Coronavirus

Mette F.: Regeringen vil åbne mere og hurtigere for indrejse og udrejse

Hvis antal nye smittede i et land er på et acceptabelt niveau, ønsker regeringen at åbne grænserne for det land, siger statsministeren.

Der skal opstilles nogle nye, objektive kriterier for, hvilke lande vores grænser skal åbnes for.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) under tirsdagens spørgetime i folketingssalen.

- VI vil i regeringen gerne opstille nogle objektive kriterier for, hvornår et land er sikkert nok til, at dets borgere kan besøge Danmark. Med andre ord: Hvis antallet af nye smittede i et land er på et acceptabelt niveau, er det vores ønske at åbne grænserne til det land, siger Mette Frederiksen.

- Det vil gøre det muligt løbende at åbne mere og hurtigere for ind- og selvfølgelig også udrejse og stadig have styr på situationen herhjemme, siger hun.

Hvilke lande der er tale om, og hvad Mette Frederiksen mener med et "acceptabelt niveau", er endnu uklart.

Hvad et "acceptabelt niveau" er, og hvilke lande der er tale om, er endnu uklart.

Nye kriterier efter kritik

Meldingen kommer, efter flere partier har kritiseret regeringen for at have overtaget kontrollen med Udenrigsministeriet rejsevejledninger, og at man dermed risikerer at underminere befolkningens tillid til vejledningerne.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har sagt til TV 2, at det virker, som om rejsevejledningerne nærmere beror på "regeringens mavefornemmelser" end på sikkerhedsmæssige og sundhedsfaglige vurderinger fra embedsværket, som de plejer at gøre.

Langt de fleste lande i Europa har åbnet deres grænser for turister, mens det danske udenrigsministerium fortsat fraråder ikke-nødvendige rejser til alle lande undtagen Tyskland, Island og Norge.

Mandag åbnede de danske grænser for besøgende turister fra de tre lande.

Regeringen arbejder på gradvis grænseåbning

Udenrigsminister Jeppe (S) Kofod meddelte forleden, at regeringen i øjeblikket arbejder på at finde en ny model for rejsevejledninger, så danskerne kan rejse til flere lande inden længe.

Ifølge TV 2's oplysninger forventer regeringen at have en model på plads inden for de kommende dage.

Mette Frederiksen siger under spørgetimen i folketingssalen, at den konkrete model vil blive præsenteret for Udenrigspolitisk Nævn, før den bliver lagt frem for offentligheden.