Politik

Opfordrede Thulesen Dahl til at gå - nu har han meldt sig ud af DF

Hans K. Sønderby føler sig ikke længere hjemme i Dansk Folkeparti og bliver derfor nu løsgænger i Esbjerg Byråd.

Byrådspolitikeren Hans K. Sønderby, der først på ugen blev landskendt for at opfordre Kristian Thulesen Dahl til at trække sig som partiformand, har nu meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Det fortæller han til Jydske Vestkysten:

- Jeg har udtrykt bekymring for, at mit - nu forhenværende - parti nærmede sig spærregrænsen, og derfor også stillet spørgsmål ved, om vi har den rigtige mand ved roret. Jeg kan sagtens leve med, at folk ikke er enige med mig - jeg er heller ikke altid enig med andre. Men jeg synes, man må være uenige i en vis fordragelighed, siger han blandt andet til avisen.

Ville af med Thulesen Dahl

Hans K. Sønderby luftede mandag aften sin frustration over Dansk Folkepartis ledelse i et læserbrev i Avisen Danmark og gjorde sig på den måde til talsmand for et oprør mod sin partiformand, Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge Sønderby havde Dansk Folkeparti de seneste år forsømt at stå fast i værdipolitikken, og det er årsagen til, at partiet har mistet vælgere i stor stil.

- Men han kan ikke flytte opfattelsen inde i folks hoveder af, at DF har været for villig til at føje sig i for lang tid på det værdipolitiske område, sagde han blandt andet.

Derfor mente han, at Kristian Thulesen Dahl måtte gå og i stedet give plads til nuværende klimaordfører Morten Messerschmidt.

Brænde til bålet

Opfordringen bar brænde til et i forvejen brændende bål.

Dansk Folkeparti fik ved Folketingsvalget sidste sommer 8,73 procent af stemmerne, men står i den seneste Megafon-måling blot til 6,1 procent af stemmerne.

Og så sent som i sidste uge pustede også tidligere partiformand Pia Kjærsgaard til gløderne ved i talkshowet Lippert ugen forinden i klare vendinger at give Kristian Thulesen Dahl ansvaret for nedturen og samtidig kritisere, at partiet ikke har en kronprins klar til at efterfølge den nuværende formand.

Alligevel blev Sønderbys læserbrev ikke vel modtaget af hans bagland. Blandt andre gik partifælle og viceborgmester i Esbjerg, Susanne Dyreborg, hårdt til ham.

Til kammeratlig samtale

Hans K. Sønderby fortæller til TV 2, at han efter sit læserbrev og interview med Avisen Danmark var til en "kammeratlig samtale" med Dansk Folkerpartis partisekretær, Poul Lindholm, som opfordrede ham til ikke fremover at lufte sådanne tanker offentligt.

Det var dog ifølge Sønderby ikke det, der fik ham til at melde sig ud af Dansk Folkeparti, men derimod reaktionen fra hans egen lokalforening, som fik bægret til at flyde over.

- Jeg synes modtagelsen var både markant og skuffende, og efter det har jeg simpelthen svært ved at se, at vi skal kunne få genopbygget et tillidsfuldt forhold igen, siger han.

Hans K. Sønderby bliver nu løsgænger i Esbjerg Byråd, hvor han har siddet siden november 2017 som repræsentant for Dansk Folkeparti. Tidligere har han fra 1994-1998 siddet i samme byråd for Det Radikale Venstre, mens han i 1982-1990 sad i Ribe Amtsråd for SF.