Plejehjemmene bag facaden

Partier kræver handling – frygter omsorgssvigt på flere danske plejehjem

TV 2-dokumentar, som afdækker kritiske forhold på to plejehjem, har medført skarpe reaktioner og krav om handling blandt de politiske partier.

Hjerteskærende. Rystende. Til at få ondt i maven over.

Reaktionerne er entydige på Christiansborg, efter TV 2 torsdag aften viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', der med skjulte kameraer viser forholdene på to jyske plejehjem.

Men selvom partierne er enige om, at der er tale om omsorgssvigt, og at forholdene, der dokumenteres i udsendelsen, er helt uacceptable, er de ikke enige om løsningen.

Nogle partier vil have flere penge til ældreplejen for at give sektoren et løft, mens andre ligefrem kalder det "en kæmpe fejl" at tro, at flere penge er løsningen.

Af andre tiltag går også krav om bedre tilsyn, stærkere ledelse og bedre uddannelse af de ansatte igen.

TV 2-optagelserne viser blandt andet, at 90-årige demensramte Else Marie Larsen bønfalder plejepersonalet om at sænke hendes lift, fordi det gør ondt på hende at være hejst op.

Andre optagelser viser, at 91-årige demensramte Niels Christian Nielsen har lavet afføring i bleen og bukserne. Selvom han beder personalet om hjælp flere gange, går han med den samme ble på i næsten ti timer.

Man kan også se personale bruge en hård tone og tale grimt om beboere og deres pårørende henover hovedet på beboeren.

OVERBLIK: Det vil partierne

Flere politikere hæfter sig ved, at hvis så kritisable forhold kan findes på to plejehjem, findes de nok også andre steder i landet.

Herunder kan du få et overblik over en lang række af partiernes reaktioner på dokumentaren, og hvad de mener, der skal ske fra politisk hold.

Magnus Heunicke

Sundheds- og ældreminister, Socialdemokratiet

Jeg er helt overbevist om, at vi vil kunne finde andre eksempler andre steder, hvor ældre oplever noget tilsvarende. Det, udsendelsen dokumenterer, er et udtryk for en forrået kultur i ældreplejen og kræver indsatser flere steder. Tilsynet bærer præg af tilfældighed. Det kan ikke være rigtigt, og det skal ændres. Vi har i for lang tid vendt det blinde øje til, og vi kan ikke skære ned år efter år i så vigtig en sektor. Pengene er ikke fulgt med.

Jane Heitmann

Ældreordfører, Venstre, og formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg

Det er hjerteskærende, chokerende og fuldstændig uacceptabelt, den måde som både Niels og Else bliver behandlet på. Venstre foreslår et 360 graders eftersyn af hele ældreområdet. Vi ønsker, at man får kigget både på tilsynsmodellerne, klagemulighederne for pårørende og de ansattes kompetencer. Især på medarbejdersiden er der brug for, at vi får set på, hvad vi kan gøre bedre og styrke, for vi skal have omsorgen og medmenneskeligheden tilbage i ældreplejen.

Pernille Skipper

Politisk ordfører, Enhedslisten

Vi har i årevis set en ældrepleje med nedskæring og underfinansiering, og det betyder, at der kan ske den her slags forråelse. Jeg er fuldstændig overbevist om, at det desværre også foregår mange andre steder end på de to plejehjem. Der skal finansieres penge til flere ansatte og mere tid, der skal sikres ordentlig uddannelse og ordentlige forhold for de ansatte, og der skal være et ordentligt tilsyn. Lige nu fører kommunerne tilsyn med sig selv, og det går ikke.

Søren Pape Poulsen

Formand, Det Konservative Folkeparti

Man skal være lavet af sten for ikke at få ondt i maven og blive ked af det. Det nemmeste er altid at sige, at løsningen er flere penge, men i udsendelsen var der ofte to-tre personer omkring de ældre, så det handler ikke om penge. Det vil være en kæmpe fejl. Det handler om omsorg, respekt og ordentlighed, for det var det, der var mangel på. Man kan se, at det simpelthen er en kultur og en ledelse, som har svigtet.

Kristian Thulesen Dahl

Formand, Dansk Folkeparti

Det er en rystende dokumentar, som har gjort et dybt indtryk. Det, vi ser, er helt utilstedeligt. Danske familier skal kunne føle sig trygge, når deres ældre kommer på plejehjem. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i, at danske ældre behandles på den måde. Dansk Folkeparti vil kræve flere uanmeldte tilsyn på vores plejehjem, og de tilsyn skal føres udelukkende af Styrelsen for Patientsikkerhed. Det dur ikke, at kommunerne selv står for tilsynet. Kontrolbesøg skal være uanmeldte, så ingen kan give et falsk billede af de faktiske forhold.

Kristian Hegaard

Etikordfører, Radikale Venstre

Det var dybt rystende at se dokumentaren, der viste dybt uacceptable forhold. Vi ved, at der foregår god ældrepleje rigtig mange steder, men man må være realistisk og sige, at når det sker på to plejehjem, forgår det nok også andre steder. Derfor er der behov for en kulturrevolution i ældreplejen. Men vi ser også i mange kommuner, at der mangler hænder, så det kræver også, at vi skaber det fornødne uddannelsesgrundlag, så der er tilstrækkeligt med hænder.

Alex Vanopslagh

Politisk leder, Liberal Alliance

Forbløffende at høre venstrefløjen messe om, at de plejehjem, som begår massive svigt, skal belønnes med flere penge. Ville det være bedre, hvis det var fire og ikke tre ansatte, som så på Else skide i sengen og jamre af smerte? Tydeligt at problemet ikke er mangel på penge. (Kilde: Twitter)