Coronavirus

Flere flyruter åbner: - Nu må regeringen slippe sit jerngreb

Folk er forvirrede, og det er på tide, at regeringen melder klart ud, lyder det fra de radikale, Dansk Folkeparti og Venstre.

I takt med at flere luftfartsselskaber melder ud, at de genåbner ruter ud af landet for rejselystne danskere, vokser presset på regeringen.

- Det understreger, hvor vigtigt det er, at regeringen nu slipper sit jerngreb om rejsevejledningerne og lader danskerne rejse ud, siger Morten Østergaard, politisk leder af Radikale Venstre.

Lavprisselskabet Norwegian vil genåbne 18 ruter fra Danmark til destinationer som Grækenland, Spanien og Kroatien i juli. Tirsdag meldte SAS også ud, at der kommer flere fly på vingerne i juli.

Det til trods for at Udenrigsministeriet i sine rejsevejledninger fortsat fraråder ikke-nødvendige rejser til alle lande undtagen Tyskland, Norge og Island på grund af coronapandemien.

Regeringen gør folk forvirrede

Luftfartsselskabernes meldinger kommer, efter at regeringen har meldt ud, at man arbejder på at finde en ny model for rejsevejledninger, og at ønsket er, at der kan åbnes for rejser til flere lande tidligere end planlagt, formentlig allerede i sommerferien.

Oprindeligt var planen ellers, at de nuværende vejledninger skulle gælde indtil 31. august.

- Det skifter jo ret meget i øjeblikket, hvad regeringen mener. Folk er i vildrede. Jeg forstår godt, at det er svært. Det er nok godt, hvis regeringen snart finder ud af, hvilken linje der skal lægges her, siger Hans Christian Schmidt, Venstres ordfører for luftfart.

Han kritiserer, at regeringen på forhånd har meldt ud, at man arbejder på en model - i stedet for at vente til modellen er der.

- Jeg vil opfordre til, at man lader være med at fortælle længe inden, at man kommer med en god løsning. Det bringer jo bare folk i uføre. Fortæl det, når den er der, siger Hans Christian Schmidt.

Han henviser til, at Udenrigsministeriet allerede før weekenden meldte ud, at man arbejder på en ny model for rejsevejledninger, så "danskerne snart kan rejse frit igen".

Under tirsdagens spørgetime i folketingssalen konkretiserede statsminister Mette Frederiksen (S) det en anelse, da hun sagde, at der skal opstilles nogle nye objektive kriterier for rejsevejledninger, og at regeringen ønsker at åbne grænserne til lande, hvor smitten er på et "acceptabelt niveau".

Torsdag morgen vil regeringen orientere Folketinget om "grænserestriktioner og rejsevejledning" på et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Men det er endnu uklart, hvornår regeringen er klar til at lægge en model frem for offentligheden.

Regeringen må få skabt klarhed nu, lyder det fra Dansk Folkeparti.

- Der er meget stor forvirring, og der er mange aktører på rejsemarkedet, der skal prøve at håndtere det her fra dag til dag. Der har været for lang tid, hvor man har holdt det meget lukket i regeringen. Det er på tide, at vi får noget mere viden, siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

Minister løfter ingen pegefingre

Transportminister Benny Engelbrecht (S) kan ikke sige, hvornår befolkningen vil få svar.

- Hvad der kommer til at ske med vores rejserestriktioner, kommer der nogle yderligere indikationer på om ganske kort tid. Det skal jeg ikke redegøre for her - det ligger i Udenrigsministeriet, siger han.

Ministeren løfter ikke pegefingren over, at luftfartselskaber åbner rejseruter, selvom det fortsat frarådes at rejse til næsten alle lande.

- Man skal selvfølgelig være påpasselig og følge retningslinjerne for, hvordan man skal opføre sig i flyene og i lufthavnen. På den ene side skal vi sikre os, at der ikke sker for stor smittespredning. På den anden side har vi en interesse i, at danske virksomheder også kan få gang i deres erhvervsrejser, og vi har samtidig også et hensyn at tage til flyindustrien, som jo virkelig er ekstremt hårdt ramt, siger han.

Ministeren forventer, at det i første omgang primært vil være erhvervsrejsende frem for turister, der flyver ud.

Norwegian åbner imidlertid for rejser til blandt andet klassiske turistdestinationer som Kreta i Grækenland allerede i juli.