Coronavirus

Sundhedsminister: Vi gør klar til at lukke kommuner og regioner ned henover sommeren

Magnus Heunicke forventer, at der over sommeren vil ske en stigning i antallet af danskere smittet med coronavirus.

Efter flere uger, hvor udviklingen i antallet af coronatilfælde er gået den rigtige vej i flere europæiske lande, er mindre udbrud begyndt at blusse op.

I Hjørring i Nordjylland hærger smitten blandt både mennesker og mink. Og i Tyskland er beboere blevet isoleret i en boligblok, efter fund af coronavirus hos slagteriarbejdere.

Vores system skal være så finmasket, at vi kan lukke med nålestiksmæssig præcision

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister (S)

Det er altså alt for tidligt at afblæse coronaalarmen, fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i talkshowet 'Lippert'.

Vil lukke kommuner eller regioner

Derfor gør myndighederne klar til at lave lokale nedlukninger de steder, hvor coronasmitten blusser op.

- Det kan være Nordjylland - en region. Det kan være en kommune. Det kan være et plejecenter, hvor der sker noget, som myndighederne har fokus på, fortæller Magnus Heunicke.

Sundheds- og ældreministeren taler om at lave lokale nedlukninger, fordi han forventer, at coronatallene vil tage et nøk opad, nu hvor store dele af samfundet er lukket op, danskerne rejser på ferie og mange tager lidt lettere på forholdsregler som afspritning, nys i ærmet og afstand til andre.

- Vores system skal være så finmasket, at vi kan lukke med nålestiksmæssig præcision de steder, hvor smitten er. Det er en kæmpe opgave, vi arbejder med, men det er det samme, som vi kan se, der sker i Tyskland i øjeblikket, siger Magnus Heunicke.

Følger eksempel fra Tyskland

I Tyskland er boligblokke blevet isoleret bag politiafspærringer, og beboerne har fået forbud mod at forlade deres hjem i to uger. Samtidig er et helt område - Gütersloh - lukket ned. Alt sammen efter slagteriarbejdere er blevet smittet med corona.

Det er samme strategi, der skal bruges i Danmark.

- Vi vil gøre meget for at undgå en situation, hvor vi lukker hele Danmark, siger sundheds- og ældreministeren.

Derefter arbejder myndighederne efter en plan, hvor smitten i Danmark skal overvåges på samme måde, som de lige nu gør det med de europæiske lande - altså inddeler dem i farver efter smittens omfang.

På den måde kan hele landet undgå at skulle lukke ned som i marts.

Ældreplejen lukkes først

Sundhedsministeren afviser dog ikke, at de lokale nedlukninger kan blive ligeså omfattende som i foråret, hvor skolebørn blev sendt hjem, medarbejdere blev sat til hjemmearbejde og restauranter og fritidstilbud lukkede.

- Noget af det første ved et udbrud er, at der skal lukkes for besøg i ældreplejen i det ramte område. Så vil der være test, test, test. Og så skal vi sikre, at der er værnemidler, så lokalområdet kan håndtere smitten, fortæller Magnus Heunicke.

Se hele interviewet med sundheds- og ældreministeren på TV 2 PLAY.