Politik

Pia K.: Anstødeligt at påstå, at der er racisme i Danmark

Talen fik Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti til at vende om, selv om hun var ved at forlade salen.

Debatten om racisme, der i øjeblikket kører for fuldt blus i store dele af verden, kom også på dagsordenen mandag, da der var afslutningsdebat i Folketinget.

Det skete, da Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper gik på talerstolen og sagde, at der findes racisme i Danmark.

- Racisme er virkelig, og vi bliver nødt til at se det i øjnene. Der er så mange steder i det her samfund, hvor man starter med oddsene imod sig, hvis man er brun, lød det blandt andet fra Pernille Skipper.

Enhedslistens politiske leder kalder et emneskift og siger, at hun nu vil sige noget, der trænger til at blive sagt fra Folketingets talerstol. Jo, der findes racisme i Danmark, siger hun.

Talen fik Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti til at vende om. Den tidligere formand for partiet var efter eget udsagn ved at forlade salen, da hun hørte Pernille Skippers tale. Og så måtte hun tilbage.

- At begynde at dele mennesker op i brune og hvide, det gjorde man ikke for år tilbage, jeg synes, det er meget, meget usympatisk, lød det fra Pia Kjærsgaard, med henvisning til en demonstration for Black Lives Matter i København 7. juni, hvor der blev lavet særlige regler for hvide, der blandt andet blev opfordret til at gå bagerst og afholde sig fra at råbe med på bestemte slagråb.

Pia Kjærsgaard tilføjede, at hun ikke mener, at det er racistisk, at det for eksempel er sværere for personer med arabisk-klingende navne at få et arbejde.

- At påstå, at der er racisme i Danmark, falder mig anstødeligt. Er der nogen, der overskrider en grænse? Ja. Men racisme? Nej, sagde hun.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard siger, at hun var ved at forlade salen, da Enhedslistens Pernille Skipper holdt sin tale. Hun kalder det racistisk, at Skipper deler befolkningen op i brune og hvide.

En påstand en gestikulerende Pernille Skipper tydeligt var uenig i.

- Der er nogen ting, som fru Pia Kjærsgaard og jeg selv ikke forstår, fordi vi har den farve, vi har. Og fordi vi ikke oplever den diskrimination i samfundet, som mennesker ellers oplever.

Thulesen Dahl kalder tale 'nedladende'

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl spurgte Pernille Skipper, hvad hun helt konkret vil gøre for aktivt at bekæmpe den racisme, hun italesatte.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er den første spørger. Han vil vide, hvad Enhedslistens helt konkret vil gøre for aktivt at bekæmpe den racisme, hun italesætter. Han mener, at Skipper med sin tale er nedladende overfor den danske befolkning.

Han gav udtryk for, at han mener, at Skipper med sin tale var nedladende overfor den danske befolkning.

Det er netop det, der er problemet, svarede Pernille Skipper.

- Fordi racisme alt for sjældent italesættes fra Folketingets talerstol, anses det som nedladende, når det gør.

Hun tilføjede til Kristian Thulesen Dahl, at Enhedslisten hellere end gerne vil mødes med Dansk Folkeparti og tale om deres forslag til en samlet indsats mod racisme.

Vermund: Der findes idioter over det hele

Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, gav også sit besyv med, da emnet racisme kom på banen.

- Danmark er gudskelov et af de lande, hvor racismen er mindst udbredt. Men ja, den findes. Der findes idioter over det hele. Også her.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige spørger til Pernille Skippers tale om racisme. Pernille Vermund vil vide, hvorfor flere af Enhedslistens folketingsmedlemmer deltog i demonstrationen, som hun kalder racistisk.

Ligesom Pia Kjærsgaard stillede hun spørgsmål ved de regler, der blev opstillet for hvide til Black Lives Matter-demonstrationen i København.

- Hvis fru Pernille Vermund har lyst til at deltage i en sådan demonstration en dag, så ville det være rigtig dejligt. Og så ville hendes input til, hvordan den skal foregå, nok også klinge lidt mindre hult, lød det fra Pernille Skipper, hvortil Pernille Vermund svarede:

- Jeg kunne aldrig nogensinde drømme om at deltage i en racistisk demonstration.