Coronavirus

Ny aftale: Nu kan bryllupsfester fortsætte hele natten

Regeringen skal ikke længere bestemme, hvornår private bryllupsfester slutter, lyder det fra Venstre.

Bryllupsfester, runde fødselsdage og andre private arrangementer på restauranter og hoteller skal have lov til at fortsætte til efter midnat.

Det er regeringen og Folketingets partier netop nået til enighed om, bekræfter Venstre over for TV 2.

- Danskerne skal selv kunne bestemme, hvornår deres bryllup eller konfirmation skal slutte. Det kan de nu, siger Morten Dahlin (V), som har deltaget i forhandlingerne i Justitsministeriet.

Aftalen kommer efter, at et flertal af Folketingets partier har presset på for, at der ikke skal være en tidsgrænse for, hvornår private begivenheder slutter, uanset om de bliver holdt på en restaurant, i et lejet festlokale eller i privaten.

Formynderisk barnepigementalitet

Tidligere på ugen slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast, at private fester på restauranter og hoteller skal slutte klokken 24.

Hun begrundede det med, at barer, restauranter og andre serveringssteder fortsat skal holde lukket efter midnat. Hvis man tillader private arrangementer på serveringssteder til efter klokken 24, vil det kunne medføre en de facto-åbning af nattelivet, lød argumentet fra statsministeren.

Siden er regeringen blevet kritiseret for "barnepigementalitet" og "formynderi". Og nu skifter regeringen altså kurs.

- Vi synes, at det andet var noget formynderi og mangel på tillid. Danskerne har opført sig godt ved at holde afstand, spritte hænder og isolere sig selv ved tegn på sygdom. Derfor er vi i en situation nu, hvor regeringen ikke behøver at beslutte, hvornår et bryllup skal slutte, siger Morten Dahlin.

Større smitterisiko ved nattedans?

Morten Dahlin, alt andet lige stiger smitterisikoen vel, når fulde mennesker danser tæt til langt ud på natten?

- Der er ikke noget sundhedsmæssigt belæg for at stoppe ved midnat. Vi har tillid til, at danskerne godt selv kan finde ud af, hvornår de skal gå hjem, siger Morten Dahlin.

Så du anerkender ikke, der er en større risiko?

- Hvis man har været sammen med de samme mennesker hele dagen fra klokken 11 om formiddagen i kirken, kan jeg ikke se, at det gør nogen forskel, om festen slutter ved midnat eller klokken to.

Der må samles op til 500 personer til bryllupper og andre større fester, hvis det foregår i en restaurant. Det er derimod ikke tilladt at samle 500 personer i et forsamlingshus eller lignende.