Politik

Messerschmidt om Thulesen Dahl: - Man kan ikke sætte et barberblad ind mellem os

I baglandet spekuleres der i, om et formandsopgør er på vej i Dansk Folkeparti, men det afviser Morten Messerschmidt.

Spekulationerne raser om, hvorvidt et formandsopgør er på vej i Dansk Folkeparti. Og efter et debatindlæg af Morten Messerschmidt i Avisen Danmark denne lørdag, er spekulationerne kun taget til i styrke.

I debatindlægget langer han ud efter partiets værdipolitik, som han mener er svag og årsagen til, at Dansk Folkeparti stadig falder i meningsmålingerne.

Men Morten Messerschmidt afviser pure, at han er ved at varme op til at gå efter formandsposten i partiet.

- Jeg synes, Kristian Thulesen Dahl er en fremragende formand med rigtig, rigtig mange kvaliteter. Det her handler om politik, siger han til TV 2.

Redaktør: DF'ere tolker det som et formandsopgør

Men da Dansk Folkepartis sommergruppemøde starter på mandag, har budskabet og timingen vakt opsigt i DF-kredse.

Det fortalte politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding, lørdag morgen.

- I min optik ligner Morten Messerschmidt mere og mere en, der positionerer sig i et måske kommende formandsopgør, sagde han til TV 2.

- Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men det er klart sådan, det bliver tolket af de kilder, jeg snakker med i Dansk Folkeparti.

Og da mange i Dansk Folkeparti mener, at værdipolitikken ikke har været skarp nok, kan dette indspark i debatten komme til at gøre ondt på formanden. Det er i hvert fald Thomas Fundings vurdering. Men det afviser Morten Messerschmidt.

- Jeg betragter det som en del af mit mandat at komme med indspark i værdikampen, siger han.

Årsagen er, at han er en del af en arbejdsgruppe, som Kristian Thulesen Dahl nedsatte efter folketingsvalget, fortæller han. En gruppe, der skal komme med nye tanker om partiets politik og strategi.

- Nu er vi nået til en ny fase i værdikampen, og hvor skal den pege hen? Det er derfor jeg peger på kristendommen (i et interview med Politiken torsdag, red.) og på, at selv om du er født i Danmark, er det ikke sikkert, du skal leve hele dit liv i Danmark, siger Morten Messerschmidt.

- Jeg er superglad for at køre parløb med Kristian

Det seneste folketingsvalg i sommeren 2019 sendte Dansk Folkeparti knæ.

Partiet mistede 21 mandater og har nu 16 pladser i Folketinget. Det skete efter en vælgerlussing, der gav partiet 8,7 procent af stemmerne - meget langt fra de 21,1 procent af stemmerne i 2015 og de 37 mandater, det valgresultat kastede af sig.

Siden da er partiet faldet yderligere i meningsmålingerne og ligger nu på 6,1 procent af stemmerne ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger fra flere institutter.

Uroen og frustrationerne i baglandet er derfor vokset henover foråret og sommeren, hvor flere kommunalpolitikere har meldt sig ud af partiet og i den forbindelse luftet deres kritik af Kristian Thulesen Dahl - og peget på Morten Messerschmidt som en formand, der kan genrejse Dansk Folkeparti.

Hvor Thulesen Dahl mener, at partiets kommunikation har haltet, mener Messerschmidt, at det er værdipolitikken, der er partiets store problem. Men bortset fra den uenighed, står de to skulder ved skulder, understreger Messerschmidt over for TV 2.

- Jeg er superglad for at køre parløb med Kristian. Man kan ikke sætte et barberblad ind mellem os. Det bliver lidt noget journalistisk agurketids-snak, siger Morten Messerschmidt og understreger, at de to er på linje i det politiske projekt.

Så er du imod et formandsskifte i Dansk Folkeparti?

- Ja, Kristian Thulesen Dahl er en god formand.