DF mangler en kronprins, siger Kjærsgaard: Her er nogle af de mulige arvtagere

16x9
Pia Kj√¶rsgaard giver i et interview med TV 2 nuv√¶rende formand Kristian Thulesen Dahl ansvaret for Dansk Folkepartis √łjeblikkelige nedtur. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Den ene har en stor "tordensky" hængende over hovedet, den anden er meget ung, og den tredje minder på flere områder om den nuværende formand.

Arvef√łlgen i Dansk Folkeparti er slet ikke p√• plads, hvilket er et problem for h√łjrefl√łjspartiet, der i √łjeblikket befinder sig i en meget stor krise.

Sådan lyder det fra tidligere partiformand Pia Kjærsgaard, der i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News placerer ansvaret for nedturen hos nuværende formand Kristian Thulesen Dahl.

Dog uden at mene, at han b√łr tr√¶kke sig.

Meningsmålinger viser, at vælgeropbakningen til partiet nu er helt nede på 6,1 procent. Ved valget i 2015 var det 21,2 procent af vælgerne, der satte deres kryds hos Dansk Folkeparti.

- I 2015 var det Kristian Thulesen Dahl, der fik roserne som partiformand. I 2019 får han tidslerne. Sådan er det at være partiformand, siger Pia Kjærsgaard.

Men selvom Pia Kj√¶rsgaard ikke kan se en klar arvef√łlge for sig, er der p√• Christiansborgs gange et par navne, der bliver n√¶vnt som mulige efterf√łlgere, n√•r Kristian Thulesen Dahl p√• et tidspunkt ikke l√¶ngere skal st√• i spidsen for Dansk Folkeparti.

Dem kan du blive klogere på her.

Morten Messerschmidt
Morten Messerschmidt Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Morten Messerschmidt er måske det mest oplagte bud på en arvtager

Hans Redder om Messerschmidt

39-√•rige Morten Messerschmidt er EU- og klimaordf√łrer for Dansk Folkeparti p√• Christiansborg. Han har siddet i Folketinget ad flere omgange, men er nok mest kendt som spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014, hvor han sikrede sit parti et historisk godt valg med mere end hver fjerde stemme.

Morten Messerschmidt har siden v√¶ret hovedperson i en sag om mulig svindel med EU-midler i den europ√¶iske partialliance Meld og den tilh√łrende fond Feld.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder siger:

- Morten Messerschmidt er måske det mest oplagte bud på en arvtager. Han er stadig forholdsvis ung og har sikret Dansk Folkeparti nogle enormt gode valg. Men der er også nogle udfordringer for ham.

- Den umiddelbart st√łrste udfordring for ham er, at Meld og Feld-sagen endnu ikke er afsluttet, og at Bagmandspolitiet i Danmark er i gang med at vurdere, hvad det videre forl√łb skal v√¶re. Indtil den sag er afsluttet, vil den h√¶ng som en stor tordensky over Morten Messerschmidt.

- Derudover skal man g√łre sig klart, at han er en meget anden type end Kristian Thulesen Dahl har v√¶ret. Han er ikke kendt som ham, der rejser Jylland tyndt for at drikke kaffe i lokalforeninger. Og jeg har sv√¶rt ved at vurdere, hvor st√¶rkt han egentlig st√•r i Dansk Folkepartis traditionelle bagland.

TV 2 har fors√łgt at sp√łrge Morten Messerschmidt, om han p√• et tidspunkt kan se sig selv som formand for Dansk Folkeparti. Han er ikke vendt tilbage p√• vores henvendelse.

Peter Kofod
Peter Kofod Foto: Maria Albrechtsen Mortensen / Ritzau Scanpix

Peter Kofod er ung og talentfuld, og jeg kan sagtens se ham på et tidspunkt blive formand for Dansk Folkeparti

Hans Redder om Kofod

Peter Kofod er 30 √•r og Dansk Folkepartis eneste medlem af Europa-Parlamentet. Her har han siddet siden sommeren 2019, og inden da var han folketingsmedlem i fire √•r. I den periode havde han, trods sin forholdsvis unge alder, den tunge post som retsordf√łrer for Dansk Folkeparti.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder siger:

- Peter Kofod er ung og talentfuld, og jeg kan sagtens se ham blive formand for Dansk Folkeparti på et tidspunkt. Men her på den korte bane har han to helt åbenlyse udfordringer.

