Regeringen åbner for rejser til en lang række lande
Udenrigspolitisk Nævn er blevet orienteret om lempelser af grænse- og rejserestriktionerne. Danmark åbner for flere rejser og turisme fra 27. juni.
Danskere kan snart se frem til at pakke kufferten og igen rejse ud i verden på ferie. Og mange turister får igen lov til at besøge Danmark.
Regeringen indfører med virkning fra 27. juni en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien. Det oplyser Udenrigsministeriet.
Der gælder dog en række kriterier, som disse europæiske lande lige nu ikke lever op til
- Sverige - dog er regionerne Skåne, Sörmland og Västerbotten undtaget, samt ophold i egen ødegård eller lignende
- Portugal
Landene, der opfylder kriterierne lige nu, er:
- Belgien
- Bulgarien
- Cypern
- Estland
- Finland
- Frankrig
- Grækenland
- Holland
- Island
- Italien
- Kroatien
- Letland
- Liechtenstein
- Litauen
- Luxembourg
- Malta
- Norge
- Polen
- Rumænien
- Schweiz
- Slovakiet
- Slovenien
- Spanien
- Tjekkiet
- Tyskland
- Ungarn
- Østrig
Udenrigsministeriet vil torsdag 25. juni lave en opdateret liste over de lande, der henholdsvis er åbne for turister og lande, hvor man efterfølgende skal gå i 14 dages karantæne.
Udenrigsministeriet fraråder eksempelvis fortsat rejser til lande, der har betydelige indrejserestriktioner over for danske rejsende - såsom tvungen karantæne ved indrejse - også selvom de ellers opfylder kriterierne. Derfor fraråder ministeriet alle ikke-nødvendige rejser til Irland og Storbritannien.
Rejsevejledning til Europa ligger dermed fast, men der er endnu ikke en model på plads for lande i resten af verden.
- Når det gælder tredjelande uden for Europa, så taler vi om 160 lande, hvor pandemien fortsat hærger. Mig bekendt er der ikke nogen europæiske lande, der har fremlagt en model for tredjelande, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Den nye model for rejser til udlandet omhandler følgende kriterier
- For at være ”åbent” skal et land have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge
- Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til ”karantæneland” være ved 30 smittede pr. 100.000 indbyggere
- Der vil samtidig blive stillet krav til landenes testregimer
Kriterierne er valgt for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge, lyder det fra Udenrigsministeriet.
- Jeg er glad for, at vi nu kan tage et væsentligt skridt mod normalisering og gøre det muligt for danskerne at rejse til flere lande i Europa. Vi står et væsentligt bedre sted i Danmark, end vi havde turdet håbe på for bare kort tid siden, siger Jeppe Kofod om de nye rejsevejledninger.
Kan undgå karantæne
Hvis et land lever op til modellens kriterier og ikke har betydelige indrejserestriktioner over for danskere, vil landets rejsevejledning skifte status fra orange til gul.
Det betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere vil fraråde alle ikke-nødvendige rejser, men i stedet blot opfordre rejsende til at udvise ekstra forsigtighed.
Danskere, der vender hjem fra rejser til gule lande, vil dermed ikke skulle gå i 14 dages karantæne.
Hvis der i et land kommer mere end 30 smittede per 100.000 indbyggere per uge, mens man er ferie, kan man færdiggøre sin rejse. Men har man befundet sig i et område med stor smittestigning, bør man lade sig teste for coronavirus ved hjemkomst.
Norden er speciel
For de nordiske lande gælder der særlige krav i forhold til ind- og udrejse.
Hvis et nordisk land ikke opfylder kriterierne for at være ”åbent”, så vil landet overgå til en såkaldt regional ordning.
Det betyder, at der kan blive åbnet for rejser til dele af landet, og Udenrigsministeriets rejsevejledninger vil derfor være både gule og orange for henholdsvis åbne og karantæneramte regioner.
Tilsvarende vil det blive muligt for nordiske turister at rejse ind i Danmark fra de regioner af det pågældende land, der opfylder kriteriet om antal smittede per uge.
Et jerngreb om danskerne
Forud for mødet i Udenrigspolitisk Nævn havde flere partier kritiseret regeringen for at være for restriktiv i forhold til reglerne for ind- og udrejse af Danmark.
Samtidig ønskede partierne, at danskerne skulle få lov til at rejse til lande uden for Europa.
Ifølge Venstre var regeringens rejsevejledninger et resultat af "regeringens mavefornemmelser".
Desuden karakteriserede de radikales leder, Morten Østergaard, over for TV 2 de danske rejsevejledninger som et "jerngreb", der forhindrer, at danskerne kan rejse ud i verden.
Samtidig kom der øget pres på regeringen, da luftfartsselskaberne SAS og Norwegian onsdag meldte ud, at de fra juli genåbner en række ruter ud af landet for rejselystne danskere.
Flere krav til turister
Siden 13. marts har Udenrigsministeriet som udgangspunkt frarådet alle ikke-nødvendige rejser til udlandet.
Men Udenrigsministeriets rejsevejledningerne gjorde det fra mandag 15. juni muligt for danskerne at rejse til Tyskland, Norge og Island uden efterfølgende at skulle gå i karantæne.
De tre lande har i lighed med Danmark et lavt antal smittede og indlagte med coronavirus.
Med den nye model for åbning af grænserne vil der fortsat være krav til udenlandske turister om seks dages overnatninger i Danmark - medmindre man er bosat i Slesvig-Holsten eller de svenske regioner Skåne, Halland eller Blekinge.
Hvis en af de tyske eller svenske regioner befinder sig på karantænelisten for de danske myndigheder, vil personer herfra alligevel kunne rejse ind i Danmark.
Det sker, hvis personerne kan fremvise en negativ coronatest, der er foretaget senest 72 timer før indrejse.