Politik

- Messerschmidt går klart ud over sit mandat, siger politisk redaktør

Uroen og frustrationerne vokser i baglandet, og med et debatindlæg positionerer Messerschmidt sig i et måske kommende formandsopgør.

Dansk Folkepartis politik har været for svag, og det har fået vælgerne til at flygte.

Det skriver Morten Messerschmidt i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Dommen falder på et tidspunkt, hvor sammenholdet i Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahls formandspost i forvejen er under pres. Det mener Thomas Funding, der er politisk redaktør på Avisen Danmark.

- Han er gået formanden i bedene, og det er bemærkelsesværdigt, da der netop nu kører en meget heftig diskussion internt i DF om, hvorvidt der er et formandsopgør på vej, siger han til TV 2.

Partiformand under pres

Debatindlægget kommer på et tidspunkt, hvor partiet står med en historisk lav tilslutning hos vælgerne.

Ved det seneste folketingsvalg i sommeren 2019 mistede partiet 21 mandater i forhold til 2015 og har nu 16 pladser i Folketinget. Det skete efter en vælgerlussing, der gav partiet 8,7 procent af stemmerne - meget langt fra de 21,1 procent af stemmerne i 2015 og de 37 mandater, det valgresultat kastede af sig.

Siden da er partiet faldet yderligere i meningsmålingerne og ligger nu på 6,1 procent af stemmerne ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger fra flere institutter.

Uroen og frustrationerne i baglandet er derfor vokset henover foråret og sommeren, hvor flere kommunalpolitikere har meldt sig ud af partiet og i den forbindelse luftet deres kritik af Kristian Thulesen Dahl.

Formanden har flere gange peget på partiets kommunikation som det store problem, men Messerschmidt mener ikke, at det er dér, skoen trykker. Han mener i stedet, det er værdipolitikken, den er gal med.

- I den nye værdikamp tør vi sige klart: Enten er du en del af Danmark fuldt og helt, eller også skal du slet ikke være her. Tager du som fremmed imod den gave, det danske samfund kan give, er du velkommen, skriver han.

- Vil du have bønnekald, tørklæder, sharia, halal og koranskoler, så skal du ikke være her.

Rammer ned i baglandets frustrationer

Dansk Folkepartis sommergruppemøde starter på mandag, og derfor er det ikke kun budskabet, men også timingen, der vækker opsigt.

- Jeg er meget spændt på at se, hvad der kommer til at ske på sommergruppemødet, og hvad Kristian Thulesen Dahl vælger at gøre ved det, siger Thomas Funding.

For partiets formand skal passe på, han ikke ender med at stå i modsætning til Morten Messerschmidt, som med sin analyse i Avisen Danmark rammer ned i frustrationen i baglandet, der gennemgående mener, at værdipolitikken har fyldt for lidt i Dansk Folkeparti.

- På den ene side mener jeg, at Messerschmidt klart går ud over sit mandat, og det, kan man mene, skal straffes af formanden, for ellers har han sendt et signal til sin gruppe om, at alle og enhver jo kan gå ud og definere partiets politik, forklarer Thomas Funding.

- Men hvis han går ud og pander Messerschmidt ned, kan han nemt komme til at stå i opposition til det Morten Messerschmidt siger, og dét vil være et problem for Kristian Thulesen Dahl.

Positionerer sig i formandsopgør

For der kan være et formandsopgør på trapperne, forklarer den politiske redaktør på Avisen Danmark.

- I min optik ligner Morten Messerschmidt mere og mere en, der positionerer sig i et måske kommende formandsopgør, siger Thomas Funding.

- Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men det er klart sådan, det bliver tolket af de kilder, jeg snakker med i Dansk Folkeparti.

Og da mange i Dansk Folkeparti mener, at værdipolitikken ikke har været skarp nok, kan dette indspark i debatten komme til at gøre ondt på formanden.

- Kristian Thulesen Dahl står hverken i Dansk Folkeparti eller udenfor partiet som en særlig stærk værdikriger, siger Thomas Funding,

- Og hvis sygdommen er for lidt værdipolitik, og medicinen er mere værdipolitik, er Kristian Thulesen Dahl så den rette? Han kan blive presset derud, hvor han ender med at stå som en del af problemet, og Morten Messerschmidt som en del af løsningen.

- Det afhænger af Pia Kjærsgaard

Netop nu er stemningen giftig, og det bobler under overfladen, mener Thomas Funding. Men om dette debatindlæg starter en snebold, der fører til et formandsskifte, afhænger i høj grad af den forhenværende formand Pia Kjærsgaard.

Formand Kristian Thulesen Dahl var hendes kronprins og arvtager. Og da hun for en måned siden gæstede talkshowet 'Lippert' på TV 2 News, gav hun Thulesen Dahl ansvaret for nedturen, men afviste, at han bør trække sig som formand.

- Pia Kjærsgaard har stadig en voldsom stor, uformel magt, og hun kan stadig sanktionere et formandsskifte eller stoppe det, forklarer Thomas Funding.

Derfor vender mange i Dansk Folkeparti blikket mod hende i denne tid, for hun har magten til at afklare det.

- Det ender i høj grad ved Pia Kjærsgaard, siger han.