Forbrugerrådet kimet ned af danskere med dobbelt-bookinger
Regeringens nye rejseregler skaber usikkerhed og forvirring hos danskere, der håber, at de kan få penge tilbage.
Telefonerne gløder hos Forbrugerrådet Tænk, efter at Udenrigsministeriets rejsevejledninger blev ændret torsdag.
80 procent af henvendelserne drejer sig om såkaldte dobbeltbookinger, og om man kan få sine penge refunderet.
- Det er henvendelser fra folk, der har booket sommerferie i Danmark, men også har haft en rejse til udlandet her til sommer, som de har formodet blev aflyst, på baggrund af at Udenrigsministeriet frarådede rejser frem til slutningen af august måned og nu ikke fraråder det længere, siger Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver på området for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.
Svaret er ikke opløftende, når det kommer til bookinger igennem flyselskaberne. Om flyene afgår, afhænger ikke af rejsevejledningerne.
- Har man lavet dobbeltbookinger i tiltro til, at en flyvning bliver aflyst, og den så alligevel bliver gennemført, så får man ikke pengene igen, hvis flyet letter, siger hun.
Har man fået bekræftet skriftligt, at pakkerejsen er blevet aflyst, kan man se frem til at få pengene igen. Men i de tilfælde, hvor man ikke har hørt fra rejsebureauet, er der ikke retspraksis på området endnu, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.
Hun vurderer dog, at forbrugerne har handlet i god tro, hvis man har booket en tur til Kreta, inden Danmark blev lukket ned, og efterfølgende booket en tur i Danmark.
Juraen er dog ikke klar på det område. For at få hele beløbet refunderet for en pakkerejse skal der være sket en forværring på destinationen i forhold til bestillingstidspunktet, lyder det:
- Det er uklart, hvordan situationen vil blive vurderet, hvis der frarådes rejser på afrejsetidspunktet. Så er det ikke krystalklart, at man vil kunne få alle sine penge tilbage for en pakkerejse, siger Vibeke Myrtue Jensen.
Spies skærer igennem: Her refunderes alle rejser
Hos Spies Rejser er politikken klar. Har man bestilt en rejse gennem selskabet, der skulle afgå i perioden 29. maj - 31. august, er den blevet aflyst, og man får sine penge igen.
Man skal dog væbne sig med tålmodighed.
- Vi refunderer så hurtigt som muligt, men der kan gå op til 90 dage, siger Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef i Spies.
Regeringen åbner officielt grænserne fra 27. juni.
Hvis landene til den tid ellers lever op til den danske regerings krav til smitteniveauet, vil Danmark ikke længere fraråde rejser til EU- og Schengen-landene og Storbritannien.
Undtagelsen er dog Portugal og dele af Sverige.
Farvel til Kroatien og 7000 kroner
To af de danskere, der har penge ude at svømme, er Sofie Beyer og hendes kæreste Frederik.
De bestilte en ferie til Kroatien tilbage i februar - altså inden Danmark lukkede ned, og inden alle rejser blev frarådet.
Siden har de fulgt spændt med fra sidelinjen, mens politikere og myndigheder har justeret retningslinjerne.
- Nogle af vores venner spurgte, om vi ville med til Bornholm i perioden, hvor vi skulle have rejst til Kroatien. Vi sagde ja, fordi vi gerne ville på ferie, og nu har vi faktisk overhovedet ikke lyst til at rejse til udlandet, siger hun.
Parret har booket via Croatia Airlines, men ifølge Forbrugerrådet har parret ikke en sag.
Sofie Beyers forsikring skriver, at parret må afvente og se, hvad der sker.
- Men som studerende med meget få penge sparet op er det virkelig ikke sjovt at have 7000 kroner ude at hænge, siger Sofie Beyer.
Hver sjette planlægger ferie i udlandet
I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 svarer hver sjette dansker, at de planlægger ferie i udlandet.
Hele 80 procent regner med at blive i Danmark, viser samme måling.
En del af forklaringen på, at langt under halvdelen har planer om at pakke kufferten, er, at myndighedernes ændrede rejsevejledninger kommer sent. Det nikker 26 procent genkendende til.
Imens svarer 41 procent, at de ikke var taget på ferie i udlandet uanset hvad.
Hos Bravo Tours fortæller administrerende direktør Peder Hornshøj, at mange ringer ind og glæder sig over den nye mulighed for at rejse ud, men at der også er kunder, der ærgrer sig.
- Nogle ringer med glæde i stemmen og spørger, om de virkelig kan komme afsted. Andre ringer, fordi de er frustrererede over, de har booket noget andet i mellemtiden, for hvad skal man så gøre, siger han.
Bravo Tours tilbyder i resten af sommerferiesæsonen kun 10 procent af sit normale udvalg af rejser. De vil primært gå til Grækenland og Spanien.