Politik

Masser af skulderklap på pressemøde - konflikt og uenigheder blev nedtonet, siger analytiker

Amerikanernes ønske om at købe Grønland var slet ikke på bordet, understreger Jeppe Kofod. Mike Pompeo takker for "nobelt" samarbejde.

"Tætte allierede", "stærkt bånd mellem Danmark og USA" og "stærk og nobel samarbejdspartner".

Både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, betonede igen og igen Danmark og USA's tætte samarbejde, da de sammen holdt pressemøde i Eigtveds Pakhus i København onsdag eftermiddag.

- Din beslutning om at besøge Danmark understreger det stærke bånd, der er mellem Danmark og USA, sagde Jeppe Kofod.

- Danmark er en stærk og nobel samarbejdspartner, sagde Mike Pompeo.

Mike Pompeo landede i Københavns Lufthavn onsdag formiddag og har i løbet af dagen mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S) og med udenrigsminister Jeppe Kofod samt udenrigsministeren fra Grønland, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana.

Under mødet mellem udenrigsministrene diskuterede de blandt andet Arktis, Kinas indflydelse og kampen mod terrorisme, fortalte de på pressemødet.

De nedtonede konflikt

TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, bider særligt mærke i, hvor meget alle skulderklappene og forsikringerne om det tætte samarbejde fyldte på pressemødet.

- Der var behov for at nedtone, hvad der måtte have været af konflikt, siger Troels Mylenberg.

- Man mødes jo ikke kun for at tale om det, man er enige om. Man mødes jo også på det niveau for at give udtryk for, at man har nogle uenigheder. Det blev effektivt nedtonet, siger han.

Jeppe Kofod anerkendte på pressemødet, at Danmark og USA ikke ser ens på alting. For eksempel er der forskellige syn på klimaudfordringen.

Men Jeppe Kofod understregede flere gange, at de to lande er vigtige samarbejdspartnere og allierede og er enige om det helt fundamentale som frihed og demokrati.

Ingen snak om Grønland

Det er under et år siden, at den amerikanske præsident, Donald Trump, skulle have besøgt Danmark. Dronning Margrethe havde inviteret ham, men efter at Mette Frederiksen afviste et amerikansk ønske om at købe Grønland, aflyste Donald Trump turen.

Det slog skår i samarbejdet mellem USA, Danmark og Grønland, der siden Anden Verdenskrig har haft et tæt samarbejde om det grønlandske territorium, som er strategisk vigtig i Arktis.

Da Jeppe Kofod under pressemødet onsdag blev spurgt ind til, om de havde diskuteret USA's ønske om at købe Grønland, afviste han det blankt.

- Det er en diskussion, vi havde sidste år. Det har ikke været på bordet, sagde Jeppe Kofod.

- Vi havde et godt og frugtfuldt møde. Vi er hinandens tætte allierede, fastslog Kofod.

En journalist spørger, om man diskuterede et eventuelt salg af Grønland. Jeppe Kofod svarer, at diskussionen om et salg af Grønland blev afsluttet for et år siden, og at det ikke var noget, man snakkede om ved dagens møde.