Regeringen vil mandsopdække afviste asylansøgere indtil hjemrejse

Mattias Tesfaye vil opsige kontrakt med Dansk Flygtningehjælp, som hidtil har rådgivet om hjemrejse. Bekymrende, lyder kritikken.

Fremover skal afviste asylansøgere mandsopdækkes af myndighederne, fra de får afslag på asyl, til de sidder i et fly på vej til deres hjemland.

Det mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Derfor opsiger regeringen nu kontrakten med Dansk Flygtningehjælp om rådgivning af afviste asylansøgere om hjemrejse. I stedet skal opgaven håndteres af en nyoprettet Hjemrejsestyrelse.

- Der er brug for en lidt mere fast hånd. Lige så snart de får afslag på asyl, og lige så snart døren går op og de træder ud med deres afslag, skal der stå en person fra Hjemrejsestyrelsen og sige, hvad næste skridt er, og stille og roligt guide dem mod lufthavnen, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Der er i dag cirka 1100 afviste asylansøgere i Danmark. 200 af dem har været i såkaldt udsendelsesposition i over fem år.

Tillid er afgørende for succes

Dansk Flygtningehjælp er bekymret over udlændinge- og integrationsministerens beslutning.

- En succesfuld rådgivning af afviste asylansøgere hviler på en høj grad af tillid. Men mange afviste asylansøgere kommer fra lande, hvor de har oplevet, at myndighederne ikke er på deres side, siger Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp.

Det handler altså ikke om kvaliteten af rådgivningen hos myndighederne, men om hvordan de afviste asylansøgere er vant til at betragte myndigheder, forklarer hun.

- Da vi overtog opgaven fra politiet i 2012, var det netop, fordi man vurderede, at det var bedst, hvis denne opgave ikke lå hos myndighederne. Vi håber derfor, at man også fremadrettet vil sikre, at der er adgang til uvildig rådgivning – uanset om det er hos os eller en anden uafhængig organisation.

Jeg er jo ikke så naiv, at vi kan få det bragt ned på nul. Jeg er jo ikke nogen troldmand

Mattias Tesfaye (S)

Mattias Tesfaye fastholder, at det vil være en god idé at flytte rådgivningsopgaven af afviste asylansøgere.

- Dansk Flygtningehjælp er jo sat i verden for at hjælpe flygtninge, og det arbejde udfører de i øvrigt ret godt. Men afviste asylansøgere er jo netop ikke flygtninge. De mennesker skal ikke mødes af en flygtningehjælp, siger ministeren.

Han erkender, at han bakkede op om det, da den tidligere socialdemokratiske regering lagde rådgivningsopgaven ved netop Dansk Flygtningehjælp i 2012. Men det har ifølge ham vist sig at være en forkert beslutning.

Minister: Jeg er jo ikke troldmand

Skiftende regeringer har gennem årene forsøgt sig med forskellige tiltag for at få afviste asylansøgere til at rejse hjem frivilligt eller alternativt udsende dem med tvang.

En af de store hindringer er imidlertid, at der er en lang række lande, som Danmark ikke har udsendelsesaftaler med, fordi landene ikke vil modtage personer, der bliver sendt af sted med tvang. Hvis de pågældende ikke vil udrejse frivilligt, kan de derfor ende med at være på et udrejsecenter i Danmark i mange år.

Mattias Tesfaye, hvorfor sikrer I ikke i stedet en mere fast hånd - faste aftaler - med modtagerlandene?

- Det vil vi også meget gerne. Men de mennesker, der har fået afslag på asyl, kan godt komme hjem til deres egne lande, hvis de selv medvirker til det, siger Mattias Tesfaye.

Ministeren erkender dog, at det nok ikke er alle, der vil udrejse frivilligt trods regeringens nye initiativ.

- Jeg håber, at vi kan få bragt tallet ned, men jeg er jo ikke så naiv, at vi kan få det bragt ned på nul. Jeg er jo ikke nogen troldmand, siger Mattias Tesfaye.

Regeringen har flere tiltag på vej

Socialdemokratiet gik til valg på at få flere af de uønskede asylansøgere til at rejse og foreslog med udspillet "Retfærdig og Realistisk" i februar 2018 en hjemsendelsesreform.

Første etape af den nye hjemrejsepolitik er opretningen af en Hjemrejsestyrelse, som blev lanceret i april og overtager de fleste af sine opgaver 1. august.

Indsatsen for at få flere til at rejse har dog været i gang i flere år. Siden 2013 er både Udrejsecenter Sjælsmark og Udrejsecenter Kærshovedgård blevet oprettet.

I 2019 stemte et flertal i Folketinget for det såkaldte paradigmeskifte, der sigter på at sende flygtninge tilbage så hurtigt som muligt i stedet for at integrere dem.

Regeringen har flere initiativer på vej på hjemrejseområdet, som vil blive præsenteret senere på året.