Politik

Ellemanns rådgiver stopper - og giver et svirp med på vejen, siger analytiker

Det er opsigtsvækkende, at en af Venstre-formandens allervigtigste medarbejdere pludselig stopper, siger politisk analytiker.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens særlige rådgiver stopper med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser den særlige rådgiver, Jesper Kraft, selv på Facebook og Twitter.

- Christiansborg og Venstre har været min arbejdsplads i mange år. Det slutter i dag, skriver Jesper Kraft.

Han begrunder sin fratrædelse med uenigheder.

- Det er svært at fungere godt som rådgiver i længden, hvis man for ofte er uenig i de strategiske beslutninger, der bliver truffet, og den politiske retning, der bliver konsekvensen. Og så må vore veje skilles, skriver han videre.

Det har været hårdt

Jesper Kraft har arbejdet for Venstre fra 2006 til 2018 og siden da som særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen. Han har både rådgivet Ellemann som miljø- og fødevareminister i 2018-2019 og som formand for Venstre siden oktober sidste år.

I en pressemeddelelse takker Jakob Ellemann-Jensen for det "gode, tætte og tillidsfulde samarbejde" med Jesper Kraft. Det fremgår desuden, at Jesper Kraft fratræder sin stilling fra dags dato.

- Siden vores tid sammen i ministeriet og min første tid som formand har udfordringerne ændret sig, og derfor justerer jeg nu på mit hold, og Jesper stopper i Venstre, skriver Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre.

Det er opsigtsvækkende, at en af Jakob Ellemanns aller vigtigste medarbejdere pludselig stopper ud af det blå

Hans Redder, politisk analytiker

På sociale medier lægger Jesper Kraft ikke skjul på, at han gerne "havde set det anderledes" end at stoppe nu.

- Jeg vil ikke påstå, at hver eneste dag har været ideel lykke. Politik er vigtigt, lærerigt og ikke så sjældent sjovt, hvis man gør det rigtigt. Men det kan også være hårdt - det har det været på det seneste, skriver han.

Svirp med på vejen ud

Jesper Krafts fratrædelse er opsigtsvækkende, vurderer TV 2's politiske analytiker, Hans Redder.

- Det er opsigtsvækkende, at en af Jakob Ellemanns aller vigtigste medarbejdere pludselig stopper ud af det blå og føler behov for lige at give et svirp med på vejen, siger Hans Redder.

Hans Redder hæfter sig ved, at Jesper Kraft i sin opdatering ikke lægger skjul på, at han ofte har været uenig i den politiske retning på det seneste.

- Det er tydeligt, at Ellemann og den øvrige Venstre-ledelse de seneste måneder har valgt en meget konfrontatorisk stil over for regeringen og Mette Frederiksen i forbindelse med coronakrisen. Samtidig har vi oplevet, at Jakob Ellemann og Morten Østergaard fra de radikale i højere og højere grad har optrådt sammen og sågar kommet med politiske udmeldinger sammen. Og det er ikke alle i Venstre, som er overbeviste om, at det har været den rette strategi, siger Hans Redder.

Så sent som i forrige uge gik Radikale Venstre og Venstre sammen om et forslag om en grøn skattereform med CO2-afgift.

Venstre står i rigtig svær situation

Uenighederne skal også ses i lyset af, at det generelt ikke står godt til i Venstre i øjeblikket, påpeger Hans Redder.

- Venstre og Ellemann står i forvejen i en rigtig svær situation. Et blåt samarbejde, der er nærmest ikke-eksisterende, og en hovedmodstander, nemlig Mette Frederiksen (S), som står historisk stærkt, siger han.

Ifølge Hans Redder er der internt i Venstre også en stigende efterspørgsel efter at få svar på, hvad Ellemann vil med formandsposten, og hvilken retning partiet skal.

- Hvad skal kendetegne Venstre de næste ti år? Flere i Venstre mener, at Ellemann ikke har givet svar på det endnu, siger Hans Redder.

Ønsker Venstre og Ellemann alt det bedste

Jesper Kraft ønsker ikke at stille op til interview eller uddybe situationen over for TV 2. På sociale medier skriver han ikke, hvad der skal ske fremadrettet.

I første omgang holder han sommerferie.

- Og så ser vi, om det passer, hvad de siger... At det slet ikke er så slemt derude på den anden side, skriver Jesper Kraft.

- Jeg ønsker Jakob og Venstre alt det bedste herfra.