Politik

Forbrugerrådet kimet ned af danskere med dobbelt-bookinger

Regeringens nye rejseregler skaber usikkerhed og forvirring hos danskere, der håber, at de kan få penge tilbage.

Telefonerne gløder hos Forbrugerrådet Tænk, efter at Udenrigsministeriets rejsevejledninger blev ændret torsdag.

80 procent af henvendelserne drejer sig om såkaldte dobbeltbookinger, og om man kan få sine penge refunderet.

- Det er henvendelser fra folk, der har booket sommerferie i Danmark, men også har haft en rejse til udlandet her til sommer, som de har formodet blev aflyst, på baggrund af at Udenrigsministeriet frarådede rejser frem til slutningen af august måned og nu ikke fraråder det længere, siger Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver på området for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Svaret er ikke opløftende, når det kommer til bookinger igennem flyselskaberne. Om flyene afgår, afhænger ikke af rejsevejledningerne.

- Har man lavet dobbeltbookinger i tiltro til, at en flyvning bliver aflyst, og den så alligevel bliver gennemført, så får man ikke pengene igen, hvis flyet letter, siger hun.

Har man fået bekræftet skriftligt, at pakkerejsen er blevet aflyst, kan man se frem til at få pengene igen. Men i de tilfælde, hvor man ikke har hørt fra rejsebureauet, er der ikke retspraksis på området endnu, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

Hun vurderer dog, at forbrugerne har handlet i god tro, hvis man har booket en tur til Kreta, inden Danmark blev lukket ned, og efterfølgende booket en tur i Danmark.

Juraen er dog ikke klar på det område. For at få hele beløbet refunderet for en pakkerejse skal der være sket en forværring på destinationen i forhold til bestillingstidspunktet, lyder det:

- Det er uklart, hvordan situationen vil blive vurderet, hvis der frarådes rejser på afrejsetidspunktet. Så er det ikke krystalklart, at man vil kunne få alle sine penge tilbage for en pakkerejse, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Spies skærer igennem: Her refunderes alle rejser

Hos Spies Rejser er politikken klar. Har man bestilt en rejse gennem selskabet, der skulle afgå i perioden 29. maj - 31. august, er den blevet aflyst, og man får sine penge igen.

Man skal dog væbne sig med tålmodighed.

- Vi refunderer så hurtigt som muligt, men der kan gå op til 90 dage, siger Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef i Spies.

Regeringen åbner officielt grænserne fra 27. juni.

Hvis landene til den tid ellers lever op til den danske regerings krav til smitteniveauet, vil Danmark ikke længere fraråde rejser til EU- og Schengen-landene og Storbritannien.

Undtagelsen er dog Portugal og dele af Sverige.

Farvel til Kroatien og 7000 kroner

To af de danskere, der har penge ude at svømme, er Sofie Beyer og hendes kæreste Frederik.

De bestilte en ferie til Kroatien tilbage i februar - altså inden Danmark lukkede ned, og inden alle rejser blev frarådet.

Siden har de fulgt spændt med fra sidelinjen, mens politikere og myndigheder har justeret retningslinjerne.

- Nogle af vores venner spurgte, om vi ville med til Bornholm i perioden, hvor vi skulle have rejst til Kroatien. Vi sagde ja, fordi vi gerne ville på ferie, og nu har vi faktisk overhovedet ikke lyst til at rejse til udlandet, siger hun.

Parret har booket via Croatia Airlines, men ifølge Forbrugerrådet har parret ikke en sag.

Sofie Beyers forsikring skriver, at parret må afvente og se, hvad der sker.

- Men som studerende med meget få penge sparet op er det virkelig ikke sjovt at have 7000 kroner ude at hænge, siger Sofie Beyer.

Hver sjette planlægger ferie i udlandet

I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 svarer hver sjette dansker, at de planlægger ferie i udlandet.

Hele 80 procent regner med at blive i Danmark, viser samme måling.

En del af forklaringen på, at langt under halvdelen har planer om at pakke kufferten, er, at myndighedernes ændrede rejsevejledninger kommer sent. Det nikker 26 procent genkendende til.

Imens svarer 41 procent, at de ikke var taget på ferie i udlandet uanset hvad.

Hos Bravo Tours fortæller administrerende direktør Peder Hornshøj, at mange ringer ind og glæder sig over den nye mulighed for at rejse ud, men at der også er kunder, der ærgrer sig.

- Nogle ringer med glæde i stemmen og spørger, om de virkelig kan komme afsted. Andre ringer, fordi de er frustrererede over, de har booket noget andet i mellemtiden, for hvad skal man så gøre, siger han.

Bravo Tours tilbyder i resten af sommerferiesæsonen kun 10 procent af sit normale udvalg af rejser. De vil primært gå til Grækenland og Spanien.

