Politik

Latterudbrud og vrede: Seks højdepunkter fra Folketingets afslutningsdebat

Klimaminister Dan Jørgensens biceps var blot en af de ting, der frembragte latter i folketingssalen.

Mandag gik partiformænd og politiske ordførere på talerstolen én efter én under Folketingets afslutningsdebat.

Det blev til over 15 timers debat. Den maratonlignende taleseance er kendt for at gøre politikerne lidt møre, og derfor kan den ofte fremtvinge både grineflip og hidsige kommentarer.

Årets afslutningsdebat var ingen undtagelse, som de følgende seks eksempler viser:

- Det er dybt skammeligt

Under sin ordførertale blev der holdt et minuts stilhed for den dræbte amerikaner George Floyd.

Sikander Siddique, tidligere Alternativet og nu Frie Grønne Stemmer, var det folketingsmedlem, der for alvor bragte sindene i kog i salen, da han bad om et minuts stilhed for afroamerikaneren George Floyd.

Ikke alle politikere fulgte hans ønske, og flere talte sammen imens. Herefter læste han racistiske citater op fra danskere. Men hans indlæg provokerede flere.

Og Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen reagerede skarpest på Siddiques tale.

- Det er dybt skammeligt, hvad der foregår fra talerstolen lige nu. Jeg bliver dybt provokeret af, at fordi man er nået et sted, så har man gjort det på baggrund af hudfarve eller ej. Det er dybt skammeligt, at man vil bruge tiden på den fornemste talerstol på den måde, nærmest råbte Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige.

- Nu skal finansministeren have lov at komme hjem til sin kone

Der var høj latter i Folketingssalen, da statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at finansminister Nicolai Wammen (S) skulle hjem til sin kone.

Da klokken nærmede sig midnat, begyndte stemningen dog at vende, da statsministeren, Mette Frederiksen, gik på talerstolen igen.

Pia Olsen Dyhr indledte sin spørgetid med at italesætte, at timerne i folketingssalen efterhånden var mange - og at hun efter utallige timer i Finansministeriet var så godt som flyttet ind. Til det svarede statsministeren:

- Nu tror jeg snart, finansministeren skal have lov at komme hjem til sin kone og ikke alle mulige andre...

Salen brød ud i latter. Kommentaren fik formanden for Folketingets Præsidium, Henrik Dam Kristensen, til at tilføje, at "de ord, der bliver sagt, er inden for forretningsordningen. Det er måske mere tankerne, den er gal med".

Nævn ikke Gud

Jakob Ellemann-Jensen (V) bringer Gud ind i Folketingets afslutningsdebat og bliver irettesat af Pia Kjærsgaard (DF), der for øjeblikket er ordstyrer. Video: Youssef Ayoub

I løbet af folketingsdebatten blev Jakob Elleman også irettesat af Pia Kjærsgaard, da han brugte ordsproget "Gud forbyde det".

- Vi plejer at sige, at vi ikke påkalder os de højere magter her i Folketinget, sagde hun med et venligt grin.

- Undskyld, udbrød Jakob Ellemann og kiggede beklagende op mod himlen.

- Hvordan har du det egentlig?

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, stiller den alternative Torsten Gejl et noget uvant spørgsmål: - Hvordan har du det?

Det har været et turbulent år for Alternativet, der mistede hele fire folketingsmedlemmer efter et længere opgør med partiets nyvalgte leder Josephine Fock.

Det efterlod Torsten Gejl som partiets eneste medlem af Folketinget. Heldigvis kan han glæde sig over, at andre har stået i nogenlunde samme situation.

Lederen af Liberal Alliance, Alexander Vanopslagh, har nemlig også oplevet medlemsflugt og stillede derfor spøgefuldt spørgsmålet:

- Nu har jeg jo selv oplevet mytteri i egen lejr. Og det er jo egentlig ikke særlig behageligt, så jeg vil bare gerne spørge: Hvordan har hr. Torsten Gejl det egentlig?

- Tusind, tusind tak. Vi er ved godt mod, sagde Torsten Gejl med et lille smil på læben.

Godt at gruppeformand fik udskudt sin skolestart

Salen bryder ud i grin, da formanden bringer gruppeformand Jacob Marks (SF) sene start på bane.

SF-formand Pia Olsen Dyhr ønsker fortsat, at forældre selv må bestemme, om de vil udskyde deres børns skolestart med et år.

Hun brugte den friske argumentation, at partiets egen gruppeformand, Jacob Mark, blev i børnehaven et ekstra år.

- Og det viste sig jo at være en god beslutning, tilføjerede hun.

Den bemærkning gav Jacob Mark lidt røde kinder og fik medlemmerne i salen til at bryde ud i grin.

En joke om klimaministerens biceps

Der var også plads til de lette emner ved årets afslutningsdebat i Folketinget Video: Simone Kirstine Hansen

Klimaminister Dan Jørgensen modtog en kærlig stikpille fra sin chef, Mette Frederiksen.

Hun jokede om, at folk havde haft rigeligt tid til at vise både bogreoler og biceps frem under coronakrisen - noget Dan Jørgensen gjorde på Instagram, da han viste, at han nu var flyttet sammen med sin kæreste Katherine Diez.

Folketingsmedlemmerne går nu officielt på sommerferie og vender tilbage til efteråret, der markeres med en lignende åbningsdebat.