Politik

DF gør Messerschmidt til næstformand

Kristian Thulesen Dahl afviser, at han er blevet presset til at forfremme Messerschmidt, som i weekenden kritiserede partiets politiske linje.

Morten Messerschmidt bliver på Dansk Folkepartis sommergruppemøde forfremmet til politisk næstformand for partiet.

Det bekræfter både han selv og partiformand Kristian Thulesen Dahl på det sociale medie Twitter:

Kritik af den politiske linje

Forfremmelsen af Messerschmidt er opsigtsvækkende, da den kommer umiddelbart efter, at han i weekenden i et debatindlæg i avisen Danmark og efterfølgende i flere interviews direkte kritiserede den politiske linje, partiet har haft både før og efter valgt i juni sidste år.

Ifølge Messerschmidt har Dansk Folkeparti været for svage på specielt værdipolitikken, og dermed undsiger han Kristian Thulesen Dahl, der hidtil har hævdet, at det primært har været kommunikationen og ikke så meget det politiske indhold, den har været galt med hos Dansk Folkeparti.

Lyn-analyse

Messerschmidt træder med udnævnelsen et skridt op af magtstien i Dansk Folkeparti.

Der har været enighed i partiledelsen om, at man har manglet en kronprins, men det har man nu. Messerschmidt er valgt som fremtidens leder, og Kristian Thulesen Dahl får med udnævnelsen formentlig lukket al snak om formandsopgør. I hvert fald for nu.

Udnævnelsen betyder også, at de udtalelser, Morten Messerschmidt er kommet med over sommeren om, at partiet skal stå meget stærkere på kristne værdier og i det hele taget gå hårdere ind i værdikampen, nu er partiets officielle linje.

 

Debatindlægget er af flere politiske kommentatorer derfor blevet set som en inddirekte kritik af partiformanden og samtidig et forsøg på at positionere sig selv i et eventuelt kommende opgør om den øverste post i partiet.

Et velovervejet skifte

Det har både Messerschmidt og Thulesen Dahl dog afvist. Overfor TV 2 fastholder partiformanden, at udskiftningen i partitoppen primært kommer, fordi den hidtidige næstformand Søren Espersen selv har valgt at træde tilbage:

- Søren har været i Folketinget siden 2005 og været med i partiet siden starten, så han er virkelig en garvet mand. Men han har vurderet, at tiden nu er passende til at lave et skifte. Derfor har vi talt om tingene, og vi er enige om, at det ville være super godt at indstille Morten (Messerschmidt, red.) som nyt medlem, og det har gruppen så bakket op om i dag, siger Kristian Thuelsen Dahl.

Er det en beslutning, I i ledelsen har følt jer presset til at træffe?

- Nej, det har vi ikke været, og det har været en overvejelse, der har været undervejs i et stykke tid, så det er ikke noget, der er sket bare de seneste dage.

- Det er meget velovervejet, at vi laver dette skifte, og jeg glæder mig til også i det daglige at have et tæt samarbejde med Morten om at få Dansk Folkeparti fremad igen, for det er jo det, det handler om for os. Det er politik, politik, politik, så danskerne ved, hvor de har Dansk Folkeparti, så de ved, hvad de får, når de forhåbentlig stemmer på os, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kritik eller indspark?

Han tilføjer desuden, at han ikke læste Morten Messerschmidts debatindlæg som en kritik, men derimod stærkt indspark:

- Alle, der er medlem af Dansk Folkeparti skal engagere sig i værdipolitikken og udlændingepolitikken, for det er jo partiets grundlæggende dna, og derfor er det noget alle skal kunne tale med om. Hvis ikke Morten i både sin tidligere og nye rolle skulle kunne gøre det, så holder alting op, siger han til TV 2.

Kristian (Thulesen Dahl, red.) er formand, og det er han lige så længe, han har lyst til at være det

Morten Messerschmidt, ny næstformand i Dansk Folkeparti

De samme toner lyder fra Morten Messerschmidt:

- Det er store fodspor at fylde ud efter Søren Espersen, men jeg er tryg ved opgaven, for det her er en holdindsats. Al den spekulation om, at der skulle være uenigheder, kan jeg ikke genkende. Som jeg har sagt tidligere, kan der ikke sættes et barberblad indimellem Kristian og jeg, og det bliver jo nu cementeret ved, at gruppen har givet os dette mandat til at gå ud og kæmpe for Dansk Folkepartis politik, siger han til TV 2.

Ikke en kroning

Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard, har tidligere i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News kaldt det "noget rod", at Dansk Folkeparti ikke har en klar kronprins. At forfremmelsen af Morten Messerschmidt nu skulle have rodet bod på det, afviser dog både Kristian Thulesen Dahl og hovedpersonen selv.

Hvem der skal være partiets næste formand, afgøres af partiets medlemmer, siger den siddende partiformand, mens Messerschmidt forfægter, at det overhovedet er en position, han skulle være i spil til:

- Selvfølgelig er jeg ikke det. Kristian (Thulesen Dahl, red.) er formand, og det er han lige så længe, han har lyst til at være det. Der er ikke nogen diskussion i den retning. Dette handler om politik, fastslår han.

Dansk Folkeparti opnåede ved seneste valg 8,7 procent af stemmerne, men ved den seneste Megafon-måling fra slutningen af juni stod partiet blot til 6,1 procent. Det er den næstringeste opbakning til noget parti i Folketinget. Resultatet er dog inden for den statistiske usikkerhed.