Politik

DF'er hænger offentligt ansat ud - og rammer lige ned i målgruppen, mener analytiker

Martin Henriksen mener, det er et problem, at en ansat i Udlændingestyrelsen har dobbelt statsborgerskab. Det møder voldsom kritik.

Det er blevet kaldt både vammelt og vanvittigt og har sågar fået direkte kritik af udlændinge- og integrationsministeren.

Men det var en selvstændig del af formålet, da Dansk Folkepartis hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen torsdag formiddag på Facebook linkede til en artikel med et billede af en medarbejder i Udlændingestyrelsen og satte spørgsmålstegn ved hendes objektivitet.

Det mener politisk analytiker på TV 2 Hans Redder.

- Når Martin Henriksen laver sådan et opslag, er han helt bevidst om, at det kommer til at afføde en masse drama, kritik og forargelse, men han rammer direkte ned i den målgruppe, Dansk Folkeparti jagter.

- Lige nu foregår der en kamp mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om at være de hårdeste i værdipolitikken, og i den kamp er en melding som den her et slagkraftigt bidrag, siger han.

Hvad skrev Henriksen om den offentligt ansatte?

Kvinden på billedet i Martin Henriksens opslag har dobbelt statsborgerskab, dansk og afghansk, og ifølge Henriksen diskvalificerer det hende til sit job:

- Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre, om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark, skriver han.

- På mig virker det undergravende for tilliden til udlændingesystemet. Det burde selvsagt være danskere, der træffer afgørelser om den slags. Det handler jo om det danske folk og ikke om alt muligt andet.

Opslaget kommer ifølge Politiken kun en måned efter, at flere end 40 medarbejdere i Udlændingestyrelsen med mellemøstligt klingende navne oplevede at få både deres navne, billeder og LinkedIn-profiler postet på Facebook af en person med tilknytning til Rasmus Paludans højreorienterede politiske parti Hard Line.

Voldsomme reaktioner

I den offentlige debat har Martin Henriksens opslag kastet flere voldsomme reaktioner af sig.

Blandt andet fra kvinden selv, der til TV 2 kalder det "et grotesk angreb på embedsværket":

- Jeg synes, at det er en kæmpe mistillid til embedsmænd. Martin Henriksen ved udmærket, at når jeg sidder som jurist, så forholder jeg mig til lovgivningen - og kun til lovgivningen. Den her offentlige udskamning af mig er under al kritik, siger hun

Det har formentlig netop været formålet at skabe en masse larm, debat og forargelse

Hans Redder, politisk analytiker

På Twitter stempler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) opslaget som "komplet vanvittigt".

- Jeg har netop talt med kvinden på billedet. Alle har det godt. Men Dansk Folkeparti burde grundigt overveje deres metoder. Jeg har 100 procent tillid til alle ansattes loyalitet, skriver han.

Hos Dansk Magisterforening kalder formand Camilla Gregersen det både ”uacceptabelt og vammelt”, mens man hos akademikernes fagforening DJØF slår fast, at "det hører ingen steder hjemme".

DJØF oplyser desuden til TV 2, at fagforeningens jurister er ved at undersøge, om sagen kan få juridiske konsekvenser, for eksempel en politianmeldelse.

Radikale er chokeret

Den omtalte kvinde er medlem af Radikale Venstre, og her er fungerende politisk ordfører Samira Nawa chokeret over, at Martin Henriksen som tidligere folkevalgt kan sætte spørgsmålstegn ved en embedsmands neutralitet.

Over for TV 2 forsvarer Martin Henriksen sig med, at kvinden på billedet i hans opslag netop er radikal og politisk engageret og derfor selv har placeret sig i den offentlige debat, men det argument holder ikke, mener Samira Nawa.

- Det her handler grundlæggende ikke om, hvilket partitilhørsforhold hun har. Hun er ansat som embedsmand, og som embedsmand administrerer og forvalter man den til en hver tid siddende regerings lovgivning. Derfor er det helt forrykt, at Martin Henriksen går efter hendes job, siger hun til TV 2.

Analytiker: Forargelse var målet

Ifølge Hans Redder er det mest af alt positivt for Martin Henriksen, at hans politiske modstandere reagerer så skarpt:

- Jeg tror ikke, det gør Martin Henriksen det fjerneste, at DJØF og andre politiske modstandere langer ud efter ham, siger han.

- Tværtimod har det formentlig netop været formålet at skabe en masse larm, debat og forargelse. Det kan bruges til at holde en debat i gang, som Martin Henriksen gerne vil have.

Opbakning fra DF-ledelsen

I Dansk Folkepartis ledelse er der da også fuld opbakning til Henriksens opslag.

- Jeg synes, det er godt, at han peger på dette, siger næstformand Søren Espersen til TV 2

- Vi er i den situation, at kvinden, der er ansat i Udlændingestyrelsen, har et dobbelt statsborgerskab. Hvis jeg selv var i en situation, hvor jeg havde et afghansk statsborgerskab, tror jeg, at jeg ville have svært ved at agere neutralt, når det kom til at bedømme en sag med en afghansk statsborger. Derfor burde hun for alle parters skyld erklære sig inhabil og afstå fra at behandle sådanne sager.

Men er det ok på den måde at hænge embedsmænd ud med billede?

- Som jeg forstår det, engagerer hun sig selv meget i den politiske debat. Hun er medlem af de radikale og har selv deltaget aktivt i debatten om udlændinge og integration. Dermed spiller hun sig selv på banen.

Embedsmænd skal jo være neutrale. Betyder det, at de ikke kan deltage i den offentlige debat som privatpersoner?

- Jo, det kan de da, men så må de også tage det, der kommer. Og det forhindrer dem jo ikke i at erklære sig selv inhabile i spørgsmål som det her, siger Søren Espersen.