Coronavirus

Politikere raser over unge til vild fest i Sunny Beach - I skal blive hjemme

Unge bør testes ved hjemkomst, mener politikere. Regeringen raser, men har ikke en løsning på tegnebrættet.

Tåbeligt, dybt bekymrende, egoistisk og idioti ud over alle grænser.

Sådan lyder reaktionerne fra politikere på Christiansborg, efter at danske unge er taget til festdestinationen Sunny Beach i Bulgarien trods coronavirus.

- Det giver anledning til dybe panderynker. Det er tudetosset, at rejseselskaberme overhovedet arrangerer den type rejser for unge, siger Jane Heitmann fra Venstre, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.

Onsdag fløj godt 150 danskere til Bulgarien med rejseselskabet DUF-rejser. Optagelser fra strandfesten natten til torsdag viser de danske unge danse med armene om hinanden og dele både kram og drinks.

Ifølge to virologer og professorer er det "klart opskriften" på, hvordan coronavirus kan sprede sig hurtigt.

DF: De skulle skamme sig

Rejseselskabet forsikrer, at de gør meget ud af at informere de unge om sundhedsfaglige retningslinjer, og at de fraråder deres gæster at gå på indendørs natklubber og i stedet søge mod nogle af de udendørs strandfester.

Men ifølge politikerne på Christiansborg gør det ikke den store forskel.

- Jeg tror, at det er umådeligt svært at huske på både god hygiejne og afstand, hvis klokken er to om natten, og man har fået, så hatten passer, siger Jane Heitmann.

- Jeg har en klar forventning om, at regeringen holder et vågent øje med smittespredningen og smitteudviklingen og agerer hensigtsmæssigt, siger hun.

Dansk Folkeparti langer også ud efter rejseselskabet.

- Rejseselskabet skulle skamme sig lidt. De er kun ude på at tjene penge, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Rejseselskabet siger, at de har taget deres forholdsregler. De opfordrer folk til at holde sig fra natklubber, og de har skåret ned på antallet af rejsende. Har du ikke tiltro til rejseselskabet og de unge?

- Nej. Det er stadig druk og ballade, de opfordrer til, og så kan man ikke sige til en plørehamrende fuld, at man skal være udenfor, siger Liselott Blixt.

DUF-rejser siger, at de 100 procent kan stå inde for rejserne, og at de grundet coronakrisen ikke "har råd til at lade være".

Politikere: De skal lade sig teste

Siden Udenrigsministeriet 27. juni ændrede rejsevejledninger, frarådes det ikke længere at rejse til Bulgarien. Radikale Venstre kan da også godt forstå de unge.

- Men vi har jo lukket for natklubber herhjemme udfra en sundhedsfaglig betragtning om, at smitten breder sig, når man danser tæt og råber og sveder. De unge gør jo ikke noget forkert ud fra Udenrigsministeriets rejseregler, men jeg mener, at de skal tage hensyn - også når de kommer hjem, siger Samira Nawa, fungerende sundhedsordfører for Radikale Venstre.

Venstre og Radikale Venstre mener, at de unge bør lade sig teste frivilligt, når de kommer hjem, mens Dansk Folkeparti mener, at det bør være et påbud, og at de bør pålægges karantæne, hvis de konstateres smittet.

S: Egoistisk og uansvarligt - men ingen løsning

Regeringspartiet, Socialdemokratiet, ser også med stor alvor på situationen.

- Det er tåbeligt ud over alle grænser. Sådan en Sunny Beach-drukfest kan meget hurtigt ende med at blive en coronafest, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Han mener desuden, at rejseselskabet opfører sig "dybt, dybt uansvarligt".

- Jeg synes, at det er dybt egoistisk, og jeg ser det som grådighed fra rejsebureauets side, siger han.

Udenrigsministeriet fraråder ikke længere rejser til Bulgarien, og rejseselskabet siger, at de informerer om de sundhedsfaglige retningslinjer. Hvorfor er det forkert?

- Det er også meget fint. Men de taler med to tunger. Når de taler med medierne, siger de, at de er meget ansvarlige, og at de tager alle forholdsregler. Når de taler til de unge i annoncer, er det et selvstændigt salgsargument, at de netop ikke tager corona-forholdsregler, siger Rasmus Horn Langhoff.

I starten af juli fik DUF hård kritik for en annonce, der lokkede unge mennesker med "fester med mere end 2000 andre unge. Være på klub, Pool party. Boat party". Annoncen blev efterfølgende fjernet.

Rasmus Horn Langhoff, den danske regering har vel også et ansvar efter at have åbnet for rejser. Vil I sætte ind overfor rejser til festdestinationer?

- Vi må undersøge, hvad der er af muligheder. Vi er jo begrænset af, at idiotien foregår i et andet land.

Vil I for eksempel indføre restriktioner mod at rejse til typiske festdestinationer som Sunny Beach og Lloret de Mar i Spanien?

- Det hjælper jo ikke nødvendigvis noget. Det er jo ikke Bulgarien, der er problemet, men rejsebureauet. Man kan jo bare flytte destinationen til nabobyen eller nabostranden. Man kan lave abefest hvor som helst på kloden.

Dansk Folkeparti mener, at der skal være krav om test og isolation ved hjemkomst fra en destination som Sunny Beach. Er du enig i det?

- De skal lade være med at tage af sted.

Men hvis de tager af sted, skal de så testes ved hjemkomst?

- Så synes jeg, at de skal komme hjem. Og jeg synes, at de unge og deres forældre skal tage en snak sammen. Også de næste hold, der er parate til at tage af sted.

Men synes du, at der skal være krav om test og isolation ved hjemkomst?

- Det er så tåbeligt at tage af sted. Folk skal lade være. Så det vil jeg slet ikke forholde mig til. Bliv hjemme.