Coronavirus

Venstre truer med at kalde Mette Frederiksen i samråd igen - hun har pligt til at tale sandt, lyder det

(Arkivfoto). Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Ifølge statsministeren rådgav en "bred myndighedsgruppe" om nedlukningen af Danmark. Flere partier er kritiske og kræver klart svar.

Det er på tide, at statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller, hvilke specifikke myndigheder der anbefalede at lukke landet ned.

Det mener Venstre, efter at der er kommet nye informationer frem om forløbet op til nedlukningen af Danmark i forbindelse med coronavirussen.

- Vi vil have at vide, hvem der har rådgivet til nedlukning, fordi statsministeren jo sådan set selv har sagt, at en kreds af myndigheder har rådgivet til det. Jo mere der kommer frem, jo mere tyder det på, at der ikke er nogen myndigheder, der har rådgivet hende til at lukke Danmark ned, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Fredag skriver B.T., at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, direkte frarådede at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer. Anbefalingen kom, syv timer før Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde, at nedlukningen skete på "myndighedernes anbefaling".

Venstre vil have redegørelse - og ellers samråd

De nye oplysninger kommer, efter at flere medier i ugevis har afdækket, at anbefalingen ikke kom fra hverken Sundhedsstyrelsen eller Den Nationale Operative Stab (NOST), som koordinerer indsatsen mod coronavirussen.

Der er således blevet sået tvivl om Mette Frederiksens påstand om, at det var myndighederne, der anbefalede nedlukningen, og i så fald hvilke specifikke myndigheder.

9. juni var Mette Frederiksen kaldt i samråd om sagen. Her afviste hun flere gange at udspecificere, hvilke myndigheder hun havde henvist til på pressemødet, da hun besluttede at lukke landet ned.

Men nu vil Venstre have et klart svar. I første omgang vil partiet bede om en redegørelse via udvalget for Forretningsordenen. Hvis Mette Frederiksen fortsat ikke svarer på, hvilken eller hvilke konkrete myndigheder der rådgav hende, vil hun blive kaldt i et nyt samråd om sagen.

- Statsministeren har pligt til at tale sandt overfor befolkningen og overfor Folketinget, og så er det jo i almenvellets interesse at finde ud af, hvad det er for et beslutningsgrundlag, man har haft i forbindelse med nedlukningen af Danmark, som jo har haft nogle vidtrækkende konsekvenser for vores samfund, siger Martin Geertsen.

Også Dansk Folkeparti og de konservative undrer sig over de nye informationer og kræver svar fra Mette Frederiksen.

- Det er meget opsigtsvækkende, at der, så få timer inden man lukker landet ned, ligger en klokkeklar anbefaling om at undgå at lukke i hvert fald skoler, daginstitutioner og så videre, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

EL: Det er noget rod

Enhedslisten er mindre kritisk overfor de nye oplysninger, men kalder det noget "rod".

- Det er noget rod, at man går ud og siger, at der ligger en myndighedsanbefaling, og at man så ikke kan dokumentere det, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (Ø).

- Vi kan konstatere, at flere og flere ikke anbefalede at lukke landet, men om nogen anbefalede det, ved vi stadig ikke, siger Peder Hvelplund (Ø).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen eller partifæller i Socialdemokratiet. Partiet henviser til statsministerens udtalelse ved et samråd 9. juni, hvor hun udtalte, at det var "en bred myndighedsgruppe", der rådgav omkring nedlukningen af Danmark.