Coronavirus

Regeringen i kovending: Nu må turister alligevel overnatte i København

Pres fra partier og turistbranchen har fået regeringen til at skifte mening, erkender justitsministeren.

Nu må tyske, norske og islandske turister alligevel godt overnatte på københavnske hoteller, hvis de kommer til Danmark over sommeren.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde.

- Vi ændrer beslutning, så de turister, der kommer ind fra de lande, også har mulighed for at overnatte i København og i Frederiksberg Kommune. Det gør vi under indtryk af den kritik og den udvikling, der har været de seneste 14 dage, siger Nick Hækkerup.

Grænserne for turister fra Tyskland, Norge og Island åbner 15. juni. Indtil nu har meldingen fra regeringen været, at de ikke må overnatte i København eller på Frederiksberg og kun må tage på besøg i storbyen.

Regeringen i kovending efter pres

Beslutningen om, at de nu alligevel godt må overnatte i København, kommer, efter Venstre, Konservative og Radikale Venstre har presset på for det.

- Det giver ikke mening, at vi siger til turister, at de gerne må komme til Danmark, men bare ikke til vores hovedstad. De må være der om dagen, men skal overnatte et andet sted, sagde Tommy Ahlers, der er medlem af Erhvervsudvalget for Venstre, til Ritzau tidligere fredag.

Også Dansk Erhverv og brancheorganisationen Horesta har udtrykt undren og kritik.

- Den største magnet i dansk turisme er København, og den bliver efterladt på perronen, har direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, tidligere sagt til DR.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup er det ikke sundhedsmæssige ændringer, der ligger bag, at regeringen nu vender på en tallerken.

Nick Hækkerup, er det sundhedsfagligt eller politisk pres, der gør, at I nu bøjer jer?

- Det er en flerhed af faktorer, der spiller ind. Det, der først og fremmest har ændret sig her, er den kritik og det pres, der har været, siger Nick Hækkerup.

Var det en forkert beslutning, I havde truffet?

- Det er i hvert fald en beslutning, vi laver om nu. Omstændighederne, da vi traf den, var, at vi ville træde forsigtigt frem og passe på, at smitten ikke bliver sluppet fri igen. Men vi skal jo også lytte til den kritik, der er, og den udvikling, der er i verden omkring os.

Fastholder krav om seks overnatninger

Turister fra de tre lande, der fra på mandag må rejse ind i Danmark, skal fortsat have booket seks overnatninger, eje et sommerhus eller have en kæreste, for at de må krydse grænsen til Danmark.

Det er op til turisterne selv at beslutte, om de vil overnatte alle seks dage i København eller fordele dagene mellem København og andre dele af landet, oplyser justitsministeren.

Nick Hækkerup, mange storbyturister tager ikke seks overnatninger. Vil kravet om seks overnatninger ikke alt andet lige begrænse, hvor mange der vil rejse hertil?

- Hvis man vil være her og være her to eller tre dage, er det helt fint, men der skal seks overnatninger til i alt. Men det giver meget mere fleksibilitet i forhold til før, siger Nick Hækkerup.