- For det f√łrste er han stadig meget ung, og selvom han har siddet en periode i Folketinget, er han forholdsvis upr√łvet p√• den helt store scene. Derudover kommer, at han i de kommende √•r sidder i Europa-Parlamentet, og det er meget, meget sv√¶rt at forestille sig en formand for Dansk Folkeparti, som ikke sidder i Folketinget men i stedet i Bruxelles.

TV 2 har fors√łgt at sp√łrge Peter Kofod, om han p√• et tidspunkt kan se sig selv som formand for Dansk Folkeparti. Han er ikke vendt tilbage p√• vores henvendelse.

René Christensen
René Christensen Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Ren√© Christensen er driftssikker, inde i tingene og har de seneste √•r spillet en st√łrre og st√łrre rolle i partiet

Hans Redder om Christensen

49-√•rige Ren√© Christensen har 12 √•rs erfaring som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. De senere √•r har han v√¶ret sit partis finansordf√łrer, og han har dermed haft en central rolle ved mange af de senere √•rs finanslove. Ved kommunalvalget i 2017 gik Ren√© Christensen efter at blive borgmester i Guldborgsund Kommune, men det lykkedes lige n√łjagtig ikke.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder siger:

- Ren√© Christensen er ikke umiddelbart det mest oplagte bud, men han er en person, som kender b√•de Dansk Folkeparti, Christiansborg og lokalpolitik indg√•ende. Han er driftssikker, inde i tingene og har de seneste √•r spillet en st√łrre og st√łrre rolle i partiet.

- Som jeg ser det, vil Ren√© Christensens helt store udfordring v√¶re, at mens man h√łrer folk i eksempelvis Dansk Folkepartis bagland sukke efter en Pia Kj√¶rsgaard-type, der taler til v√¶lgernes f√łlelser og indignation, s√• minder Ren√© Christensen som type mere om Kristian Thulesen Dahl end om Pia Kj√¶rsgaard.

Til TV 2 siger René Christensen, at han ikke har gjort sig nogen tanker om, hvorvidt han på et tidspunkt kan blive formand for Dansk Folkeparti.

- Det har jeg ikke, for det er ikke aktuelt, så det er ikke noget jeg spekulerer over, siger René Christensen.

Men hvad nu, hvis det en dag bliver aktuelt at finde en ny formand, kunne du så finde på at gå efter det?

- Det ved jeg ikke, det har jeg slet ikke gjort mig nogle overvejelser om.

Pia Kjærsgaard
Pia Kjærsgaard Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Jeg tror aldrig nogensinde, det er sket i dansk politik, at en forhenværende formand pludselig bliver formand igen

Hans Redder om Kjærsgaard

Tidligere partiformand Pia Kj√¶rsgaard er ikke et af de navne, der n√¶vnes som en mulig arvtager. Men for √łjeblikket l√¶nges flere i baglandet formentlig tilbage til den gang, det nu 73-√•rige folketingsmedlem var formand.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder tror dog ikke, at Pia Kjærsgaard kan få et comeback.

- Det kan jeg simpelthen ikke forestille mig. Jeg tror aldrig nogensinde, det er sket i dansk politik, at en forhenværende formand pludselig bliver formand igen. Og det vil heller ikke være fremtidens valg, for det vil under alle omstændigheder ikke kunne fortsætte sådan i mange år.

- N√•r Kristian Thulesen Dahl skal v√¶k, skal der en ind, som kan repr√¶sentere fremtidens Dansk Folkeparti. Dermed ikke sagt, at Pia Kj√¶rsgaard ikke kommer til at spille en rolle i Dansk Folkeparti. Det, tror jeg, hun vil g√łre, s√• l√¶nge hun lever.

TV 2 har spurgt Pia Kjærsgaard, om hun kan se sig selv få comeback som partiformand.

- Nej, det kunne jeg ikke, skriver hun i en sms til TV 2.