Regeringen sikrer sig EU-mandat sammen med K, R og SF

Venstre støtter ikke regeringens EU-mandat, understreger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF sikrer regeringen et flertal bag EU-mandat. Det bekræfter partierne over for Ritzau.

Derimod er der ikke opbakning fra Venstre. Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) gentager tirsdag morgen, at regeringen skal svare på, hvor pengene til et forhøjet EU-budget skal komme fra.

Det har regeringen afvist.

- Statsministerens taktik har isoleret Danmark, og regeringen beder i dag Folketinget om lov til at acceptere et højere EU-budget, uden at svare på hvordan regningen betales, skriver Ellemann-Jensen på Twitter.

- Brug for solidaritet og økonomisk ansvarlighed. Hvor skal pengene komme fra? Venstre kan ikke støtte mandatet, tilføjer han.

SF: Brud med 30 års europapolitik

På Twitter kalder SF-formand Pia Olsen Dyhr Venstres manglende støtte et "brud med 30 års europapolitik".

- Det er historisk og trist. Selv om vi ofte er uenige, så plejer vi at finde en fælles vej for at sikre blandt andet et budget for EU, skriver hun.

Dansk europapolitik har i årtier været bredt forankret blandt netop Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Med støtten fra regeringspartiet, de radikale, SF samt de konservative som det eneste borgerlige parti er der sørget for, at der ikke er et flertal imod regeringens forhandlingsmandat. De fire partier udgør 92 mandater.

For de konservative har det været afgørende at få indført, at der "lægges afgørende vægt" på, at EU skal afskæres fra at kunne opkræve nye skatter og afgifter direkte fra borgere og virksomheder.

Danmarks bidrager stiger

Stigningen i EU-budgettet skyldes et forslag til EU's nye syvårsbudget. Det vil ifølge Finansministeriet øge det danske bidrag med 6,7 milliarder kroner i gennemsnit om året. Budgettet skal forhandles på et EU-topmøde i denne uge.

Inden forhandlingen skal statsminister Mette Frederiksen (S) have et mandat i Folketinget til at forhandle på Danmarks vegne. Mandatet gives formelt senere tirsdag i forbindelse med et møde i Europaudvalget.

Regeringen har foreslået, at budgettet kommer så tæt som muligt på 1050 milliarder kroner.

Det svarer til 1 procent af EU's årlige bruttoindkomst (BNI). Et flertal i EU ønsker dog et højere budget end dette.

Regeringen har allerede meldt ud, at regningen kommer til at stige i næste budgetperiode. Det skyldes, at Storbritannien forlader EU.