Klima-forhandlingerne spidser til - regeringen hårdt presset fra begge sider

Flere partier efterlyser en handlingsplan og påstår, at regeringen er for uambitiøs.

Hvem skal bidrage mest til at sænke CO2-udledningen, så Danmark kan nå målet om en reduktion med 70 procent inden 2030?

Det spørgsmål står fortsat hen i det uvisse. Regeringen vil nemlig ikke fremlægge en samlet klimahandlingsplan, lyder kritikken fra partier fra begge sider af Folketinget under Altingets Sommermøde, hvor TV 2 NEWS-værten Søren Lippert interviewede partilederne.

Hos Det Konservative Folkeparti udtrykker formand Søren Pape Poulsen stor bekymring.

- Problemet er, at regeringen ikke vil fortælle os i træskolængder, hvad deres plan er. Hvor mange ton skal hver sektor reducere? Det er jeg bekymret for. For hvad ender det så med? Vi risikerer at stå tilbage med så mange ton, at vi bliver nødt til at indføre en række bilfri dage, siger han.

Konservatives formand Søren Pape Poulsen forventer, at partierne kan blive enige om en aftale for affaldssektoren i den kommende weekend.

For knap tre uger siden fremlagde regeringen med klimaminister Dan Jørgensen i spidsen en plan, der samlet vil føre til en reduktion på to millioner ton i 2030. For at nå klimalovens mål om 70 procent skal reduktionen være 19 millioner ton.

Indtil videre omhandler planen affaldssektoren, der skal føre til mere genanvendelse og mindre afbrænding af affald.

Men partierne i forhandlingslokalet efterlyser især initiativer, der kan føre til større reduktion i transport- og landbrugssektoren. Det fortæller SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Det nytter ikke kun at kigge på affald. Vi skal kigge ind i, hvad landbrug og transport skal levere, og det skal vi have på plads inden sommerferien, siger hun.

Lyn-analyse

Regeringen er reelt under pres her. En ting er, at der er tale om forhandlinger, som nu har løbet i så lang tid, at alle parter er ved at miste tålmodigheden med især klimaminister Dan Jørgensen, som partierne oplever som fodslæbende, når det kommer til kompromisvilje og handling. Noget andet er, at både blå og røde partier nu er efter regeringen på ambitionsniveauet. Regeringen risikerer dermed at tabe kampen om at ville klimaet mest – også til nogle af de blå partier. Det kan blive dyrt.

Kommer planen ikke inden da, vil SF dog ikke gå så langt som til at vælte regeringen.

- Jeg har ikke tænkt mig at vælte Mette Frederiksen. Hold nu op. Men så sent som i denne uge har jeg sagt til hende, at der stadig er mange ting, vi bliver nødt til at diskutere.

Radikale klar til at vælte regeringen

I Radikale Venstre har formand Morten Østergaard flere gange truet med at vælte regeringen, hvis ikke der kommer en samlet handlingsplan inden sommerferien 26. juni – og det holder han fast i, siger han.

- Partierne står nærmest i kø for at få en bedre aftale på plads. Og Radikale er stadig klar til at drage konsekvenserne, hvis ikke den kommer, siger Morten Østergaard.

Han erkender, at det ikke længere er muligt at lave en plan for en reduktion på 19 millioner ton inden sommerferien. Blandt andet fordi coronakrisen i flere måneder har sat forhandlinger i stå.

Radikale Venstre er fortsat klar til at vælte regeringen, hvis ikke partierne kan blive enige om en mere ambitiøs klimaplan, siger formand Morten Østergaard.

- Men vi skal stadig have en historisk aftale, og det er væsentligt mere, end de 2 millioner ton, som regeringen lægger op til. Hvor mange ton skal der til, for at det bliver historisk? Det kan jeg ikke beslutte alene. Men det skal være meget mere end de to millioner ton.

5 millioner ton så?

- Det kan det sagtens være. Det ville jo være markant bedre end de to ton, kan man sige.

Enhedslisten bekymrer sig fortsat om affaldssektoren

Også Enhedslisten har flere gange kritiseret regeringens lave ambitionsniveau.

- Det her går for langsomt. Vi har konstant en diskussion om, hvorvidt ambitionerne er høje nok, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, mener, at klimaforhandlingerne går alt for langsomt.

Modsat de to andre støttepartier mener hun ikke, at en plan for hverken landbrug eller transport kommer til at ligge klar inden sommerferien. For forhandlingerne om affaldssektoren volder stadig en del hovedpine, siger hun.

- Som det ser ud lige nu, skal det affald, man brænder af, sendes i udbud. Problemet ved det er, at det vil give pengeincitament til, at man henter mere affald ind fra udlandet. Dermed vil vores udledning faktisk blive større, siger hun og fortsætter:

- Hvis ikke vi kan blive enige om en løsning på det, kan det hindre, at vi overhovedet når hinanden i forhandlingerne.

Alle partier på nær Nye Borgerlige og Liberal Alliance sidder i øjeblikket med ved forhandlingsbordet. På søndag fortsætter partierne med at diskutere reduktioner i affaldssektoren.

Du kan se samtlige interviews med partilederne fra Altingets Sommermøde på TV 2 Play.