Ordfører fik sindene i kog: - Det er dybt skammeligt, hvad der foregår fra talerstolen lige nu

Efter et minuts stilhed læste Sikandar Siddique en række racistiske kommentarer op fra talerstolen.

Løsgænger Sikandar Siddique vakte opsigt fra Folketingets talerstol, da han under mandagens afslutningsdebat udbad sig et minuts stilhed for George Floyd, "og alle andre, der har mistet livet på grund af racisme og diskrimination".

- Æret være deres minde, det ene minut starter nu, lød det fra det tidligere Alternativet-medlem.

Siddiques aktion var tydeligt uventet for flere af politikerne i salen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tyggede på sin brille og rynkede øjenbrynene, men efterkom ønsket om stilhed. Imens fortsatte en række politikere som Sofie Carsten Nielsen fra de radikale og Sophie Løhde fra Venstre diskret en samtale længere tilbage i salen.

Efter det tavse minut fortsatte Siddique sin taletid med at sige "black lives matter".

'Perkersvin'

Inden det ene minuts stilhed havde Siddique i sine indledende bemærkninger fremhævet den uretfærdighed, der efter hans mening eksisterer i det danske samfund, hvis man eksempelvis er roma, indvandrer, eller grønlænder.

- Har vi alle lige muligheder? Sandheden er desværre et rungende nej. Vi brune danskere er underrepræsenteret. Der findes racisme i Danmark. Også racisme i dansk politi, selv om justitsministeren har afvist dette, lød det fra Siddique.

Siddiques tale fik mildest talt en blandet modtagelse i salen.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen reagerede skarpest på Siddique.

Ifølge ham reducerede Siddique det enkelte menneskes succes til et spørgsmål om hudfarve.

- Det er dybt skammeligt, hvad der foregår fra talerstolen lige nu. Jeg bliver dybt provokeret af, at fordi man er nået et sted, så har man gjort det på baggrund af hudfarve eller ej. Det er dybt skammeligt, at man vil bruge tiden på den fornemste talerstol på den måde, nærmest råbte Mathiesen.

Siddique lod sig ikke slå ud af Mathiesens kraftige reaktion.

Fra et medbragt papir læste han eksempler med racistiske kommentarer, han har modtaget, op for at illustrere, at racismen i Danmark.

- 'Perkersvin'. 'Synes bestemt, en idiot som dig skal forlade mit land'. 'Du er en fucking klam perker', lød det blandt andet fra Siddique.

Under spørgsmålene fra Folketingets medlemmer havde løsgængeren medbragt eksempler på racistiske kommentarer.

Flere af partilederne reagerede også på Siddiques pointer.

De konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, fastslog, at han var "meget, meget bekymret over den retorik", som Sikandar Siddiques brugte, fordi den ifølge Pape opfordrer til kamp og splittelse.

Mette Frederiksen var med reference til Mathiesens reaktion "lidt overrasket over, der blev råbt" i Folketingssalen, men heller ikke tilfreds med Siddiques indlæg.

- Jeg vil fuldt og helt tilslutte mig Søren Pape Poulsens ord, sagde Mette Frederiksen, inden hun erkendte, at racisme også er en udfordring i Danmark.

- Findes der racisme og diskrimination i Danmark? Ja, det gør der. Er det et problem? Ja, det er det. Findes der ikke-vestlige kvinder, der ikke kan gå på arbejde, fordi de er underlagt social kontrol? Ja, det gør der. Er det et problem? Ja, det er det, sagde Mette Frederiksen.