Politik

Martin Rossen får nyt job

Martin Rossen, der er har været meget omtalt som en de mest magtfulde folk i regeringen, skifter til Danfoss.

Stabschef og særlig rådgiver i Statsministeriet, Martin Rossen, har opsagt sin stilling.

Han skifter til Danfoss, hvor han skal være senior vice president. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

De sidste ni år har Martin Rossen arbejdet tæt sammen med statsminister, Mette Frederiksen (S). Først som hendes særlige rådgiver i både Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet, og senere er han fulgt med hende ind i Statsministeriet.

- Martin har en meget stor andel i, at det lykkedes Socialdemokratiet at genvinde regeringsansvaret ved folketingsvalget sidste år, og at regeringen har kunnet sætte en klar politisk retning for vores arbejde. Det kræver en langsigtet strategi, tydelige prioriteter, øget koordination og planlægning - et arbejde, som Martin har både udviklet og igangsat, siger Mette Frederiksen.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne ville have beholdt Martin. Samtidig har jeg stor forståelse for, at han efter ni års dedikeret og utrættelig indsats har brug for at åbne et nyt kapitel i sit liv. Både professionelt, men også privat.

Stabschef og særlig rådgiver i Statsministeriet, Martin Rossen, har opsagt sin stilling. Han skifter til Danfoss, hvor han skal være senior vice president.

Drengedrøm for Rossen

Martin Rossen siger selv, at det var en stor beslutning at forlade Statsministeriet.

- Min beslutning om at skifte spor arbejdsmæssigt har været vemodig og krævet grundig overvejelse. Følelserne er meget store og modsatrettede.

Det er dog ikke tilfældigt, at han skifter til Danfoss.

- Danfoss er en drengedrøm, der går i opfyldelse. Jeg er vokset op på Als, og min mor var ansat i virksomheden. Danfoss spiller en vigtig rolle for, at verden lykkes med den grønne omstilling, siger han i pressemeddelelsen.

Enestående magtposition

Martin Rossen har været meget omtalt som en de mest magtfulde folk i regeringen.

Straks efter valget sidste sommer oprettede Mette Frederiksen et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet og gav Martin Rossen den magtfulde rolle som som stabschef. Samtidig fik han fast plads i de mest magtfulde regeringsråd, hvor der normalt kun sidder topministre, som for eksempel Økonomi- og Koordinationsudvalget.

Og det var ganske enestående, at Mette Frederiksen gav ham så stor magt, sagde politisk kommentator Hans Engell til TV 2 godt tre uger efter valget.

- Det understreger i den grad hans betydning. Ingen anden rådgiver på Christiansborg har den indflydelse, han har. Der sker ikke meget, som ikke har været forbi Martin Rossens skrivebord, sagde Hans Engell.

Lyn-analyse

Det er højst overraskende og meget besynderligt. De er jo først lige kommet i gang med at sidde i Statsministeriet, og de har kæmpet så meget imod kritikken af den konstruktion, der er lavet, som gør Rossen til en meget magtfuld mand, på trods af at han ikke er folkevalgt.

Det svækker Mette Frederiksens position, at han stopper. Der er ingen, der er uundværlige, men hvis der er nogen, der har været det for Mette Frederiksen, er det Martin Rossen. Selvfølgelig kan hun klare sig uden ham nu, men det er hendes allertætteste sparringspartner, politisk fortrolige og strateg.

De har siddet sammen under et år i Statsministeriet. Det er ikke optimalt for Mette Frederiksen.

Eksperter og politiske modstandere frygtede, han ikke ville kunne holdes til ansvar på samme måde som en folkevalgt politiker. Som stabschef var Rossen nemlig ikke indbefattet af ministeransvarsloven.

Mette Frederiksen forsvarede sig med, at danskerne havde givet hende et mandat til at lede landet, og derfor havde hun brug for at have "den nødvendige muskelmasse".

I det politiske sekretariat i Statsministeriet indgår fortsat to særlige rådgivere og en sekretær.

Der er endnu ikke taget stilling til eventuelle omorganiseringer som følge af fratrædelsen.