Coronavirus

Fra torsdag kan du frit besøge ældre på plejehjem både inde og ude

Det er forsvarligt at åbne plejehjemmene, fastslår minister. Hvis der opstår smittudbrud, kan plejehjem lukkes lokalt.

Nu bliver der åbnet betydeligt mere for at besøge ældre på plejehjem.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Fra 2. juli kan ældre frit besøges både inde og ude på plejehjem, i plejeboliger, på aflastningspladser og på sygehuse og i klinikker.

- Med vores offensive teststrategi, intensive smitteopsporing og mulighed for midlertidigt at gribe ind, hvis der blusser smitte op, har vi de nødvendige værktøjer til at sikre, at beboere og patienter i Danmark nu kan modtage besøg i endnu større omfang, siger sundhedsminister siger Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Hidtil har det som udgangspunkt kun været tilladt at besøge ældre udendørs.

Institutioner kan lukkes ned ved smitteudbrud

Der kan dog udstedes påbud om besøgsrestriktioner eller kortvarig nedlukning af visse institutioner, hvis der opstår lokale smitteudbrud.

Hvis der er mistanke om smitte, øget risiko for smitte på en institution, eller hvis antallet af smittede i en kommune er højt, kan Styrelsen for Patientsikkerhed således udstede et såkaldt nålestikspåbud.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet god hygiejne skal også fortsat følges, og pårørende skal have mulighed for at låne mundbind og andre værnemidler, når de skal besøge ældre, oplyser ministeriet.

Smitten er her stadig - husk anbefalinger

Sundhedsministeren understreger, at epidemien stadig er iblandt os.

- Vi skal fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at undgå smitte på blandt andet sygehusene og plejehjemmene. Derfor er det så vigtigt, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd følges, siger Magnus Heunicke.

For nyligt har der været smitteudbrud i Hjørring, hvor flere beboere og ansatte på plejecentret Vendelbocenteret, som anses for epicentret for udbruddet, har været smittet med covid-19. Tre beboere, som har været testet positive for coronavirus, er afgået ved døden,

Det førte til, at Hjørring Kommune lukkede for besøg på plejecentrenes udearealer for to uger siden. Mandag har kommunen gradvist åbnet for besøg igen, efter der er kommet mere styr på smitten.

Minister: Det er forsvarligt - men vi skal passe på

Magnus Heunicke, er det sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne for besøg uden restriktioner på plejehjemmene?

- Når vi gør det her, er det efter vejledning fra det, der hedder sektorpartnerskabet, hvor både vores sundhedsmyndigheder og hele sektoren - det vil sige medarbejderorganisationer, KL og andre - er med og har lavet en beskrivelse af, at det her kan lade sig gøre forsvarligt. Og det er også et kæmpestort ønske fra både pårørende og selvfølgelig beboere på plejehjem for eksempel, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Er den logiske konsekvens af den her åbning ikke, at vi kommer til at opleve langt flere situationer som i Hjørring, hvor man ikke kan undgå, at coronasmitten spreder sig på plejehjem?

- Den model, vi nu indfører, åbner som udgangspunkt op. Men så har vi altså stadig mulighed for at lave nålestiksoperationer, hvor vi altså siger, at hvis smitten begynder at stige for eksempel i en kommune, bliver vi nødt til at lukke ned for besøg igen i en kortere periode. Det kan vi jo kun, fordi vi har et meget stort test-setup og en stor opsporing, så vi kan være hurtige til de her meget lokale nedlukninger, siger Magnus Heunicke.

Nedlukningen har været svær for mange plejehjemsbeboere. Er denne åbning også en erkendelse af, at I gik for langt og havde for meget blik for sundhedsmæssige konsekvenser frem for de menneskelige konsekvenser?

- Jeg er ikke i tvivl om, at det har haft store menneskelige konsekvenser. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan åbne op. Men når smitten først kommer ind ad døren, spreder den sig lynhurtigt, så det her er en åbning, hvor der stadigvæk skal holde afstand, spritte af og gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at smitten ikke spreder sig.