BLOG: Merkel og Macron vil redde EU - briterne mÄ redde sig selv

16x9
Den tyske kansler og den franske prÊsident satser pÄ at gÞre det nÊste halve Är med Tysklands formandskab i EU til det mest ambitiÞse parlÞb i dette Ärhundrede. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

BLOG: Tyskland og Frankrig i nyt fremstĂžd for at lĂŠgge linjen i Europa.

Den tyske kansler og den franske prÊsident satser pÄ at gÞre det nÊste halve Är med Tysklands formandskab i EU til det mest ambitiÞse parlÞb i dette Ärhundrede. Angela Merkel og Emmanuel Macron ser starten af det tyske formandskab som et sandhedens Þjeblik for Europa.

Det var prÊsident Macron, der satte ord pÄ de ambitiÞse tanker efter de to lederes topmÞde mandag aften i den tyske statsejendom Schloss Meseberg ved Berlin.

Kansler Merkel gjorde klart, at det tyske formandskab skal klare en usĂŠdvanlig stribe af vanskelige udfordringer. Det gĂŠlder

  • At fĂ„ vedtaget en genopretningspakke for EU-landenes Ăžkonomi efter coronakrisen.
  • At fĂ„ et nyt syvĂ„rsbudget for EU pĂ„ trods af dyb uenighed om, hvem der skal betale.
  • Og Brexit, Storbritanniens farvel til EU, som udlĂžses til nytĂ„r, uden at nogen i dag ved, hvordan fremtiden skal se ud.

Katastrofevarsel fra IMF

TopmÞdet mandag var indkaldt pÄ baggrund af sidste uges katastroferapport fra den internationale valutafond, IMF.

Den forudser en Þkonomisk nedtur i Är pÄ mere end 10 procent for eurolandene. Selv Tyskland, hvis Þkonomi tegner bedst, stÄr til en nedgang pÄ nÊsten 8 procent, mens topmÞdets anden deltager, prÊsident Macron, reprÊsenterede dystre tal med et tab pÄ 12,5 procent i Är.

Det er denne udsigt ned i en Þkonomisk afgrund, der fik de to ledere til at mÞdes for at sÊtte ekstra skub i den genopretningsplan, som de to har fÄet EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, til at fremsÊtte. Planen kom ikke videre ved det digitale EU-topmÞde i forrige uge. Men nu indkalder Angela Merkel de 27 stats- og regeringsledere til et topmÞde i midten af juli, hvor de for en gangs skyld skal se hinanden i Þjnene ved et rigtigt fysisk mÞde.

Merkels topmĂždeplan

Her er det tydeligt, at Merkel vil have en afgĂžrelse.

- Forventningerne er hÞje, og vi ved, at Tyskland og Frankrig stÄr sammen, sagde hun ifÞlge AP og tilfÞjede:

- Europa derimod stÄr ikke nÞdvendigvis sammen. Men hvis ikke Tyskland og Frankrig er enige, sÄ ser det ikke godt ud for sammenholdet i Europa.

Emmanuel Macron fastholdt ifÞlge Reuters, at det kommende topmÞde bÄde skal lancere den foreslÄede genopretningspakke pÄ 5600 milliarder kroner og det nÊste syvÄrsbudget pÄ 8500 milliarder kroner, som Kommissionen har foreslÄet.

Det er planer, som pÄ forhÄnd mÞder modstand. Fire sparelande anfÞrt af Holland, stÞttet af Danmark, Sverige og Østrig, vil bÄde skÊre regningen ned og vil desuden selv have rabatter. Samtidig skal mest muligt i genopretningspakken vÊre lÄn i stedet for tilskud og i Þvrigt med hÄndfaste betingelser om nye reformer, krÊver de.

HĂžje ambitioner

Men budskabet fra topmÞdet pÄ Schloss Meseberg var, at der ikke mÄ skÊres ned pÄ ambitionerne. For bÄde kansler Merkel og prÊsident Macron frygter, at EU-samarbejdet simpelthen risikerer at bryde sammen, hvis ikke man fÄr reddet Þkonomien i lande som Italien, Spanien og Portugal, der alle er hÄrdt ramt af coronakrisen.

Denne frygt hos Merkel og Macron skyldes, at de hidtidige hjĂŠlpepakker kun har gjort uligheden i Europa vĂŠrre. EU's konkurrencekommissĂŠr Margrethe Vestager har suspenderet det normale forbud mod statsstĂžtte i de enkelte lande.

Uligheden eksploderer

Det har til gengÊld betydet, at det rige Tyskland har givet de tyske industrier nÊsten halvdelen af al den statsstÞtte, der er givet tilladelse til, skriver Financial Times. Men Italien derimod har ikke haft penge i statskassen til at uddele penge lige sÄ generÞst til italienske selskaber.

Derfor konstaterer magasinet The Economist, at uligheden eksploderer. Ved Ärhundredeskiftet var Italiens samlede produktion (bruttonationalproduktet) 20 procent mindre end Tysklands. Nu er forskellen 40 procent, altsÄ fordoblet. SÄ i fremtiden skal trÊngte sydeuropÊiske firmaer konkurrere med velnÊrede tyske selskaber, som de tyske skatteydere holder oppe. Det er det modsatte af den grundlÊggende holdning om lige konkurrence, som EU bygger pÄ, noterer bladet.

HĂ„rd linje for Brexit

Samtidig tog Merkel og Macron mandag aften fat pÄ at udstikke en fÊlles linje for forhandlingerne om Brexit med Storbritannien. Den britiske avis The Guardian skriver efter et interview med kansleren, at hun under det tyske formandskab vil fÞre en hÄrd linje. DÞren til et blÞdt kompromis er lukket, skriver avisen.

Briterne mÄ selv finde ud af, hvad de vil, siger kansleren.

- Vi skal droppe idéen om, at vi skal finde ud af, hvad Storbritannien Þnsker, tilfÞjer hun.

Kansleren fastslÄr, at Brexit ikke mÄ forstyrre EU's indsats for at fÄ genopretningsplanen fÞrt ud i livet. Nu gÊlder det om at redde Europa. Briterne mÄ redde sig selv.

Dermed har Angela Merkel og Emmanuel Macron pÄ Schloss Meseberg givet hinanden hÄnd pÄ, at de stÄr sammen om det tyske formandskab - og om at EU skal mobilisere en tilstrÊkkeligt stor formue til at redde de hÄrdest ramte lande efter coronakrisen.

SĂ„ ved de fire sparelande, som Danmark er med iblandt, hvem de skal forhandle med.