Politik

Ellemann trækker sig som gruppeformand for Venstre

Den afgående gruppeformand mener, der er kommet styr på folketingsgruppen. Fremover vil han udelukkende koncentrere sig om at være formand.

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som gruppeformand for Venstre på tirsdag.

Det bekræfter han over for TV 2.

Derfor skal Venstres folketingsgruppe vælge en ny gruppebestyrelse i næste uge.

En central post

Posten som gruppeformand er central, og især på de indre linjer er gruppeformanden et omdrejningspunkt for udformning og koordinering af partiets politik.

Jakob Ellemann-Jensen har siddet på gruppeformandsposten, siden han blev valgt som formand for oppositionens største parti i september. Men fremover vil han koncentrere sig om kun at være formand.

Da han i efteråret valgte at sætte sig på gruppeformandsposten, kom det som en overraskelse for flere politiske iagttagere, at den nye formand ville have to store kasketter på.

Dengang forklarede Jakob Ellemann-Jensen, at han havde behov for at have "fingeren i jorden" i Venstres folketingsgruppe efter en turbulent tid med fløjkampe i partiet og en højdramatisk sommer, hvor både formand Lars Løkke Rasmusen og næstformand Kristian Jensen trak sig.

Lyn-analyse

Posten er især central, fordi der er den forhistorie, hvor Venstres folketingsgruppe, indtil formandsopgøret brød ud for knap et år siden, var splittet. Det var ødelæggende for Venstre i en lang periode. Og den vigtigste opgave for Venstres gruppeformand fremadrettet bliver at sørge for, at der ikke opstår nye fløjdannelser i partiet, og at man formår at stå samlet i en svær tid, hvor der ifølge meningsmålingerne er lang vej igen.

Ellemann: Har fået styr på gruppen

Hovedpersonen selv forklarer torsdag formiddag til TV 2, at tiden er kommet til, at han kun skal bestride én post.

- Jeg har været gruppeformand, fordi jeg synes, det var vigtigt at få ordentlig fat i gruppen og greb om de små bølgeskvulp, der var dengang. Det har jeg fået, og nu er det tid til at jeg fuldstændig helliger mig min opgave som formand for Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Hvem skal være gruppeformand?

Det er et åbent spørgsmål, hvem der nu skal være gruppeformand for Venstre, men tidligere skatteminister Karsten Lauritzen har før meldt ud, at han er interesseret i posten.

I efteråret blev han dog forbigået af Jakob Ellemann-Jensen og måtte i stedet tage til takke med at være gruppenæstformand. TV 2 har spurgt Karsten Lauritzen, om han stiller op som gruppeformand denne gang, men har endnu ikke fået svar fra ham.

Jakob Ellemann-Jensen ønsker ikke at pege på sin efterfølger.

- Jeg tror, det er vigtigt, at jeg ikke udvælger favoritter. Det er folketingsgruppen, der i sin midte vælger sin egen formand.

Men som partiformand kommer du til at have et tæt samarbejde med gruppeformanden, så er det ikke naturligt, du har en idé om, hvem der skal løfte den opgave?

- Jeg har mange idéer om, hvem der vil være gode til at løfte den opgave, og jeg kan ikke få øje på en eneste i Venstres folketingsgruppe, jeg ikke vil kunne samarbejde med, siger den afgående gruppeformand.

Når Venstres folketingsgruppe tirsdag skal vælge en ny gruppebestyrelse, er en post som politisk ordfører i princippet også i spil. Den sidder Sophie Løhde for øjeblikket på, men der er ikke meget, der tyder på, at hun må vige pladsen.

I interviewet med TV 2 lægger Jakob Ellemann-Jensen i hvert fald ikke umiddelbart op til, at der kommer udskiftning andre steder end gruppeformandsposten.