Danmark får førsteplads - intet sted i EU er borgerne mere tilfredse med deres regerings coronahåndtering

Ny undersøgelse fra EU viser, at ord som 'usikkerhed' og 'håb' bedst beskriver EU-borgernes følelser under coronakrisen.

Danmark er det land i EU, hvor borgerne er mest tilfredse med regeringens håndtering af coronakrisen.

Det viser en ny undersøgelse fra EU.

Hele 36 procent af danskerne erklærer sig 'meget tilfredse' og 49 procent for 'rimeligt tilfredse' med regeringens gøren og laden, siden coronaen brød ud i Europa.

Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa, er ikke overrasket over den danske førsteplads.

- Det bekræfter, hvad hjemlige målinger også har vist. At danskerne grundlæggende har været glade for regeringens håndtering. Men lidt poppet sagt, så er det da en guldmedalje til Danmark, siger hun.

Danmark deler førstepladsen i tilfredshedsundersøgelsen med Irland. Portugal, Holland, Finland og Østrig er på de efterfølgende pladser.

Danskerne er mindst bekymret for arbejdsløshed

Undersøgelsen kommer samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) ved Folketingets afslutningsdebat mandag hyldede danskerne fra talerstolen.

- Vi har ved fælles kraft i Danmark vundet første halvleg i kampen mod corona. Det, vi har udrettet sammen – hele Danmark – vil gå over i historien. Vi kan være taknemmelige. Vi kan være stolte. Danmark, det er godt gået, sagde statsministeren.

Målingen er foretaget i perioden 23. april til 1. maj, og det påvirker resultatet siger Lykke Friis.

- Man har spurgt, inden spørgsmålet om grænseåbningerne kom på dagsordenen, og det kan påvirke tilslutningen. Og opbakningen til landene kan hurtigt skifte, hvis der kommer et tilbagefald, siger hun.

Den svenske regering, der har valgt en markant anderledes strategi i sin corona-håndtering, får også en pæn opbakning. 67 procent erklærer sig enten tilfreds eller meget tilfreds med Löfven-regeringen.

Danmark udmærker sig også ved andre spørgsmål i undersøgelsen. Vi er det land i EU, hvor færrest frygter for arbejdsløshed i forbindelse med coronakrisen. Blot otte procent af danskerne frygter for hel eller delvis arbejdsløshed. I Ungarn er hele 32 procent bekymrede for, at coronakrisen påvirker arbejdsløshed.

Spanien tager bundplaceringen

Mens den danske regering med tilfredshed kan notere sig EU's undersøgelse, må Spaniens premierminister Pedro Sanchez læse undersøgelsen med rynket pande.

Intet sted i EU er man mere utilfreds med sin regerings håndtering.

Det er der flere årsager til, mener TV 2s Spanien-korrespondent Jeppe Krogager.

En af dem er, at den spanske opposition ikke har bakket regeringens beslutninger op i samme omfang som eksempelvis den danske.

- Det politiske landskab i Spanien er ekstremt splittet. Det højreorienterede parti Vox har beskyldt regeringen for at være mordere og dække over, at der i virkeligheden er langt flere døde end de 28.000. Samtidig har regeringen, der er en socialdemokratisk mindretalsregering, måttet hoppe fra tue til tue og danne alliancer med små regionale partier, når de skulle træffe vigtige beslutninger som at forlænge landets undtagelsestilstand, siger han.

Den spanske regering har samtidig foretaget fejldisponeringer, der har givet dårlig presse. Blandt andet da de købte fejlpålagte værnemidler og ubrugelige corona-tests fra Kina.

- Når man dertil lægger, at Spanien er et af de lande, hvor mest sundhedspersonale er blevet smittet med coronavirus og flere end 100.000 personer stadig ikke har fået tilkendt deres understøttelse, så er det allesammen ting, der skaber en vrede i befolkningen, siger Jeppe Krogager, der minder om, man skal huske nuancerne.

Til trods for, at spanierne i undersøgelsen udtrykker deres utilfredshed med regeringens håndtering af coronakrisen, er det socialdemokratiske regeringsparti i meningsmålingerne fortsat klart det største i Spanien.

EU-borgerne er usikre, men håbefulde

I undersøgelsen er EU-borgerne også blevet spurgt, hvilken følelse der repræsenterer dem bedst. Her ender ordet 'usikkerhed' på førstepladsen, da 50 procent af borgerne oplever denne følelse.

På andenpladsen med 41 procent kommer ordet 'håb'. 29 procent identificerer sig med begrebet 'hjælpeløshed'. Frustration (27 procent), frygt (22 procent) og vrede (14 procent) er de ord, der kommer på de efterfølgende pladser.

Frygten for ens næstes helbred er desuden større end frygten for ens eget helbred. Mens 54 procent er bekymrede for, hvordan coronavirussen påvirker dem selv, udtrykker 70 procent af borgerne bekymring for deres venner og families helbred under coronakrisen.