Coronavirus

Regeringen er klar til at lempe regler for indrejse fra lande uden for EU

Torsdag offentliggøre regeringen en liste over, hvilke lande uden for Europa, man fremover anbefaler at rejse til.

Udenrigsministeriet indfører torsdag ny model for rejsevejledninger til lande uden for EU, Schengen-området og Storbritannien.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter, at EU tirsdag fremlagde en liste på 14 lande uden for Europa, som man nu anbefaler medlemslandene at åbne sine grænser for. Og netop den liste vil være et vigtigt element i den model, der nu skal sætte retningslinjerne for, hvilke lande uden for Europa, som danske statsborgere kan rejse til.

- Det er et stort, vigtigt og godt skridt mod mere ’normale’ rejsevejledninger, at vi nu har en fælles EU-liste og en ny model for rejsevejledninger til lande uden for EU, Schengen og Storbritannien, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Betyder ikke åbne grænser

Han understreger dog, at der ikke bliver tale om, at man nu bare åbner grænserne til hele verden.

- Der er stadig lang vej endnu. Selvom vi er klar til at åbne op på en ansvarlig, gradvis og sikker måde, så er mange lande stadig hårdt ramt af Corona-pandemien, har indrejserestriktioner eller skrappe karantænekrav. Det må vi naturligvis også afspejle i de danske rejsevejledninger, siger Jeppe Kofod.

- Så verden står langt fra åben endnu. Corona-pandemien er absolut ikke slut og vi må indstille os på, at internationale rejser også i en rum tid fremover vil være belagt med større usikkerhed, end vi har været vant til før Corona. Det er desværre et grundvilkår i en fortsat global sundhedskrise.

Vi skal selvfølgelig være sikre på, at vi ikke pludselig mister kontrollen med COVID-19 herhjemme

Nick Hækkerup (S), justitminister

Rwanda og 13 andre lande

De 14 lande, EU anbefaler, at man nu åbner grænserne til, er:

 • Algeriet
 • Australien
 • Canada
 • Georgien
 • Japan
 • Montenegro
 • Marokko
 • New Zealand
 • Rwanda
 • Serbien
 • Sydkorea
 • Thailand
 • Tunesien
 • Uruguay

Desuden kan Kina blive føjet til listen, hvis landet samtidig åbner sine grænser for EU.

Maksimalt 16 smittede per 100.000

EU’s landeliste offentliggøres hver 14. dag. For at et land kommer på listen og borgere fra det pågældende land dermed kan få mulighed for indrejse i EU, skal landet ligge tæt på eller under EU-gennemsnittet per 15. juni 2020 for nye COVID-19-tilfælde i de seneste 14 dage. Det betyder i øjeblikket, at der højst må være 16 nye smittede per 100.000 indbyggere over 14 dage.

Dertil kommer hensyn til blandt andet, hvor meget der testes og hvor pålidelig data er.

På baggrund af listen vil Danmark – ligesom øvrige EU-lande – individuelt vurdere, om det vil være muligt at åbne for indrejse fra alle lande.

Vil supplere med egne regler

Denne vurdering vil blive foretaget af en gruppe af repræsentanter fra Statens Seruminstitut, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet.

- Fra dansk side støtter vi en fælles EU-tilgang baseret på objektive kriterier, siger justitsminister Nick Hækkerup.

- Men vi skal selvfølgelig være sikre på, at vi ikke pludselig mister kontrollen med COVID-19 herhjemme. Nogle lande uden for EU vil ikke have samme pålidelige data om testning og smitte, som vi kender i Danmark og EU. Derfor er der behov for nogle nationale sikkerhedsventiler, så vi er sikre på, at smitten ikke løber løbsk.

Blandt andet vil kravet om, at man som turist skal booke mindst seks overnatninger i Danmark for at kunne komme på besøg.