Politik

Politisk pres for bedre rejsevejledninger

Smittetrykket er ikke stort i Spanien som helhed, men i få områder som Catalonien, er coronasmitten blusset voldsomt op. Derfor bør der være mere præcise rejsevejledninger, mener flere partier på Christiansborg. Annett Bruhn / Scanpix Danmark

Der skal laves regionale opdateringer af rejsevejledninge, hvor det kan lade sig gøre, mener en række partier.

Situationen i Spanien, hvor coronasmitten blusser op specifikke steder, øger presset på de danske rejsevejledninger.

Derfor vil en række partier i Folketinget have regeringen til at inddele vejledningerne efter regioner og ikke lande. Vel at mærke de steder, hvor det kan lade sig gøre.

- Det vil gøre det mere sikkert og mere præcist, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten til TV 2.

Han nævner regionale udbrud i Katalonien i Spanien, Leicester i England og Hjørring i Danmark som eksempler på lokale udbrud i lande, der ellers har godt styr på smitten.

- Her kan det være fornuftigt at differentiere det, så man kan fraråde rejser til de regioner, siger han.

Foruden Enhedslisten er det Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Nye Borgerlige, der gerne ser en forbedring af rejsevejledningerne.

I øjeblikket opgør Udenrigsministeriet rejsevejledningerne til europæiske lande efter, hvor mange nye smittetilfælde, der har været den seneste uge. Har der været færre end 20 per 100.000 indbyggere, fraråder ministeriet ikke rejser til det pågældende land.

Undrer at det kun er i Sverige

Kun i Sverige er der en opdeling i regioner.

- Det undrer, at vi ser, at man kan dele Sverige op i regioner, men når det handler om Spanien, så tager vi det under ét, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

I begyndelsen af pandemien blev der differentieret i andre lande; blandt andet blev rejser til Norditalien frarådet.

- Hvis vi kunne dengang, hvorfor kan vi så ikke nu? Vi kan jo begynde at se på nogle af de lande, hvor vi ved, at rigtig mange danskere rejser til. Der er mange, der har hus eller lignende i Malaga, Sydfrankrig og Grækenland, siger hun.

Ikke altid muligt

I Udenrigsministeriet peger man i et skriftligt svar på, at det vil være et stort arbejde at opdele rejsevejledningen på regioner, ligesom det ikke alle steder vil være muligt.

"De data, der ligger til grund for klassificeringen, er ikke tilgængelig på regionalt niveau for alle landene i EU/Schengen. En regionalt baseret ordning ville desuden være administrativt tung, ligesom den er mindre stabil og forudsigelig og dermed kan give øget usikkerhed for rejsende", skriver ministeriet i en mail til TV 2.

Men det ændrer ikke på det politiske pres fra Christiansborg.

- Så må vi sætte nogle flere i arbejde i Udenrigsministeriet. Problemet er, at når danskerne ikke kan se logikken i reglerne, så følger de dem heller ikke lige så godt. Vi tager den op med ministeren og ser, om ikke vi kan finde en pragmatisk løsning, siger Liselott Blixt.

Også Enhedslisten presser fortsat på for en mere detaljeret opgørelse.

- Man kan godt beholde de nuværende vejledninger for et helt land, samtidig med muligheden for at lukke ned for enkelte regioner. Det giver en større sikkerhed for, at turister ikke rejser til et område, hvor smittetrykket måske nok er lavt, men hvor det er højt nogle få steder, siger Peder Hvelplund.