Politik

Nekrolog: Lone Dybkjær var meget mere end en førstedame

Efter længere tids kræftsygdom er den tidligere minister og medlem af Europaparlamentet Lone Dybkjær gået bort. Hun blev 80 år gammel.

En førstedame kommer let til at stå i skyggen af sin mand. Det er ham, alle vil hilse på og snakke med. Det er ham, der betyder noget.

Med Lone Dybkjær var det anderledes. Efter længere tids kamp mod kræften sov hun ind mandag aften. Men gennem sit 80 år lange liv nåede hun at markere sig som meget andet end blot tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) kone.

Hun var miljøminister under Poul Schlüter (K) fra 1988-90, og altså før hendes mand overtog magten. Hun havde gerne fortsat, da hendes parti, Det Radikale Venstre, skiftede side i 1993 og pegede på Nyrup. Det lagde hun aldrig skjul på, men hun vidste også, at hun var diskvalificeret på forhånd.

Det bremsede dog ikke Dybkjærs politiske karriere. Hun havde siden studietiden været politisk engageret, siden 1968 været medlem af de radikale og siden Jordskredsvalget i 1973 siddet i Folketinget. Der skulle altså mere til at slukke hendes ild.

Første radikale i Europa-Parlamentet

I stedet for at blive ved sin mands side i Danmark, søgte hun mod EU og blev i 1994 valgt til Europa-Parlamentet som den første radikale nogensinde.

123.513 personlige stemmer fik hun. Kun overgået af hendes tidligere chef, Poul Schlüter, der slog alle daværende rekorder ved at få godt en kvart million personlige stemmer.

Lone Dybkjær blev i 1994 som den første radikale valgt til Europaparlamentet.

Valgsuccessen blev kørt i hus i karet. Bogstavelig talt. Under valgkampen lod hun sig på et tidspunkt royalt fragte rundt i hovedstaden i jagt på vælgernes gunst.

Om det var for at lave sjov med hendes position som førstedame, et udtryk for radikal arrogance eller noget helt tredje blev hyppigt analyseret og diskuteret. Faktum var, at det vakte opsigt. Og netop at vække opsigt – frivilligt eller ej – var noget, Dybkjær formåede.

Blå bog: Lone Dybkjær

Navn: Lone Dybkjær (f. Vincents)

Født: 23. maj 1940 på Frederiksberg

Uddannelse: Civilingeniør

Politisk karriere:

  • Medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre af tre omgange:1973-77, 1979-1994 og 2005-2011
  • Miljøminister fra 1988-1990
  • Medlem af Europaparlamentet fra 1994-2004

Privat: Gift med fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen siden 1994.

Danmarks Hillary Clinton

Hendes ægteskab med Poul Nyrup var interessant. Hvis Jens Otto Krag og Helle Virkner i 1960’erne havde været Danmarks svar på USA’s glamourøse præsidentpar, John F. og Jackie Kennedy, så var Nyrup og Dybkjær 90’ernes svar på Clinton-parret, Bill og Hillary.

Deres forhold blev dækket tæt af ugebladene og afsløret til en Pavarotti-koncert. De blev forlovet i al offentlighed og optrådte også i flere blødere tv-programmer. Nyrup sang kærlighedsromancer til hende på landsdækkende fjernsyn, og hun blev filmet, mens hun strøg hans skjorter. En seance, hun i øvrigt bittert fortrød sidenhen. Den harmonerede ikke med hendes feministiske sind.

Som par deltog Lone Dybkjær og Poul Nyrup Rasmussen i flere tv-programmer. Blandt andet et talkshow hos Michael Meyerheim. Video: Rasmus Dam Nielsen

Spidstunget feminist

Lone Dybkjær var som politiker særligt engageret i miljø, energi og ligestilling.

Hun var bestemt, hvilket blandt andre tidligere regionsformand Bent Hansen (S) fik at føle, da han tilbage i 2010 var kommet for skade at opfordre gravide til at undlade at bede om kejsersnit, fordi det gør ondt at føde naturligt:

Det var ”mandschauvinistisk, noget bræk og utroligt gammeldags”, lod Dybkjær socialdemokraten forstå.

Den skarpe tunge kunne også skabe resultater. I 1980’erne var Lone Dybkjær blandt andet med til at indføre ret til seks måneders barsel for kvinder og 14 dage for mænd samt forhindre indførelsen af atomkraft. Og hun kæmpede til det sidste for tre måneders øremærket barsel til mænd og kriminalisering af prostitutionskunder.

Dybkjær var et politisk menneske, og derfor var det også med en vis frygt, at hun i 2011 efter yderligere en periode i Folketinget valgte at gå på pension.

- Det bliver forfærdeligt at holde op. Politik har været mit liv. Jeg har brugt al min tid på det, og da jeg ikke har haft nogle kunstneriske evner, jeg kan tage frem af posen, så bliver det en kold tyrker og en måned i et fitnesscenter, sagde hun ved den lejlighed til SE og HØR.

Den totale nedtur

Desværre skulle det vise sig, at pensionisttilværelsen ikke skulle blive Lone Dybkjærs største udfordring.

Kort tid efter hendes farvel til politik mistede hun sin ældste datter, der i mange år havde lidt af sklerose.

Selv måtte hun opereres for brystkræft og efterfølgende kæmpe med en depression som følge af en antihormonel behandling.

Perioden betegnede hun selv som en ”total nedtur”, men hun kom ud af den, fordi hendes mand en dag spurgte hende, om det mon ikke kunne være noget kemisk, der gjorde hende nedtrykt, og på den måde åbnede hendes øjne for behandlingens bivirkninger.

I et interview med Kristeligt Dagblad i 2014 fortalte hun, at det nu handlede om ”at lære igen at blive glad for livet”.

Det lykkedes. Desværre indhentede kræften hende dog igen til sidst.