikke lige så højt, som der var sat penge af til på finansloven. Integrationsproblemerne er fortsat for store, siger minister.

Danmark vil i år modtage 200 kvoteflygtninge.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse. Antallet er en firedobling i forhold til sidste år, hvor man blot modtog 50, og et decideret nybrud i forhold til situationen under den borgerlige regering, hvor man i perioden fra 2016 helt afviste at tage kvoteflygtninge.

Det er dog væsentlig færre end de 500, man historisk set i gennemsnit har taget imod, og som der også var sat penge af til på finansloven for 2020. Det skyldes ifølge Mattias Tesfaye, at Danmark fortsat har store integrationsproblemer:

- Nogle flygtninge er faldet godt til i Danmark. Men alt for mange er stadig på kontanthjælp. Faktisk er fem ud af seks flygtningekvinder stadig uden for arbejdsmarkedet efter tre år i Danmark. Det er meget, meget dyrt og totalt uholdbart. Derfor går jeg forsigtigt frem, siger han.

FN opfordrer Danmark til at tage flere

Kvoteflygtninge bliver udpeget af FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, ud fra en lang række kriterier. Det er dog landet, der skal modtage flygtningene, som helt selv beslutter, hvem man vil tage imod.

For at komme på listen over kvoteflygtninge skal man være i en situation, hvor man er blevet nødt til at forlade sit hjemland på grund af forfølgelse, eller man skal være uden udsigt til en varig løsning på den situation, man er flygtet fra. Man kan også blive udvalgt, hvis man har en særligt krævende sygdom såsom HIV.

Det er frustrerende og forkert, at det kræver så mange kræfter at få Socialdemokratiet til at melde sig ind i det internationale samarbejde

Andreas Steenberg (R)

Netop UNHCR opfordrede sidste år Danmark til at øge sit antal kvoteflygtninge til minimum 500. Men så langt går man altså ikke i denne omgang.

Hovedparten af kvoteflygtningene kommer fra flygtningelejre i Rwanda og er kristne fra særligt Congo og Burundi. I pressemeddelelsen begrunder regeringen det med, at vi i forvejen har et tæt samarbejde med Rwanda, hvor man blandt andet økonomisk støtter et program, hvor Rwanda er med til at tage imod asylansøgere og flygtninge fra Libyens detentionscentre.

Fantastisk eller forkert?

At Danmark skulle tage flere kvoteflygtninge har særligt været et ønske fra venstrefløjen og de radikale, men selvom man stod sammen om det under finanslovsforhandlingerne, er der nu stor uenighed om, hvorvidt man skal grine eller græde over, at regeringen nu har besluttet at tage imod 200 i 2020.

Hos SF kalder udlændingeordfører Carl Valentin nyheden for "fantastisk".

- Det har krævet store armlægninger med Socialdemokratiet at nå hertil. At Danmark nu igen tager internationalt ansvar og hjælper flere mennesker, der flygter fra krig, er en stor sejr, siger han en pressemeddelelse og tilføjer, at man nu vil kæmpe for, at tallet næste år kommer op på de 500 Danmark har forpligtet sig til gennem FN’s kvotesystem.

Hos Det Radikale Venstre og Enhedslisten er man til gengæld slet ikke tilfreds:

- Det er en glædelig nyhed, at vi nu tager imod 200, da det er 200 mere end under Inger Støjberg (tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre, red.) Men jeg synes, vi burde tage de 500, som vi har gjort i mange årtier. Det er frustrerende og forkert, at det kræver så mange kræfter at få Socialdemokratiet til at melde sig ind i det internationale samarbejde, siger de radikales udlændingeordfører Andreas Steenberg til TV 2, mens Enhedslistens Rosa Lund på Twitter kalder tallet "pinligt lavt":

V: Ikke det rigtige tidspunkt

Heller ikke hos oppositionspartiet Venstre skaber nyheden tilfredshed, men af den modsatte grund. Partiet mener nemlig, at man burde have holdt fast i ikke at tage imod kvoteflygtninge lidt endnu.

- Det er ikke tiden til at tage imod flere flygtninge i Danmark. Den socialdemokratiske regering er i gang med at rulle den stramme udlændingepolitik tilbage på trods af løfter om det modsatte, lyder kritikken fra partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede.

Han fremhæver ligesom Tesfaye integrationen som det største problem i at tage imod flere kvoteflygtninge - men modsat ministeren mener han altså, at integrationen halter så meget, at tallet skulle have været 0 og ikke 200.

- Der skal langt bedre styr på integrationen, før det kan blive aktuelt, siger Mads Fuglede.