Partier vil have flere turister testet ved ankomst til Danmark: Det er rent kaos

Myndighederne har ikke overblik over, hvor mange rejsende, der har ladet sig teste i Københavns Lufthavn.

Alle, der rejser ind i Danmark fra lande med høje smittetal, bør fremvise en frisk negativ covid-19 test eller straks lade sig teste på dansk jord. Det mener flere af Folketingets partier.

I dag må udlændinge, der kommer fra karantænelande, kun rejse ind i Danmark, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål. I nogle tilfælde er det et krav, at de fremviser en negativ test, som skal være foretaget senest 72 timer før indrejse.

Det gælder eksempelvis ved jobsamtaler, eller hvis man er kæreste eller ægtefælle til en person, der bor i Danmark. I andre tilfælde såsom ved begravelser, forretningsmøder eller hvis en person skal være au pair, kan man frit rejse ind i landet.

Men det er frivilligt, om de vil lade sig teste igen i de testtelte, der er sat op ved grænserne, når de ankommer. I Københavns Lufthavn er mindst 25.000 rejsende ankommet, siden et testcenter blev oprettet i lufthavnen 15. juni. Både udlændinge og danskere kan lade sig teste, men myndighederne har ikke overblik over, hvor mange der benytter tilbuddet.

Eksempelvis hører Testcenteret i Københavns Lufthavn under Testcenter Fælledparken, og det betyder, at hvis en person tester positivt for corona, er det ikke markeret, om den pågældende er testet i lufthavnen eller i Fælledparken. Det oplyser Testcenter Danmark under Statens Serum Institut.

Kræver en forklaring

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti, er en af de politikere, som mener, at rejsende bør testes, når de ankommer til Danmark.

- Vi har jo sagt til danskerne, at de skal overholde retningslinjerne. Og sĂĄ ser vi eksempelvis fly fra Islamabad, hvor et stort antal smittede bliver bragt til Danmark, pĂĄpeger Peter Skaarup.

Han kræver derfor en forklaring fra regeringen på, hvordan det hænger sammen.

Politikeren mener desuden, at personer, som ankommer til Danmark fra risikoområder - udover at skulle lade sig teste ved ankomsten - bør komme i 14 dages karantæne.

- Lige nu er der ingen tal for, hvor mange der har været igennem test i Københavns Lufthavn. Det er rent kaos, og det må regeringen rette op på. Det ser meget godt ud på papiret, men virkeligheden er, at det nuværende system ikke er godt nok, siger han.

På 10 dage er 25.000 rejsende kommet til Danmark via Københavns Lufthavn, ifølge Jyllands-Posten.

Mødt af testteam

Også SF og Venstre vil have testet flere udlændinge.

- Det giver rigtig god mening i takt med, at vi genåbner landet, at vi også har styr på at inddæmme smittekæder. Det kan man kun, hvis man opfanger, hvor der er smittede borgere, som risikerer at smitte andre, siger sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen.

Og selvom der i dag er tilbud om at blive testet i lufthavnen, så er tilbuddet måske ikke særlig synligt, mener politikeren, som foreslår, at alle rejsende ved ankomsten bliver mødt af et testteam, som man tilbyde at foretage en test.

Ligesom Dansk Folkeparti, ser SF helst, at rejsende isolerer sig efter ankomsten til Danmark, indtil de har vished om, at de ikke er smittet. Derfor mener Kirsten Normann Andersen, at også rejsende fra andre EU-lande bør være omfattet af testreglerne.

- Vi ser jo lige nu lande, som oplever, at smitten spreder sig igen. Det har hele verden en interesse i at fĂĄ stoppet. Det kan man kun, hvis man intensivt tester og opsporer og isolerer smittede borgere, siger hun.

To test

Men ifølge professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen, er der heller ingen garanti, hvis rejsende fremviser en negativ coronatest.

Dels er der fortsat stor usikkerhed ved testen - og hvor sikker testen er i forhold til det land, hvor den er foretaget. Desuden kan man nå at blive smittet - eller være i inkubationstid - få timer efter, at man er blevet testet negativ.

- Test i lufthavnen giver mening, hvis det drejer sig om personer, som kommer fra karantænelande. Men selv hvis man er negativ ved den test, kan man stadig være smittet. For at være sikker, skal man faktisk testes to gange med nogle dages mellemrum. Og den periode skal man holde sig for sig selv, hvis det her system skal fungere optimalt, siger Allan Randrup Thomsen.

Derimod mener han ikke, at det giver mening at teste personer fra de EU-lande, som gerne må rejse til Danmark. Grænsen for disse lande er nemlig at maksimalt 20 ud af 100.000 personer må være smittet.

- Hvis man regner på sandsynligheden for at få coronavirus ind i Danmark, så er det meget få smittede, man kan fange ved at foretage test. Sandsynligheden for en falsk positiv test er større. Det er meget stor arbejdsindsats for en meget lille gevinst, vurderer Allan Randrup Thomsen.

S: Vi kan gøre det bedre

I regeringspartiet, Socialdemokratiet, er sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) villig til at se på, hvordan myndighederne kan skrue op for test af udlændinge, der rejser ind i Danmark fra højrisikolande.

- Vi er meget enige i intentionen om at sikre, at vi får skærmet Danmark bedst mod coronavirus. Det er der al mulig sund fornuft i at få gjort. Jeg er sikker på, at vi kan gøre det bedre, end vi gør i dag. Og det vil vi meget gerne kigge på, siger han.

Han understreger, at regeringen følger udviklingen og vil gøre brug af de rette redskaber i forhold til situationen.