Politik

BLOG: Merkel og Macron vil redde EU - briterne må redde sig selv

BLOG: Tyskland og Frankrig i nyt fremstød for at lægge linjen i Europa.

Den tyske kansler og den franske præsident satser på at gøre det næste halve år med Tysklands formandskab i EU til det mest ambitiøse parløb i dette århundrede. Angela Merkel og Emmanuel Macron ser starten af det tyske formandskab som et sandhedens øjeblik for Europa.

Det var præsident Macron, der satte ord på de ambitiøse tanker efter de to lederes topmøde mandag aften i den tyske statsejendom Schloss Meseberg ved Berlin.

Kansler Merkel gjorde klart, at det tyske formandskab skal klare en usædvanlig stribe af vanskelige udfordringer. Det gælder

  • At få vedtaget en genopretningspakke for EU-landenes økonomi efter coronakrisen.
  • At få et nyt syvårsbudget for EU på trods af dyb uenighed om, hvem der skal betale.
  • Og Brexit, Storbritanniens farvel til EU, som udløses til nytår, uden at nogen i dag ved, hvordan fremtiden skal se ud.

Katastrofevarsel fra IMF

Topmødet mandag var indkaldt på baggrund af sidste uges katastroferapport fra den internationale valutafond, IMF.

Den forudser en økonomisk nedtur i år på mere end 10 procent for eurolandene. Selv Tyskland, hvis økonomi tegner bedst, står til en nedgang på næsten 8 procent, mens topmødets anden deltager, præsident Macron, repræsenterede dystre tal med et tab på 12,5 procent i år.

Det er denne udsigt ned i en økonomisk afgrund, der fik de to ledere til at mødes for at sætte ekstra skub i den genopretningsplan, som de to har fået EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, til at fremsætte. Planen kom ikke videre ved det digitale EU-topmøde i forrige uge. Men nu indkalder Angela Merkel de 27 stats- og regeringsledere til et topmøde i midten af juli, hvor de for en gangs skyld skal se hinanden i øjnene ved et rigtigt fysisk møde.

Merkels topmødeplan

Her er det tydeligt, at Merkel vil have en afgørelse.

- Forventningerne er høje, og vi ved, at Tyskland og Frankrig står sammen, sagde hun ifølge AP og tilføjede:

- Europa derimod står ikke nødvendigvis sammen. Men hvis ikke Tyskland og Frankrig er enige, så ser det ikke godt ud for sammenholdet i Europa.

Emmanuel Macron fastholdt ifølge Reuters, at det kommende topmøde både skal lancere den foreslåede genopretningspakke på 5600 milliarder kroner og det næste syvårsbudget på 8500 milliarder kroner, som Kommissionen har foreslået.

Det er planer, som på forhånd møder modstand. Fire sparelande anført af Holland, støttet af Danmark, Sverige og Østrig, vil både skære regningen ned og vil desuden selv have rabatter. Samtidig skal mest muligt i genopretningspakken være lån i stedet for tilskud og i øvrigt med håndfaste betingelser om nye reformer, kræver de.

Høje ambitioner

Men budskabet fra topmødet på Schloss Meseberg var, at der ikke må skæres ned på ambitionerne. For både kansler Merkel og præsident Macron frygter, at EU-samarbejdet simpelthen risikerer at bryde sammen, hvis ikke man får reddet økonomien i lande som Italien, Spanien og Portugal, der alle er hårdt ramt af coronakrisen.

Denne frygt hos Merkel og Macron skyldes, at de hidtidige hjælpepakker kun har gjort uligheden i Europa værre. EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager har suspenderet det normale forbud mod statsstøtte i de enkelte lande.

Uligheden eksploderer

Det har til gengæld betydet, at det rige Tyskland har givet de tyske industrier næsten halvdelen af al den statsstøtte, der er givet tilladelse til, skriver Financial Times. Men Italien derimod har ikke haft penge i statskassen til at uddele penge lige så generøst til italienske selskaber.

Derfor konstaterer magasinet The Economist, at uligheden eksploderer. Ved århundredeskiftet var Italiens samlede produktion (bruttonationalproduktet) 20 procent mindre end Tysklands. Nu er forskellen 40 procent, altså fordoblet. Så i fremtiden skal trængte sydeuropæiske firmaer konkurrere med velnærede tyske selskaber, som de tyske skatteydere holder oppe. Det er det modsatte af den grundlæggende holdning om lige konkurrence, som EU bygger på, noterer bladet.

Hård linje for Brexit

Samtidig tog Merkel og Macron mandag aften fat på at udstikke en fælles linje for forhandlingerne om Brexit med Storbritannien. Den britiske avis The Guardian skriver efter et interview med kansleren, at hun under det tyske formandskab vil føre en hård linje. Døren til et blødt kompromis er lukket, skriver avisen.

Briterne må selv finde ud af, hvad de vil, siger kansleren.

- Vi skal droppe idéen om, at vi skal finde ud af, hvad Storbritannien ønsker, tilføjer hun.

Kansleren fastslår, at Brexit ikke må forstyrre EU's indsats for at få genopretningsplanen ført ud i livet. Nu gælder det om at redde Europa. Briterne må redde sig selv.

Dermed har Angela Merkel og Emmanuel Macron på Schloss Meseberg givet hinanden hånd på, at de står sammen om det tyske formandskab - og om at EU skal mobilisere en tilstrækkeligt stor formue til at redde de hårdest ramte lande efter coronakrisen.

Så ved de fire sparelande, som Danmark er med iblandt, hvem de skal forhandle med.