Politik

Veganerpartiet nærmer sig stemmesedlen: - Der er et økologisk kollaps i gang

Veganerpartiet i aktion tidligere på året. Den Lille Havfrue fik grise-maske på som en protest mod forholdene i dansk svineproduktion.  Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

En række partier kæmper i øjeblikket for at få indsamlet vælgererklæringer nok til at stille op. Veganerpartiet regner med at være i mål om få uger.

Når danskerne skal til Folketingsvalg næste gang, kommer de efter alt at dømme til at kunne sætte kryds ved Veganerpartiet.

Partiet er nu snublende nær de 20.182 vælgererklæringer, der er påkrævet for at blive opstillingsberettiget, og forperson Michael Monberg regner med at være i mål inden udgangen af august.

- I juni så vi den største vækst nogensinde. Der er momentum lige nu, siger Michael Monberg.

I skrivende stund er antallet af underskrifter ifølge forpersonen 18.332, og dét tal stiger med cirka 100 om dagen - selv når der tages forbehold for gamle underskrifter, der bliver ugyldige efter 18 måneder.

- Et økologisk kollaps

Veganerpartiet betegner sig selv som ”Danmarks nye grønne parti”. Men ”grøn” er en betegnelse, mange partier på Christiansborg hæfter på sig selv, så hvad skal Danmark egentlig med endnu ét? Det har TV 2 spurgt Michael Monberg om.

- Der er rigtigt, at mange af dem slår sig op på at være grønne. Men jeg mener, at vi taler om grønt på en forkert måde. De har mest fokus på, hvordan vi udleder fossile brændsler. Til gengæld er der meget lidt fokus på dét, der er et mindst ligeså stort problem, nemlig vores fødevareproduktion, siger han.

- Stort set hele Danmark er opdyrket, og det land bruger vi i grove træk til at producere grisefoder. Naturforeninger har længe råbt vagt i gevær: Der er et økologisk kollaps i gang. Naturen i Danmark er ødelagt. Vi mister arter på land, til vands og i luften.

Vejen til stemmesedlen

Et parti skal indsamle 20.182 vælgererklæringer for at blive opstillet til næste folketingsvalg. Her er den seneste officielle status, pr. 6. juli, fra Social- og Indenrigsministeriet.

Kristendemokraterne: 18487

Veganerpartiet: 17613

Fremad: 3301

Borgerlisten: 2479

Hard Line: 1633

Lykkepartiet: 359

Listen er meget længere. Du kan se den i sin helhed hér.

Og så er det også et spørgsmål om etik, siger Monberg.

- Gå ud i en dansk grisestald og kig på de stakkels dyr, der ligger klemt derinde. De er indespærret i hele deres liv. Vi ødelægger ikke bare miljø og natur. Det er systematisk dyremishandling og vold, og det er beskæmmende.

Kritikerne af dine argumenter vil sige, at hvis vi stopper med at producere svin herhjemme, så rykker dén produktion jo bare til udlandet, hvor der er mindre fokus på dyrevelfærd, og konsekvenserne for klima og miljø er større?

- Det er noget vrøvl. Kig på rapporter fra Danmark og udlandet. Vi ligger langt fra på en førsteplads, når det kommer til klimavenlighed og dyrevelfærd. Men det argument fylder, fordi vi har en meget stærk lobby for fødevareindustrien herhjemme.

Forbudt at købe en bøf?

En veganer er defineret som en person, der ”lever plantebaseret og søger så vidt muligt, udover kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning”.

Og sådan lever Michael Monberg og hans partifæller.

Det gør langt de fleste danskere imidlertid ikke.

Hvad vil I egentlig på Christiansborg? Ville I, hvis I fik muligheden for det, gøre det ulovligt at gå ned i supermarkedet og købe en bøf?

- Det her handler om, at danskerne bedre skal forstå veganismen. Det handler ikke om det produkt, der ligger nede på hylden. Dér er dyret dødt. Vi vil først og fremmest ændre strukturene omkring det her, for det giver jo ingen mening, at vi er enige om, at vores hunde skal have de bedste liv i hele verden, mens en gris skal produceres så billigt og usselt som overhovedet muligt.

Men hvad er svaret på spørgsmålet? Politikere på Christiansborg laver lovgivning, så hvad er det egentlig, I vil derinde?

- Der skal flere ting til. For det første skal det være langt nemmere og billigere at leve grønt, klimavenligt og etisk bæredygtigt. Her og nu ville vi for eksempel gerne have differentieret moms, så plantebaseret kost bliver billigere og animalske produkter dyrere. Og så vil vi gerne gøre det forbudt at avle dyr i Danmark med profit for øje.

Mange partier i gang

Veganerpartiet er ikke det eneste parti, der i øjeblikket forsøger at blive opstillingsberettiget.

Kristendemokraterne, som også var opstillet ved valget i 2019, er ligesom Veganerpartiet tæt på at være i mål. Torsdag meddelte partiet, at de havde rundet 19.000 underskrifter.

Det seneste år er en række nye partier desuden blevet stiftet – blandt andet partiet Fremad, med tidligere minister og medlem af Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, i spidsen. De er dog fortsat meget langt fra at have underskrifter nok.

For dem, der lykkes med at komme på stemmesedlen, er den næste udfordring at klare spærregrænsen på 2 procent og dermed komme i Folketinget.

Her kan en udfordring for Veganerpartiet blive, at der er mange umiddelbare ligheder mellem dem og Alternativet, som også italesætter sig som et grønt parti, ofte kritiserer landbrugets miljøbelastning og har talt for kødfrie dage og højere klimaafgifter på kød.

Fokuserer ikke på skattepolitik

Michael Monberg, hvis I kommer på stemmesedlen, er der så ikke stor sandsynlighed for, at I og Alternativet bare kannibaliserer på hinanden – måske endda til en grad, hvor ingen af jer kommer over spærregrænsen?

- Joh, men det må være op til vælgerne. Jeg vil ikke lade det gå ud over min drøm, at der findes et andet parti, som på nogle stræk vil det samme. Vi er et ambitiøst parti og vil noget markant på en håndfuld områder. Men der er også masser af områder, som vi ikke bruger vores kræfter på. Hvis du spørger mig, hvad jeg mener om skatteprocenten, vil jeg sige, at vi ikke er her for at revolutionere skatten. Og sådan kunne jeg sige om mange andre politikområder.

Der skal senest være valg til Folketinget i juni 2023. Når et parti i mål med indsamling af vælgererklæringer, gælder opstillingsberettigelsen alene ved næste valg. Partier, der sidder i Folketinget i forvejen, er automatisk opstillingsberettiget.