Politik

Derfor har tre partier valgt at stå udenfor ny stor pakke

Mens et flertal i Folketinget blev enige om at give danskerne deres feriepenge, var én detalje i genopretningspakken for meget for flere partier.

De fleste af Folketingets partier er i nat blevet enige om en økonomisk genopretningspakke, der skal kickstarte den danske økonomi.

Med aftalen vil danskerne have mulighed for at få udbetalt tre ugers indefrosne dagpenge senest til oktober. Derudover modtager alle på overførselsindkomst en skattefri check på 1000 kroner.

Checken gives blandt andet til pensionister, men også til migranter og flygtninge i Danmark.

Og netop den del af aftalen var uspiselig for Dansk Folkeparti.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at en pensionist, der har været her hele sit liv og knoklet for at bygge det danske velfærdssamfund op, skal sidestilles med en migrant, der kommer til Danmark og har været her i to-tre år, siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2.

- Det synes jeg simpelthen ikke er rigtigt.

Lyn-analyse

Der er et stort og bredt flertal. Derfor er de tre partier ikke nødvendige, og derfor er der grænser for, hvor meget de store partier vil betale i en såkaldt "mellemhandlerafgift" for at have dem med i genopretningspakken. I stedet har de valgt at markere sig som oppositionspartier og vurderet, at det er bedre at stå udenfor og kritisere pakken. Men det valg betyder også, at de ikke kommer med til forhandlingerne om den egentlige sommerpakke med 700 millioner, der skal gøre sommeren gladere for danskerne.

Derfor forlod Dansk Folkeparti forhandlingerne kort før midnat.

Nye Borgerlige fulgte trop

Det samme gjorde Nye Borgerlige.

- Man vil bruge over en milliard kroner af borgernes skattekroner, hvor man vil give en stor del af dem til ikke-vestlige indvandrere, som overhovedet ikke har bidraget til det danske arbejdsmarked, siger Lars Boje Mathiesen, finansordfører for Nye Borgerlige, til TV 2.

Lars Boje Mathiesen, finansordfører for Nye Borgerlige, mener ikke, at danske borgeres skattekroner skal gå til ikke-vestlige indvandrere. Derfor forlod partiet forhandlingerne om en genopretningspakke, der faldt på plads natten til mandag 15. juni. Video: Mette Stender Pedersen

Han mener, at man kunne have designet aftalen således, at checken især hjalp de danske pensionister.

- Men det ville et flertal af folketinget ikke. Og det synes vi ganske enkelt ikke er rimeligt, siger Lars Boje Mathiesen.

Bruger folks penge til gaver

Liberal Alliance rejste sig fra forhandlingsbordet som de første søndag, mens det stadig var lyst.

- Det er et meget mærkeligt argument, at fordi lønmodtagerne har nogle feriepenge til gode, så skal man også give gaver til folk, der ikke har feriepenge til gode, sagde Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance, til TV 2 søndag.

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance er modstander af den skattefrie check som en del af genopretningspakken. Video: Mette Stender Pedersen

Checken på de 1000 kroner havner for eksempel hos borgere på kontanthjælp, førtidspension og folkepension.

- De penge, regeringen vil dele ud af, betales jo af dem, der går på arbejde og betaler skat, og de kan nu se, at deres penge går til folk på overførselsindkomst, siger han.

Sommerpakke på vej

Udover genopretningspakken er der mere på vej.

Der er afsat 700 millioner kroner til en 'sommerpakke' med konkrete initiativer til blandt andet sommer på landet og på øerne samt kultur- og naturoplevelser i Danmark.

Politikerne er endnu ikke indkaldt til forhandlingerne om, hvordan de 700 millioner skal fordeles, men det forventes, at de begynder tirsdag.