Politik

Sundhedsministeren og forsvarsministeren får næse i sag om ubrugelige respiratorer til Italien

Sagen er så stærkt kritisabel, at det må udløse kritik, lyder det fra et flertal af Folketinget. Ministre beklager forløbet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) får nu en næse i sagen om de ubrugelige respiratorer, som regeringen tilbød Italien.

Det oplyser et flertal af Folketingets partier, efter ministrene fredag har været i samråd om sagen.

- Vi er nået frem til, at det er så stærk kritisabelt, at det må udløse en kritik fra Folketinget - populært kaldet en næse, siger Jan E. Jørgensen, EU-ordfører for Venstre.

Det er Radikale Venstre og alle partier i blå blok undtagen Liberal Alliance, der står bag kritikken.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tidligere fået en næse i samme sag.

"Solid" håndsrækning var ubrugelig

Sagen handler om, at regeringen i begyndelsen af april tilbød at sende 15-20 respiratorer til Italien, der på det tidspunkt var meget hårdt ramt af coronavirus.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udtalte, at respiratorerne var en "solid" håndsrækning til vores "italienske venner".

Efterfølgende er det kommet frem, at de respiratorer, som Danmark tilbød Italien, ikke kan bruges til at behandle coronapatienter.

Det var disse respiratorer, som Danmark tilbød Italien.

Under et samråd 20. maj sagde udenrigsministeren, at han ikke var klar over, at respiratorerne var ubrugelige. Han fik alligevel en næse.

Italien endte med at takke nej til respiratorerne, men i midten af maj fik landet et tilbud om 13 nyere respiratorer fra Region Syddanmark, hvilket italienerne takkede ja til.

Tilbageholdt oplysninger og coverup

Siden har Berlingske og DR afsløret, at både Sundhedsstyrelsen, Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) var klar over, at respiratorerne var uegnede til at behandle coronapatienter, allerede før Danmark tilbød dem til Italien.

Hvad er en næse?

En næse er en betegnelse for kritik af en politikers handlinger. Betegnelsen kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

* En politiker kan få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Næserne kan have forskellig længde alt efter kritikkens størrelse. Hvis noget er "utilfredsstillende" eller "kritisabelt" er det typisk en lille, mens "kraftig kritik" og "alvorlig påtale" giver større næser.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Men et flertal kan tvinge en minister til at gå af.

Berlingske har desuden skrevet, at en intern mailkorrespondance i FMI viser, at FMI har tilbageholdt oplysninger for pressen om, at de danske respiratorer var ubrugelige.

Politikere har kritiseret regeringen i hårde vendinger og kaldt det et coverup.

Ministre beklager

Under fredagens samråd beklagede både sundhedsminister Magnus Heunicke og forsvarsminister Trine Bramsen forløbet og kaldte det utilfredsstillende.

- Jeg er ked af sagen på Danmarks vegne. Beslutningen om det konkrete tilbud blev forhastet, sagde Magnus Heunicke.

Ifølge sundhedsministeren blev han først klar over, at respiratorerne ikke kunne bruges til coronapatienter, efter man havde tilbudt dem til Italien.

Forsvarsministeren havde allerede inden samrådet oplyst, at hun ikke var klar over, at respiratorerne var ubrugelige, og hun har igangsat en undersøgelse af forløbet.

Magnus Heunicke oplyste, at regeringen har etableret en ny tværministriel taskforce, der fremover skal stå for at koordinere anmodninger fra andre lande om bistand i krisesituationer.

- Vi skal sikre, at det ikke sker igen, lød det fra sundhedsministeren, sagde han.

Efter samrådet understregede sundhedsministeren, at han må "gøre alt, hvad jeg kan, for at de systemer, der fejlede her, bliver rettet til".

- I og med processen ikke har været grundig eller hurtig nok tidligere, og det er mig, der er minister på området, så respekterer jeg naturligvis, at Folketinget - ligesom jeg selv - har den holdning, at dette her ikke er tilfredsstillende, sagde han.

Det tog for lang tid at erkende fejl

Partierne bag næserne kvitterer for, at ministrene beklager forløbet, men fastholder, at det er nødvendigt at give dem en påtale.

- Stor respekt for den helt åbenlyse beklagelse af både processen og beslutningen. Men vi skriver altså 26. juni i dag. Der skulle meget lang tid til, før man kunne erkende denne fejl. Derfor udtaler vi også kritik, siger de radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Partierne understreger, at de fortsat vil holde øje med sagen.

- Vi vil selvfølgelig følge den tæt og sikre os, at vi ikke kommer i en tilsvarende situation, siger Venstres Jan E. Jørgensen.