Læs om reglerne i nogle danskernes foretrukne ferielande her:

Tyskland

Er grænserne åbne?

Ja, de tyske grænser er åbne for alle europæiske lande. Og du kan tage afsted med det samme, da Tyskland er et af de tre lande, Danmark åbnede grænserne til 15. juni.

 

Er der karantæne ved indrejse?

Nej, der er ikke obligatorisk karantæne for borgere fra EU, Norge, Island, Liechtenstein og Storbritannien. Der kan dog indføres karantæne for eksempelvis danskere, hvis tallet for nye infektioner i Danmark overstiger 50 per 100.000 indbyggere.

Er der udgangsforbud?

Nej.

Er der forsamlingsforbud?

Nej, men de tyske delstater har indført omfattende begrænsninger, som varierer fra delstat til delstat, men som overordnet indebærer:

  • At alle borgere fortsat opfordres til at reducere kontakter til personer uden for egen husstand til et absolut minimum, og at der holdes minimum halvanden meters afstand til andre personer.
  • At det er tilladt for samtlige medlemmer af to husstande eller grupper/forsamlinger på maksimalt ti personer at mødes i det offentlige rum.
  • At alle virksomheder fortsat - hvor det er muligt – bør lade medarbejderne arbejde hjemmefra, overholde de gældende hygiejneforskrifter og sørge for beskyttelsestiltag for medarbejdere og gæster.
  • At større arrangementer er forbudt til og med 31. august 2020.

Læs mere om reglerne for de enkelte delstater på den tyske regerings hjemmeside.

Skal jeg bære mundbind?

Ja, det er obligatorisk at bære mundbind eller andet, der tildækker mund og næse – for eksempel et tørklæde – i offentlige transportmidler og butikker.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Der kan være regionale forskelle, da det er de enkelte delstater, der er ansvarlige for genåbningen og for eventuelle sanktioner, for eksempel ved brud på kravet om at bære mundbind. Læs mere på den tyske regerings hjemmeside.

Du kan finde flere oplysninger på den danske ambassades hjemmeside.

Grækenland

Er grænserne åbne?

Ja, der er fri indrejse for 29 udvalgte lande med lav smitte, heriblandt Danmark. Hvis man kommer fra et andet land, gælder særlige karantæneregler.

Til og med 30. juni lander alle internationale fly i Athen eller Thessaloniki. Derefter åbnes der for internationale fly til og fra andre lufthavne.

Er der karantæne ved indrejse?

Hvis du rejser fra Danmark, skal du ikke i karantæne. Men flypassagerer, som lander i Athen, kan blive udsat for stikprøver for coronavirus, og hvis du tester positiv, kommer du i 14 dages overvåget karantæne.

Alle passagerer, der lander i Thessaloniki, bliver testet for coronavirus ved ankomst, og her er det et krav, at man overnatter i byen, mens man venter på resultatet. Reglerne gælder foreløbig til og med 30. juni. Læs mere hos Grækenlands udenrigsministerium.

Er der udgangsforbud?

Nej, men myndighederne anbefaler, at man holder to meters afstand, god håndhygiejne og undgår unødige rejser til steder med forhøjet smitte.

Er der forsamlingsforbud?

Ja, der er foreløbig forbud mod at forsamles flere end ti personer. Taxaer må højst medtage to passagerer, og i kirker må der maksimalt være én person per ti kvadratmeter, dog højst 50 personer i en kirke. Ved bryllupper, barnedåb og lignende tillades op til 30-50 personer afhængig af lokalets størrelse.

Skal jeg bære mundbind?

Ja, det er obligatorisk at bære mundbind følgende steder:

  • I offentlig transport
  • På færger
  • I taxaer
  • Hos lægen
  • På apoteket
  • På hospitaler
  • I laboratorier
  • På lukkede steder som for eksempel elevatorer
  • I butikker i storcentre

Desuden anbefaler myndighederne mundbind på kontorer, i skoler, supermarkeder, cafeterier, butikker, hos frisører og skønhedsklinikker.

Hvis du ikke overholder kravet, risikerer du en bøde på 150 euro.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Indendørs teatre, biografer, koncertsale med mere er foreløbig lukkede.

Du kan finde flere oplysninger på den danske ambassades hjemmeside.

Italien

Er grænserne åbne?

Ja, du kan frit rejse ind, hvis du kommer fra EU- og Schengen-lande, Storbritannien, Nordirland, Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten.

Er der karantæne ved indrejse?

Du skal ikke i karantæne ved indrejse fra Danmark eller et andet af de ovenstående lande. Hvis du derimod kommer fra et andet land, skal du have et anerkendelsesværdigt formål og i 14 dages karantæne. Du kan læse mere på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Er der udgangsforbud?

