Coronavirus

Røde partier bekymret over stigende coronatal - måske skal vi vente med at åbne diskoteker, lyder det

Arkivfoto. Mogens Flindt / Scanpix Danmark

Mens SF og Enhedslisten er meget bekymret over fordobling i antal smittede, slår Venstre og Radikale Venstre koldt vand i blodet.

En stigning i antallet af coronasmittede er bekymrende, og der skal holdes meget nøje øje med tallene.

Det mener SF og Enhedslisten, efter at nye tal viser, at der er sket en fordobling i antallet af nye coronasmittede på to uger.

- Det er særdeles bekymrende. Vi skal være meget opmærksomme på, om tendensen fortsætter de kommende dage og uger. Det er afgørende, at vi griber tidligt ind, siger Peder Hvelplund, Enhedslistens sundhedsordfører.

I uge 27 blev 123 personer testet positiv for covid-19, mens 240 personer blev testet positiv i uge 29.

Tallene fik onsdag sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at advare om, at coronasmitten igen kan komme ud af kontrol, og han brugte Spanien og USA som skræmmebillede på, hvor hurtigt virussen kan sprede sig. I Spanien er blandt andet Barcelona begyndt at lukke mere ned igen, fordi smitten er steget markant på kort tid.

Måske skal diskoteker ikke åbne i fase fire

Trods stigningen er smittetallene fortsat lave herhjemme, og ifølge virolog Allan Randrup Thomsen fra Københans Universitet er tallene ikke bekymrende. Hans Jørn Kolmos, der er pensioneret overlæge og professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener omvendt, at tallene er foruroligende, og at det går "den gale vej".

Selvom tallene fortsat er lave, mener både SF og Enhedslisten, at de nye tal giver anledning til at genoverveje, hvad der skal åbne i den såkaldte fase 4 i starten af august. Det er blandt andet diskoteker og natklubber, der efter planen skal åbne i fase 4.

- Måske skal man revurdere hastigheden i genåbningens fase 4. Nu skal vi se de kommende dage, hvordan tallene udvikler sig. Men ellers synes jeg, at det vil være fornuftigt at udskyde åbning af diskoteker, til vi ved, om det her (højere smittetal, red.) er en blivende tendens, siger Peder Hvelplund.

SF nævner også diskoteker som eksempel på noget af det, der måske skal vente lidt endnu med at åbne.

- Natklubber kunne godt være noget af det, hvor jeg tænker, at det ikke er sikkert, at det er klogt, hvis vi kan se, at antallet af nye smittede bliver ved med at stige. Så er det måske noget af det, hvor vi bedst kan tåle at lide afsavn, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Ifølge Kirsten Normann Andersen kan det på særligt diskoteker og natklubber være svært at lave smitteopsporing, hvis det efterfølgende viser sig, at en person har været smittet.

- Det er en fest med næsten udelukkende mennesker, vi ikke kender. Jo flere vi er samlet, jo sværere bliver processen med at få fundet ud af, hvem vi har været i nærheden af.

Både SF og Enhedslisten understreger, at de vil følge tallenes udvikling, før de lægger sig fast på, hvad de mener, der skal ske i fase 4.

R og V: Forventeligt og ikke ude af kontrol

Radikale Venstre er knap så bekymret som regeringens to andre støttepartier.

- Det var forventeligt, at der ville være en stigning, fordi vi åbner mere og mere, og folk rejser rundt internt i landet og ud af landet, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

Ifølge radikale er der på nuværende tidspunkt ikke grund til at ændre i planerne for fase 4, men partiet vil følge udviklingen.

- Vi har set før, at der sker en stigning, og så falder det igen. Så længe det gør det, er det fint. Men det er klart, at hvis det bliver liggende der i ugevis, er vi nødt til at gøre noget andet, men det er der ikke grund til at antage nu, siger Stinus Lindgreen.

Venstre er på linje med de radikale.

- Med tallene her synes vi ikke, at de dags dato skal give anledning til bekymring, for der er ikke noget, der indikerer, at det er ude af kontrol, siger fungerende politisk ordfører Karen Ellemann (V).

Hun vil ikke på nuværende tidspunkt "kloge sig på", om der er grund til at ændre i planerne for genåbningen i fase 4.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at stille op til interview. Ministeriet henviser til ministerens Facebook-opslag og oplyser, at regeringen vil drøfte genåbningens fase 4 med Folketingets partier efter sommerferien.

Socialdemokratiets vikarierende politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, ønsker heller ikke at stille op til interview og henviser til Magnus Heunickes Facebook-opslag.