Pape klar til at redde regeringens pensionsplan, men scenariet er urealistisk, siger politisk redaktør

Hvis de konservative får skattelettelser som betaling, vil de gerne lægge stemmer til Mette Frederiksens løfte om ret til tidligere pension.

Regeringens ambition om at indføre en ret til tidligere pension har længe haft svære udsigter, men nu er der måske hjælp på vej fra en uventet kant.

I et interview med Jyllands-Posten åbner de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, således for, at en model kan stemmes igennem med konservative mandater.

Han fastslår, at han fortsat grundlæggende ikke forstår, hvorfor socialdemokraterne vil gøre tidlig folkepension til en generel ret, som tildeles efter et bestemt antal år på arbejdsmarkedet - uanset om man er nedslidt eller ej. Men hvis statsminister Mette Frederiksen (S) er klar med den rette betaling, er Pape til at forhandle med

- Enhver forhandling har en pris. Hvis det virkelig er så vigtigt for statsministeren at få Arne igennem, må hun invitere til forhandlinger, hvor man samtidig gør noget ved skatten. Så taler vi åbent om det, siger han til Jyllands-Posten.

Store bøffer på bordet

For Søren Pape Poulsen er det ikke vigtigt, hvilken skat der lempes, og han nævner, at det både kan være skatte på virksomheder, personskatten eller arveafgiften. Han understreger dog, at det skal være skattelettelser, der kan mærkes.

Som han skriver på Twitter:

- Der skal rimelig store bøffer på bordet.

Grillmester Hummelgaard er positiv

I forhandlingerne om retten til tidligere pension er det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der er grillmester.

Hvor store bøffer, han har i køleskabet, er endnu uvist. Regeringens udspil til en egentlig model for, hvem der skal have ret til tidligere pension, og præcis, hvordan det skal finansieres, bliver først præsenteret senere på måneden.

Men han glæder sig umiddelbart over den konservative melding og siger til Jyllands-Posten, at han og regeringen er "meget villige" til at diskutere Papes ønsker.

DF vil have udlændingestramninger

I det hele taget tegner det til at blive en noget større forhandlingskreds - eller middagsselskab om man vil - der i løbet af efteråret skal drøfte, hvordan det kan "blive Arnes tur", som Socialdemokratiet udtrykte det under valgkampen, hvor den 59-årige nedslidte bryggeriarbejder Arne Juhl blev ansigt på partiets kampagne.

De fleste blå partier er så pressede, at de er nødt til at finde ind til sin egen kerne

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Så sent som i sidste uge meldte også Dansk Folkeparti sig således ind i de kommende forhandlinger.

For dem er prisen flere hjemsendelser af flygtninge, lavere ydelser til udlændinge, et loft over antallet af ikkevestlige indvandrere og krav om optjening på flere offentlige ydelser.

Fortsat svære forhandlinger

I forvejen har både SF, Enhedslisten og Alternativet meldt ud, at de støtter planerne om tidligere pension, og dermed har regeringen som minimum to muligheder for at finde det nødvendige flertal.

Alligevel er det ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, fortsat usikkert, om Socialdemokratiets store valgløfte bliver indfriet. Dels fordi Socialdemokratiet selv har lagt op til at finansiere forslaget med yderligere skat på den finansielle sektor, og dels fordi der fortsat er meget langt fra den yderste venstrefløj og den borgerlige og konservative fløj:

- Hvis det her skal blive til virkelighed, så skal Enhedslisten jo også være med, for det er sådan, mandaterne er faldet. Og at Enhedslisten skulle være klar til at give skattelettelser i den skala, Søren Pape Poulsen ønsker, er umiddelbart ikke noget, jeg tror på, siger han.

Opbrud i blå blok

Han kalder dog den konservative håndsrækning for et interessant opbrud i det politiske billede:

- Lige pludselig er der flere partier, der byder sig til. De har forskellige priser for at være med, og det betyder, at døren til forhandlingslokalet er åbnet, og så kan man jo tage den derfra. Derfor er det selvfølgelig en god dag for beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, omend jeg ikke tror, han selv tror på, at det ender med, at de kan lave kæmpe store skattelettelser til virksomheder eller på personskatten, og så samtidig også få lavet pension til nedslidte, siger Troels Mylenberg.

Mens de konservative og Dansk Folkeparti altså nu melder sig klar til forhandling, er Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige fortsat afvisende, og netop den forskel, mener Troels Mylenberg udstiller situationen i blå blok:

- De fleste blå partier er så pressede, at de er nødt til at finde ind til sin egen kerne. Man kæmper for sig selv. Der er ikke nogen samlet blok, og i stedet prøver hver for sig at få sin del af kagen. Det er ikke unaturligt, men det skitserer meget godt, hvordan dansk politik ser ud lige nu, siger han.

Ifølge en meningsmåling Gallup lavede for Berlingske i slutningen af juni er der i befolkningen bred opbakning til en generel ret til tidligere pension. Af de 1034 adspurgte i undersøgelsen mente 64 procent, at Socialdemokratiet burde holde fast i planerne trods coronakrisens påvirkning af økonomien. Blandt de røde vælgere var tallet 75 procent, mens 50 procent af de blå vælgere bakkede op.