Nej, men du må ikke forlade dit opholdssted, hvis du har en temperatur på 37,5 grader eller derover. Befolkningen opfordres til at undgå steder med mange mennesker. Ældre og kronisk syge opfordres til kun at gå ud, hvis det er strengt nødvendigt.

Er der forsamlingsforbud?

Ja, forstået på den måde at det ikke er tilladt at samles så mange mennesker, at der ikke kan holdes fysisk afstand på mindst en meter.

Skal jeg bære mundbind?

Ja, det er obligatorisk at bære mundbind i følgende situationer:

  • I offentlig transport og taxaer.
  • I indendørs arealer, der er tilgængelige for offentligheden. Det gælder blandt andet butikker, supermarkeder og museer. I nogle supermarkeder og butikker kan det også være obligatorisk at bære handsker.
  • I alle situationer i det offentlige rum, hvor det ikke er muligt at holde en konstant fysisk afstand på en meter til andre mennesker.
  • Når du færdes i det offentlige rum i visse regioner, deriblandt Lombardiet. Det gælder også udendørs.

Du risikerer bøde og i nogle tilfælde fængsel, hvis du ikke overholder reglerne om mundbind.

Børn under seks år og personer, der på grund af handicap ikke kan dække næse og mund, er undtaget.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Teatre, biografer, koncertsale med mere er åbne, men der er krav til fysisk afstand, og der skal forudbestilles pladsbillet til enhver kulturel aktivitet. Der kan også være regionale forskelle på, hvilke aktiviteter der er åbnet for.

Du kan finde flere oplysninger på den danske ambassades hjemmeside.

Spanien

Er grænserne åbne?

Ja, fra 21. juni åbner Spanien grænserne for EU- og Schengen-lande. Der er dog den ene undtagelse, at grænsen til Portugal først åbnes 1. juli.

Er der karantæne ved indrejse?

Nej, karantænereglerne ophører 21. juni, når grænserne åbnes.

Er der udgangsforbud?

Nej, men der er begrænsninger for bevægelses- og forsamlingsfriheden i store dele af Spanien.

Det betyder overordnet, at man skal holde to meters afstand, og at der er væsentlige kapacitetsbegrænsninger for butikker, restauranter, hoteller, kulturtilbud og udendørsarealer. Mange steder er der også begrænsninger for det tidsrum, man må gå ud i.

Er der forsamlingsforbud?

Ja, man må højst være 20 personer forsamlet.

Skal jeg bære mundbind?

Ja, hvis du opholder dig i det offentlige rum og er tættere end to meter på andre mennesker. Der er dog følgende undtagelser:

  • Aktiviteter, der er uforenelige med brugen af mundbind. For eksempel løb eller indtagelse af mad og drikke.
  • Børn under seks år.
  • Personer med vejrtrækningsproblemer.
  • Personer med et handicap eller en sundhedstilstand, som forværres ved brug af mundbind.

I supermarkeder og butikker opfordres man til at bære handsker og holde to meters afstand.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Museer, teatre, biografer og sportsinstallationer er åbne med halv kapacitet. Kulturelle arrangementer må afholdes for 50 personer inde og højst 400 siddende publikummer ude. Hoteller og overnatningssteder må holde fællesarealer åbne. Parker og pladser er også åbne igen.

Den spanske genåbning foregår gradvist og i forskellige hastigheder i de forskellige regioner. Genåbningen foregår i 4 faser, og størstedelen af regionerne er i fase 3. En forskel er for eksempel, at forsamlingsforbuddet er på 15 personer i fase 2 og 20 personer i fase 3.

Du kan finde flere oplysninger på den danske ambassades hjemmeside.

 

Frankrig

Er grænserne åbne?

Ja, grænserne er åbne for alle EU- og Schengen-borgere.

Er der karantæne ved indrejse?

Nej, ikke hvis du kommer fra et EU- eller Schengen-land. Rejsende fra Spanien og Storbritannien opfordres dog til 14 dages frivillig karantæne.

Er der udgangsforbud?

Nej.

Er der forsamlingsforbud?

Ja, det er forbudt at samles flere end ti personer. Forbuddet gælder ikke i private hjem.

Skal jeg bære mundbind?

Ja, det er obligatorisk at bære mundbind i alle former for offentlig transport, på stationer og i taxaer. Overtrædelse af forbuddet kan straffes med bøde på 135 euro. Butikker og lignende kan desuden kræve, at kunder bærer mundbind.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Restauranter, barer og caféer holder åbent, men det forventes, at gæster lever op til gældende sundhedsregler.

Du kan finde flere oplysninger på den danske ambassades hjemmeside.