Politik

K: Nu skal fødevarer klimamærkes

Det er både dyrt og kompliceret at fortælle, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, men nu skal varer mærkes alligevel, mener konservative.

Nu skal det omsider være. Danske fødevarer skal klima-mærkes, så man kan se, hvilket aftryk bøffer, tomater og kartofler sætter på klimaet. I hvert fald, hvis det står til de konservative.

De seneste år er ideen ellers blevet præsenteret flere gange og skudt ned igen lige så tit, fordi det ganske enkelt er for dyrt og kompliceret at dokumentere, hvor meget for eksempel en banan, der transporteres fra Colombia, koster i klimaregnskabet.

Må begynde med upræcist system

- Det er jo ikke nogen ny tanke. Tidligere er det blevet droppet, fordi det var for besværligt. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi bare giver op, så vi må forsøge et vejledende system, som måske ikke er helt præcist, siger klima- og miljøordfører for de konservative, Mette Abildgaard, til TV 2.

Hun fortæller, at de konservative vil forsøge at tage mærkningen med til klimaforhandlingerne, der begynder efter sommerferien.

- Indtil for nylig var jeg for eksempel ikke klar over, at lammekød er en virkelig stor belastning for klimaet. Og når vi ved, at der er mange forbrugere, der efterlyser viden, så de kan handle efter deres overbevisning, er det på tide, at vi kommer i gang med mærkningen, siger hun.

Regeringen har dog ikke lagt op til, at de kommende forhandlinger skal involvere forbrugerne, men derimod brancher som landbrug, transport og byggeri.

For bureaukratisk

Både supermarkeder, erhvervsorganisationer og forbrugerorganisationer har tidligere vendt tommelfingeren ned til mærkningen af fødevarer. Fordi det er bureaukratisk og kompliceret, risikerer mærkningen at forvirre mere, end den gavner, har argumentationen været.

Alligevel er det bedre at begynde med nogle upræcise gennemsnit og få varegrupper frem for ikke at gøre noget, siger Mette Abildgaard.

- Avocadoer bliver aldrig klimavenlige, fordi der bruges så meget vand ved fremstillingen. På samme måde ved vi, at mælkeprodukter også er store klimabelastninger. På den måde kan man i begyndelsen arbejde med nogle gennemsnitsbetragtninger. Og jeg vil hellere, at man i begyndelsen kan se nogle få varer i Netto med mærkning frem for, at der slet ikke er nogen, siger ordføreren.

EL: Rigtig godt

Hos Enhedslisten er klima- og miljøordfører Mai Villadsen godt tilfreds med de konservatives ambitioner om at få begyndt klimamærkningen af fødevarer.

- Det er et rigtig godt forslag, som vi gerne vil bakke op om. Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige fødevarers aftryk. Og i Danmark er vi allerede vant til at mærke fødevarer i forhold til andre ting, siger hun.

Mai Villadsen vil ligesom de konservative gerne gøre emnet til en del af de forestående klimaforhandlinger, som regeringen forventes at indkalde til om en måneds tid.

- Det er bestemt fornuftigt at se på alle aspekter i de klimaforhandlinger. Også selv om det ikke nødvendigvis vil kunne måles i særlig stor grad i forhold til vores 'danske regnskab', siger hun med henvisning til målet om reduktion på 70 procent frem mod 2030, der skal være nationalt.

V: Hellere mærkning end afgift

Venstre mener helt grundlæggende, at mærkning er en god idé, så også partiets klimaordfører, Tommy Ahlers, tager imod det konservative udspil med åbne arme.

- Vi er med på, at det er den rigtige vej at gå. Forbrugerne har et stærkt ønske om at kunne påvirke det her. Vi har lært at aflæse energieffektivitet for biler, huse og køleskabe. Det er helt naturligt, at vi tager den over til andre varegrupper. Og hos Venstre vil vi hellere have mærkning og information end forbud og afgifter. Dermed giver vi forbrugeren frit valg, siger Tommy Ahlers.

For Venstre er det dog ikke så afgørende, om mærkningen lige bliver taget op i forbindelse med de forestående klimaforhandlinger.

- Det vigtige er, at vi kommer til at kunne gøre det ordentligt. Hvilket forum, det kommer til at ske i, er mindre vigtigt, siger Venstres klimaordfører.

S: Information er vigtig

Klimaminister Dan Jørgensen holder sommerferie. Det samme gør Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin. Hun har dog sendt følgende kommentar på sms:

"En form for mærkningsordning for fødevarer kan være et blandt flere værktøjer, der er værd at overveje i indsatsten for mere klimavenlig kost.”